Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Taxushaag snoeien en verzorgen

Omdat de taxus een inheemse plantensoort is, zijn taxushagen al vele eeuwen in West-Europese tuinen te vinden. Vandaag de dag behoort de taxus nog altijd tot de populairste groenblijvende haagplanten van Europa. Dat komt deels doordat hij zich perfect leent voor formele hagen en op vrijwel iedere grondsoort tot zijn recht komt, maar ook omdat een taxushaag snoeien en verzorgen een vrij eenvoudige klus is. Bovendien is de taxus een van de weinige haagconiferen die zich laat verjongen door hem terug te snoeien op het oude hout. Erg handig als je taxushaag zijn vorm na een tijdje verliest, al is het op basis van zijn vrij langzame groei van deze haagplanten (niet meer dan 20 centimeter per jaar) onwaarschijnlijk dat dat gebeurt.

Waterbehoefte taxushaag
Taxushaag snoeien

Waterbehoefte taxushaag

Er zijn bijna geen coniferen die van een natte bodem houden. De watercipres is de enige uitzondering op deze regel. Een te natte standplaats kan wortelrot bij de taxus veroorzaken. Dat betekent echter niet dat je voorzichtig moet zijn als je een jonge taxushaag water geeft. Integendeel: zeker in de eerste paar maanden na het aanplanten heeft de taxus per meter haag twee keer per week zo’n vijftien liter water nodig. Soms kan de plant dat al uit het regenwater halen, maar tijdens droge perioden kan het geen kwaad om een taxushaag flink wat water te geven. Zolang er voorafgaand aan het planten van de taxus voor een goede drainage is gezorgd door bijvoorbeeld wat gaten in de bodem te prikken, zal een taxushaag niet snel verdrinken. Als je planten met blote wortels geplant hebt, hebben ze overigens maar een derde van de eerder genoemde hoeveelheid water nodig.

Taxushaag snoeien

Wie op zoek is naar een klassieke, strakke taxushaag zal de planten twee keer per jaar moeten snoeien. Vergeleken met andere coniferen, zoals de razendsnel groeiende leylandii, valt dit nog best mee, maar de taxus groeit natuurlijk niet zo snel. De taxus kan op ieder moment dat het niet vriest gesnoeid worden, maar het beste kun je jouw taxushaag in het midden van het voorjaar (mei-juni) en aan het einde van de zomer (augustus-september) aan een snoeibeurt onderwerpen. Snoei zeker niet als het droog, zonnig en heel warm is, omdat er dan verbrandingsgevaar bestaat. Met een goede heggenschaar kun je een taxushaag zonder al te veel moeite in een formele vorm knippen. Ervaren tuiniers hanteren vanwege de snelheid het liefst een elektrische heggenschaar. Snoei een taxushaag aan de onderkant wat breder dan bovenin, zodat de haag overal evenveel zonlicht krijgt.

Formele taxushaag en vormsnoei

Taxushaag bemesten

Om bij te komen van een snoeibeurt heeft je taxushaag direct daarna behoefte aan extra verzorging. Door je taxushaag te bemesten herstellen je planten sneller na het snoeien. De mest voegt essentiële voedingsstoffen en mineralen toe aan de grond. Zo blijft jouw taxushaag gezond en sterk. Voor het bemesten van een taxushaag wordt vaak een meststof gebruikt die speciaal voor de taxus geschikt is. Ook kun je organische mest of speciale hagenmest gebruiken. De meeste soorten mest zijn te koop bij online winkels, tuincentra en bouwmarkten. We raden aan je taxushaag tweemaal jaarlijks te bemesten. De taxus groeit gedurende twee periodes per jaar, namelijk in maart en april en nogmaals in juni en juli. Bemest je jouw taxushaag tijdens deze periodes? Dan zal dat de groei van je haag zeker ten goede komen. Ook kun je de grond waarin jouw taxushaag staat eens per jaar verrijken met wat extra kalk. Een te zure grond is namelijk niet wenselijk voor de taxus. Voldoende kalk in de grond kan problemen zoals het bruin worden van de taxus voorkomen.

Formele taxushaag en vormsnoei

In onze webshop vind je de gewone taxus (taxus baccata) en de taxus media. Beide soorten krijgen in de herfst opvallende rode besjes. Als je liever hebt dat je haag er heel formeel uitziet, kun je deze eraf snoeien of ervoor kiezen om alleen de mannelijke taxus media ‘Hillii’ in je tuin te planten, zonder de vrouwelijke taxus media 'Hicksii'. Overigens is de taxus ook geschikt voor de vormsnoei. Mensen zullen daarbij eerder aan de kleine, ovalen blaadjes van de buxus denken, maar de taxus laat zich makkelijk in een vorm snoeien en groeit dermate langzaam dat hij die vorm lang behoudt.

Zo ligt bijvoorbeeld de welbekende wolkenhaag die in vele siertuinen prijkt met de taxus binnen handbereik. Op deze haagplant kun je gerust je creativiteit loslaten. Een taxushaag hoeft dan ook zeker niet saai te zijn. Ook solitair geplant kan de taxus in vele vormen worden gesnoeid. Gebruik bij vormsnoei altijd scherp tuingereedschap. En nadeel van de taxus is dat eventuele foutjes die bij het snoeien gemaakt worden iets langer zichtbaar zijn door de relatief langzame groei van de plant. Daarom is enige voorzichtigheid geboden. Als dat geen probleem is en je bent een liefhebber van vormsnoei is de taxus zeker een ideale haagplant voor je.

De taxushagen van Haagplanten.nl

Hoewel je jouw taxushaag met de juiste verzorging en jaarlijkse snoeibeurt gezond en sterk houdt, begint een goede gezondheid al bij de kwekerij. Het kweken van haagplanten dient zorgvuldig te gebruiken. Hierbij komt een grote vakkundigheid kijken, naast veel liefde en de juiste zorg. De taxus moet de tijd krijgen om in zijn eigen tempo uit te groeien tot een sterke haagplant waarvan de klant nog een lange tijd plezier gaat hebben. Bij Haagplanten.nl weet je zeker dat de taxusplanten die je aanschaft van goede kwaliteit zijn. Ons bedrijf stelt hoge eisen aan de haagplanten die wij aanbieden. Om die reden kennen we al onze kwekers persoonlijk.

De kwekerijen waarmee wij samenwerken hebben een jarenlange ervaring met het kweken van taxushagen en andere haagplanten. Daarnaast hebben onze kwekers natuurlijk een gezonde dosis passie voor hun vak. Daar selecteren we deze vakmensen op. We zijn trots op het eindresultaat: sterke en vitale haagplanten waarmee je een prachtige taxushaag in je tuin kunt planten waar je nog lange tijd van kunt genieten.