Kornoelje

Kornoelje is een bladverliezende haagplant die bijzonder geschikt is voor minder formele tuinen. Kornoelje heeft de neiging erg in de breedte te groeien, waardoor hij wel wat ruimte nodig heeft. Deze haagplant heeft prachtige bloemen in de lente en laat in de herfst en winter zijn bontgekleurde takken zien. Zo is de kornoelje in elk seizoen een sieraad voor je tuin.

Kornoelje als haagplant

De kornoelje (of cornus) is een groot geslacht met wel 50 soorten wintergroene en bladverliezende soorten. Er zijn diverse kleurschakeringen beschikbaar van deze weelderig groeiende haagplant. Mocht je kornoelje in het wild tegenkomen, dan is dat meestal de rode variant. De witte kornoelje en gele kornoelje zijn echter de meest gangbare soorten die als haagplant gebruikt worden. Kornoelje heeft in elk seizoen wat te bieden: levendige groene bladeren, sierlijke bessen, elegante bloesems en mooi gekleurde takken. In grote, landelijke tuinen is kornoelje een zeer geschikte keus als haagplant. Veel varianten kornoelje zijn inheems en daardoor prima afgestemd op het klimaat in Nederland. Hoewel kornoelje er sierlijk uitziet, is het wel degelijk een robuuste plant.

Kiezen voor kornoelje

Welke haagplanten je kiest is bepalend voor het uiterlijk van je tuin. Een haag bakent je tuin af voor de buitenwereld en biedt een achtergrond voor de andere planten en bloemen in de tuin. Onze expertise op het gebied van haagplanten delen wij graag met jou. Juist omdat een haag zo'n cruciaal onderdeel van de tuin is, moet je goed geïnformeerd zijn. Wil je een haag die het hele jaar door blikdicht is, dan is kornoelje misschien niet helemaal voor jou geschikt. Neem dan eens een kijkje bij de wintergroene haagplanten of de coniferen. Doordat de kornoelje veel ruimte opeist is deze haagplant ook niet zo geschikt voor kleinere tuinen. Maar voor wie de ruimte heeft is kornoelje een uitstekende keuze. De kornoelje gedijt het best in een goed doorlatende, kalkhoudende bodem, maar verdraagt andere grond ook prima. Van een sterke voorkeur voor een positie in zon of schaduw is ook geen sprake. Met een groeitempo van 20-40 cm per jaar is er ook niet bijzonder veel onderhoud nodig om jouw kornoelje er goed uit te laten zien. Eén keertje per jaar snoeien zo rond eind juni of begin juli is voldoende.