Tuinier tips voor deze maand: Oktober
Snel navigeren tussen maanden
Haag planten najaar

Haag planten najaar

Het najaar is de populairste tijd om hagen te planten. De gedachte is dat de net geplante hagen in de rustige, koele winter de tijd krijgen om zich op het voorjaar voor te bereiden. In het voorjaar beleeft de nog jonge haag dan haar eerste bloei (als die niet door vroege snoei wordt beknot, tenminste). Bij Haagplanten.nl merken we dat de voordelen van het planten van hagen in het voorjaar nogal eens worden onderschat, maar wij zien natuurlijk ook wel dat hagen planten in het najaar het populairst is en blijft, met goede redenen.

Lees meer

Tuinier tips voor deze maand Oktober

Vandaag is het woensdag 17 oktober 2018

Wijnmaand

De oude Nederlandse naam voor oktober is “wijnmaand”. Deze naam verwijst naar de wijnoogst, die in Frankrijk nu in volle gang is. In Nederland wordt weinig wijn geoogst, hoewel de teelt van wijn wel in opkomst is nu het klimaat warmer lijkt te worden. Voor wie haagplanten heeft is oktober vooral de tijd waarin we onze hagen op de winter voorbereiden.

Nu snoeien: coniferen

Nu snoeien: coniferen

De coniferenhaag (taxus, levensboom, cipres, enz.) wordt in de regel in het voorjaar al flink teruggesnoeid. Het najaar is de goede tijd om ze nog bij te werken. Zo zijn uw coniferen goed voorbereid op de winter. Voorkom wel blootstelling aan nachtvorst, dat zal de takken beschadigen. Houd dus altijd de weersverwachting in het oog.

Lees meer
Nu snoeien: veldesdoorn

Nu snoeien: veldesdoorn

De veldesdoorn is een typisch voorbeeld van een haagplant die in het najaar gesnoeid dient te worden, voor de vorst invalt. De veldesdoorn produceert veel sappen, bij het snoeien zal de haag veel van die sappen verliezen en mogelijk doodbloeden; daarom is het belangrijk de haag alleen te snoeien als de sapproductie zo goed als stil staat en dat is in de herfst.

Lees meer
Prachtige kleuren in de herfst

Prachtige kleuren in de herfst

Het is een waar genot tussen de kleurende bomen. Ons advies, trek er een dag op uit en geniet van alle prachtige kleuren!

Lees meer
Snoeien in het najaar

Snoeien in het najaar

Veel planten varen wel bij een snoeibeurt in het najaar. Bij harde groeiers, zoals de taxus, gaat het dan vaak om het bijknippen, dit zijn hagen die hun belangrijkste snoeibeurt al in het voorjaar hebben gehad. Anders ligt dat bij hagen die juist beter niet in het voorjaar gesnoeid kunnen worden, zoals de veldesdoorn. Dit zijn echte hagen waarbij snoeien in het najaar aangewezen is. Op deze pagina vindt u een overzicht van hagen die in het najaar gesnoeid moeten worden.

Lees meer
Najaarsbloeiende haagplanten

Najaarsbloeiende haagplanten

Het najaar wordt vaak gezien als een grauwe tijd, waarin de natuur in winterslaap gaat, maar voor wie goed kijkt is het juist een tijd vol leven. Juist in dit jaargetijde ontwikkelen veel haagplanten hun vruchten (bessen), en daarop komen veel vogels af. Bloei is zeldzaam, maar er zijn enkele haagplanten die we wel als najaarsbloeiende haagplanten kunnen kenschetsen, hoewel het dan meestal wel op late uitlopers van de zomerbloei gaat.

Lees meer
Nu in beeld: laurierkers

Nu in beeld: laurierkers

De laurierkers draagt nu de vruchten waar de haag haar naam aan heeft te danken. Vergeet niet dat deze vruchten voor mensen giftig zijn. Ze zijn natuurlijk wel mooi om naar te kijken!

Lees meer

Snoeien in het najaar

Het najaar is een geschikte tijd om uw haag nog een laatste keer te snoeien, voor de winter komt. September en oktober zijn de beste maanden voor najaarssnoei, in november is de kans op vorst immers groter. Houd de weersvoorspellingen in het oog. Ook in het najaar zijn er vaak nog zonnige dagen, waarop u beter niet kunt snoeien!

Lees meer
Nu snoeien: buxus

Nu snoeien: buxus

De buxus is een echte klassieker. Bijna iedereen kent wel de sierlijk strak geknipte buxushagen. Ze zijn een vast onderdeel van historische baroktuinen. De buxus is een trage groeier die in mooie siervormen geknipt kan worden, maar de strakke haag, in geometrische patronen aangeplant, blijft wel de meest wijdverbreide toepassing van vormsnoei voor de buxus. De buxus groeit sneller in het voorjaar, dit is het moment om 'm in 'n geschikte vorm te knippen. U kunt de buxus dan later in het jaar nog bijhouden.

Lees meer
Vormsnoei

Vormsnoei

Met vormsnoei kunt u uw haag in bijzondere vormen knippen of snoeien, zodat de haag een decoratieve functie binnen uw tuin krijgt. Er zijn verschillende typen vormsnoei denkbaar. Niet iedere haagplant heeft de ideale eigenschappen voor vormsnoei en niet ieder jaargetijde is geschikt voor het uitvoeren van zo’n klus. Wanneer gaat u het beste aan de slag?

Lees meer