Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Thuja snoeien en verzorgen

De levensboom – ook wel bekend als de thuja – dankt zijn naam aan het feit dat hij naar Europa werd gehaald om scheurbuik te genezen, maar is in de eerste plaats een schitterende wintergroene haagplant die zeer lang meegaat en heel goed tegen snoeien kan. Een thuja snoeien en verzorgen is dan ook goed te doen. Zolang je een beetje aandacht besteedt aan de verzorging van een thujahaag, zal hij je rijkelijk belonen met zijn vriendelijke uitstraling en de frisse lucht die zijn naalden verspreiden. Het onderhoud van een thujahaag kost in ieder geval aanzienlijk minder moeite dan de verzorging van de uitzonderlijk snel groeiende leylandii, terwijl de levensboom niet eens zo heel veel langer nodig heeft om tot een dichte haag uit te groeien.

Thujahaag water geven

Als een levensboomhaag net geplant is, groeien de jonge planten sneller dan ze in latere jaren doen. Dat heeft gevolgen voor de snoei, maar ook voor de waterbehoefte van de thuja. Aangezien de levensboom een conifeer is, kunnen te natte omstandigheden schadelijk zijn voor de gezondheid van de planten, maar zeker in de eerste jaren moet een thujahaag voldoende water krijgen. Regenwater voorziet al in die behoefte, maar in tijden dat het niet veel regent, moet er per meter haag toch wel twee keer per week voor zo’n vijftien liter water gezorgd worden. Omdat juist bij droge omstandigheden en hoge temperaturen het gevaar bestaat dat het water al verdampt voordat het de wortels van jouw thujahaag bereikt, kun je de planten het beste in de avonden water geven.

Thujahaag water geven
Thujahaag snoeien

Thujahaag snoeien

Omdat coniferen in de winter rusten, kan de thuja dan niet worden gesnoeid. De rest van het jaar is dit echter geen enkel probleem. Hoewel het aantal benodigde snoeibeurten afhankelijk is van het soort levensboom en daardoor sterk uiteen kan lopen, is de ideale periode voor het snoeien van een coniferenhaag tussen half mei en eind september. De westerse levensboom ‘Smaragd’ groeit relatief langzaam en hoeft daarom in die periode maar een keer – bij voorkeur begin herfst – gesnoeid te worden. De meeste andere soorten hebben aan twee snoeibeurten per jaar genoeg. Houd ook bij het snoeien de gevaren van warm, droog weer in het achterhoofd. Dan kunnen takken en naalden namelijk verbranden. Het kan voorkomen dat jonge levensbomen iets vaker gesnoeid moeten worden, maar na hun aanvankelijke groeispurt hebben ze niet alleen minder water, maar ook minder onderhoud nodig.

Juiste verzorging thujahaag

Juiste verzorging thujahaag

Zoals gezegd heeft de naam “levensboom” met de medicinale eigenschappen van de thuja te maken, maar bij de juiste verzorging gaat deze prachtige haagplant ook nog eens langer dan een mensenleven mee. Het is verstandig om een thujahaag aan de onderkant iets breder te snoeien dan bovenin. Zo wordt ieder deel van de haag gelijkmatig belicht en ontstaan er geen bruine plekken. Houd het snoeien goed bij, want de westerse levensboom (thuja occidentalis) als de reuzenlevensboom (thuja plicata) kunnen geen van beide verjongd worden door ze tot het kale hout terug te snoeien.