Vormsnoei

Vormsnoei

Met vormsnoei kunt u uw haag in bijzondere vormen knippen of snoeien, zodat de haag een decoratieve functie binnen uw tuin krijgt. Er zijn verschillende typen vormsnoei denkbaar. Niet iedere haagplant heeft de ideale eigenschappen voor vormsnoei en niet ieder jaargetijde is geschikt voor het uitvoeren van zo’n klus. Wanneer gaat u het beste aan de slag?

Lees meer

Tuinier tips voor Januari

Vandaag is het vrijdag 17 januari 2020

Louwmaand

De oude Nederlandse naam voor januari is “louwmaand”. Deze naam is zo oud, dat de precieze betekenis ervan een raadsel is. Mogelijk verwijst “louw” naar “looien”, namelijk het looien van leer. In de tuin wordt er in deze maand niet gelooid, maar wel gecomposteerd, de herfstbladeren kunnen nu worden opgeruimd – en het vuurwerkafval, want ook dat komt soms in de tuin terecht en daar hoort het niet!

Snoeien in de winter

Snoeien in de winter

Veel tuinbezitters kiezen ervoor om hun haagplanten te snoeien in de winter. Zonder risico is dat niet. Vorst is ongewenst, de haag kan er gevaarlijk door beschadigd worden. Toch kan snoeien in de winter in bepaalde gevallen handig zijn, bijvoorbeeld om lelijke of ongezonde takken weg te nemen die anders nauwelijks zichtbaar zijn door het gebladerte, of om te hoge hagen iets af te toppen. Wintersnoei is een goede aanvulling op het snoeien in het voorjaar.

Lees meer
Winter = planttijd

Winter = planttijd

Hagen planten kan prima in de winter, het moet alleen niet vriezen. Vorst is in januari natuurlijk een risico, maar als er aanhoudend zacht winterweer wordt voorspeld, kunt u prima een haag planten. De beukenhaag is een typische haag om in deze koele tijd te planten. Ook andere bladverliezende haagplanten kunnen goed in het winterseizoen worden geplant. In deze periode zijn deze planten namelijk in rust. Haagplanten met blote wortel kunnen het beste ’s winters worden aangeplant. Maar ook wintergroene haagplanten zijn in deze koude periode prima aan te planten. We leggen je graag uit hoe je te werk gaat.

Lees meer
Nu in beeld: liguster

Nu in beeld: liguster

De liguster is een haagplant die eigenlijk nooit echt uit ons straatbeeld verdwenen is. De liguster wordt nog steeds zeer regelmatig aangeplant door tuiniers. Allereerst vanwege het mooie en natuurlijke karakter van de liguster: de aanblik van een gezonde en verzorgde ligusterhaag is zeker prettig voor het oog. Daarnaast is de liguster ook een zeer sterke haagplant die eenvoudig te onderhouden is. Ook ’s winters brengt de liguster de nodige variatie aan in je tuinlandschap. De liguster is namelijk semi-wintergroen: tijdens strenge winters laat hij een deel van zijn blad los. Er is ook een wintergroene liguster. We vertellen je er graag meer over.

Lees meer
Nu in beeld: thuja

Nu in beeld: thuja

In deze periode is je tuin in winterrust. Veel planten hebben hun blad reeds losgelaten. Dat geldt natuurlijk niet voor wintergroene beplanting zoals de thuja. Bladhoudende struiken zorgen ervoor dat je tuin ook ’s winters nooit saai wordt. Daarnaast biedt een wintergroene haag het hele jaar door privacy. Staat er in jouw tuin een thujahaag? We vertellen je graag hoe je de thuja ook tijdens de koudste maanden gezond en sterk houdt. Zo kun je gedurende het hele jaar genieten van de schoonheid die deze elegante conifeer te bieden heeft.

Lees meer
Rustige tijd in de tuin

Rustige tijd in de tuin

Januari is een rustige maand op tuingebied. Je tuin is in deze periode namelijk in winterrust. Bladverliezende struiken hebben hun blad reeds laten vallen, terwijl wintergroene beplanting zijn blad trots vasthoudt. De wintersfeer in je tuin heeft zijn geheel eigen charme en is weer anders dan in de overige seizoenen. Ook in deze koude maanden zal je tuin dus niet snel gaan vervelen. Het mag dan een rustige tijd in de tuin zijn, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal niets te doen is. Wist je bijvoorbeeld dat bepaalde haagplanten ook ’s winters gewoon kunnen worden aangeplant?

Lees meer