Bladverliezende haag

Filters filter
1 resultaat
Sleedoorn
Prunus spinosa
Vanaf
1,53
arrow-right
Filters filter
1 resultaat
Categorieën Bladverliezende haag
Beukenhaag (Fagus)
Liguster (Ligustrum)
Zuurbes (Berberis)
Vlinderstruik (Buddleja)
Hortensia (Hydrangea)
Kornoelje (Cornus)
Ganzerik (Potentilla)
Weigela
Spierstruik (Spiraea)

Bladverliezende haagplanten voor in je tuin

Bladverliezende struiken verliezen in de koudere seizoenen hun blad. Als je het hele jaar door graag een zichtdichte haag wilt, dan lijkt een bladverliezende haag misschien geen voor de hand liggende keus. Er zijn echter ook veel situaties waarin bladverlies geen enkel probleem is, en dan ontdek je al snel hoeveel bladverliezende haagplanten eigenlijk te bieden hebben.

Bladverlies is namelijk niet het enige verschil tussen bladverliezende en wintergroene haagplanten. Bladverliezende haagplanten worden gekenmerkt door hun weelderige bloemen, heerlijke geuren en smakelijke besjes. Sommige van deze planten zijn vooral geliefd om hun bloemen (bijvoorbeeld de vlinderstruik of hortensia) of juist specifiek de besjes (bijvoorbeeld de sleedoorn of Japanse bottelroos). Andere soorten bieden zelfs een heus totaalpakket. Bovendien zijn bladverliezende hagen vaak heel waardevol voor de natuur. Vogels nestelen tussen de takken en eten van de besjes, (bedreigde) insecten zoals bijen genieten van de nectar en egels zoeken er beschutting. Zo lever je een mooie bijdrage aan de natuur en krijg je er een levendige tuin voor terug.

Waar wintergroene hagen meestal formeel aandoen zijn bladverliezende hagen vooral geschikt als informele haag. Een informele haag hoeft niet teveel gesnoeid te worden en mag er een beetje speels uitzien. Dat is juist onderdeel van de charme van een bladverliezende haag. Er bestaat ook een gulden middenweg tussen wintergroene en bladverliezende hagen: de beukenhaag. Beukenhagen behouden het hele jaar door hun bladeren, ook als de blaadjes eenmaal bruin zijn geworden. De dorre blaadjes blijven mooi aan de takken hangen tot ze in de lente worden vervangen door nieuwe, frisgroene bladeren. Deze vrij unieke eigenschap maakt de beuk tot een zeer geschikte haagplant. Bovendien is de beuk een inheemse plant die voordelig gekweekt kan worden, een mooie bijkomstigheid. Hetzelfde geldt overigens voor de haagbeuk, een plant die qua eigenschappen veel gemeen heeft met de beuk.

Waarom verliezen struiken hun bladeren?

Planten hebben andere behoeften dan mensen. Waar wij zuurstof en voedsel nodig hebben, leven planten op koolzuurgas en zonlicht. In de winter is er uiteraard veel minder direct zonlicht dan in de zomer. Dat betekent dat de plant minder energie heeft. Om dit gebrek aan energie goed te maken, zodat hij de winter overleeft, werpt hij zijn bladeren af. Het kost namelijk behoorlijk wat energie om zo'n mooi bladerdek in stand te houden. De plant staat er kaal bij in de winter en in de lente, als de zon weer begint te schijnen, komen de eerste blaadjes weer tevoorschijn. Eigenlijk gaat een struik dus in winterslaap.

Niet alle struiken hebben het nodig om hun bladeren af te werpen. Wintergroene struiken bestaan immers ook. Planten hebben verschillende technieken om de winter te overleven. Coniferen, zoals de taxus of de thuja, hebben geen grote bladeren, maar kleine, opgerolde blaadjes. Die kosten op zich al minder energie en kunnen dus prima blijven zitten. Andere wintergroene haagplanten, zoals de laurierkers, hebben dikke, leerachtige bladeren waar een heleboel vocht in blijft zitten. Doordat de plant het vocht niet naar de bladeren toe hoeft te halen, overleven ook deze bladeren het.

Bladverliezende struiken online

Tuinplanten.nl heeft als doel zoveel mogelijk nuttige kennis te verspreiden over haagplanten. Daarnaast bieden wij bladverliezende haagplanten online aan voor aantrekkelijke prijzen. Deze haagplanten worden vers geoogst bij onze kwekers en direct verstuurd, zodat je ze zo snel mogelijk in je tuin kunt planten. Op onze site hebben wij uitvoerig beschreven hoe je het best met je planten om kunt gaan nadat wij ze bij je voor de deur hebben gezet. Als je toch het idee hebt dat je wat informatie mist, neem dan zeker even contact met ons op per e-mail of door even te bellen.

loader
Laden...