Taxushaag snoeien en verzorgen

Omdat de taxus een inheemse plantensoort is, zijn taxushagen al vele eeuwen in West-Europese tuinen te vinden. Vandaag de dag behoort de taxus nog altijd tot de populairste groenblijvende haagplanten van Europa. Dat komt deels doordat hij zich perfect leent voor formele hagen en op vrijwel iedere grondsoort tot zijn recht komt, maar ook omdat een taxushaag snoeien en verzorgen een vrij eenvoudige klus is. Bovendien is de taxus een van de weinige haagconiferen die zich laat verjongen door hem terug te snoeien op het oude hout. Erg handig als je taxushaag zijn vorm na een tijdje verliest, al is het op basis van zijn vrij langzame groei van deze haagplanten (niet meer dan 20 centimeter per jaar) onwaarschijnlijk dat dat gebeurt.

Waterbehoefte taxushaag
Taxushaag snoeien

Waterbehoefte taxushaag

Er zijn bijna geen coniferen die van een natte bodem houden. De watercipres is de enige uitzondering op deze regel. Een te natte standplaats kan wortelrot bij de taxus veroorzaken. Dat betekent echter niet dat je voorzichtig moet zijn als je een jonge taxushaag water geeft. Integendeel: zeker in de eerste paar maanden na het aanplanten heeft de taxus per meter haag twee keer per week zo’n vijftien liter water nodig. Soms kan de plant dat al uit het regenwater halen, maar tijdens droge perioden kan het geen kwaad om een taxushaag flink wat water te geven. Zolang er voorafgaand aan het planten van de taxus voor een goede drainage is gezorgd door bijvoorbeeld wat gaten in de bodem te prikken, zal een taxushaag niet snel verdrinken. Als je planten met blote wortels geplant hebt, hebben ze overigens maar een derde van de eerder genoemde hoeveelheid water nodig.

Taxushaag snoeien

Wie op zoek is naar een klassieke, strakke taxushaag zal de planten twee keer per jaar moeten snoeien. Vergeleken met andere coniferen, zoals de razendsnel groeiende leylandii, valt dit nog best mee, maar de taxus groeit natuurlijk niet zo snel. De taxus kan op ieder moment dat het niet vriest gesnoeid worden, maar het beste kun je jouw taxushaag in het midden van het voorjaar (mei-juni) en aan het einde van de zomer (augustus-september) aan een snoeibeurt onderwerpen. Snoei zeker niet als het droog, zonnig en heel warm is, omdat er dan verbrandingsgevaar bestaat. Met een goede heggenschaar kun je een taxushaag zonder al te veel moeite in een formele vorm knippen. Ervaren tuiniers hanteren vanwege de snelheid het liefst een elektrische heggenschaar. Snoei een taxushaag aan de onderkant wat breder dan bovenin, zodat de haag overal evenveel zonlicht krijgt.

Formele taxushaag en vormsnoei

Formele taxushaag en vormsnoei

In onze webshop vind je de gewone taxus (taxus baccata) en de taxus media. Beide soorten krijgen in de herfst opvallende rode besjes. Als je liever hebt dat je haag er heel formeel uitziet, kun je deze eraf snoeien of ervoor kiezen om alleen de mannelijke taxus media ‘Hillii’ in je tuin te planten, zonder de vrouwelijke taxus media 'Hicksii'. Overigens is de taxus ook geschikt voor de vormsnoei. Mensen zullen daarbij eerder aan de kleine, ovalen blaadjes van de buxus denken, maar de taxus laat zich makkelijk in een vorm snoeien en groeit dermate langzaam dat hij die vorm lang behoudt.

Bewaren