Tuininspiratie arme grond

Tuininspiratie arme grond

Om te groeien hebben planten water en voeding nodig. Dat betekent echter niet dat je op een voedselarme grond geen haag kunt laten groeien. Heb jij zulke arme grond in de tuin? Dan helpen wij jou graag met het opdoen van tuininspiratie voor arme grond. Met de juiste haagplanten kun je zelfs op een weinig vruchtbare bodem een mooie haag laten groeien. Voor sommigen zal het misschien zelfs een verrassing zijn hoe veelzijdig het aanbod aan haagplanten voor arme grond is. Veel haagplanten die het op een voedselarme grond goed doen zijn bloeiende haagplanten die in de winter hun bladeren verliezen. Maar zelfs als je op zoek bent naar een privacyhaag om je tuin tegen inkijk te beschermen, zijn er haagplanten die daar op een arme bodem voor kunnen zorgen.

Haagplanten voor arme grond

Toegegeven, privacyhagen voor in een tuin met arme grond zijn zeldzaam, maar ze bestaan wel. De gewone hulst is bijvoorbeeld een wintergroene haagplant met prachtige bladeren en mooie vruchten die op een waterdoorlatende arme bodem prima tot zijn recht komt. Door zijn langzame groei duurt het wel even voordat hij hoog genoeg om jouw privacy te beschermen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een kant-en-klaarhaag planten die al op ooghoogte is. Ook de klimop is een hele makkelijke wintergroene haagplant die zich weinig aantrekt van een arme grond. Een verder voordeel van een klimophaag is dat hij heel smal blijft. Ook in een relatief kleine tuin met arme grond is er dus ruimte voor een klimophaag.

Haagplanten voor arme grond
Mogelijkheden voor hagen op arme grond

Andere hagen die het op een voedselarme grond goed doen zijn de hondsroos en de meidoorn. Deze bloeiende haagplanten worden gekenmerkt door mooie bloemen en scherpe doorns, waardoor ze – net als de hulst – er niet alleen prachtig uitzien, maar ook heel goed gebruikt kunnen worden als onderdeel van een inbraakwerende haag. Bij de hondsroos volgen na de bloei zelfs kleurige, eetbare vruchten die ook bij vogels in trek zijn. Voor een mooie bloeiende haag in een tuin met arme grond kun je ook vertrouwen op de heesterganzerik, die met witte, gele of rode bloemen beschikbaar is. Als je niet kunt kiezen, kun je altijd nog voor een gemengde haag gaan, zoals een gemengde potentillahaag. Ook de bonte kornoelje zorgt voor wat extra kleur op een arme bodem, maar dat komt niet alleen door zijn witte bloemen; in de herfst laat hij zijn opvallende rode takken zien.

Hagen op arme grond

Mogelijkheden voor hagen op arme grond

Als je een tuin hebt waarin de grond niet heel voedselrijk is kun je drie dingen doen: de grond verbeteren met compost, planten uitkiezen die goed tegen deze omstandigheden kunnen of een combinatie van deze twee. Wij hopen jou met deze tuinideeën voor arme grond in ieder geval een idee te geven van wat de mogelijkheden zijn. Een haag planten op arme grond is zeker niet onmogelijk!