Tuinier tips voor deze maand: December
Snel navigeren tussen maanden
Haag planten winter

Haag planten winter

Het winterseizoen is een goed seizoen om hagen te planten, maar het lukt niet tijdens vorstperiodes. Om hagen te kunnen planten heeft u dus kwakkelweer nodig: niet echt koud, maar ook geen lente. Ook in december zijn er vaak genoeg van dit soort dagen!

Lees meer

Tuinier tips voor deze maand December

Vandaag is het maandag 10 december 2018

Wintermaand

De oude Nederlandse naam van december is wintermaand, en dat zal niemand verrassen, want dit seizoen begint in deze maand; volgens de gewone kalender op de 21e, maar in de tuin kan de hele maand december als zodanig gelden. Het is een koude maand, maar zolang het niet vriest kunt u zeker hagen planten!

Nu in beeld: beuk

Nu in beeld: beuk

De beuk is een bladverliezende boom, maar als u 'm als haag heeft geplant, zal hij nu nog niet kaal zijn. In deze dorre periode in de tuin is de beuk een prettig rustpunt, de bladeren zijn al wel verkleurd, maar ze vallen nog niet af. Ook de liguster bewaart zijn bladeren nog.

Lees meer
Nu in beeld: coniferen

Nu in beeld: coniferen

De coniferenhaag oogt ook in december gewoon groen. Naaldbomen zijn daarom juist in deze tijd van het jaar geliefd. Neemt u een kerstboom in huis? Het is natuurlijk geen echte haagplant, maar de sfeer die van zo'n boom uitgaat zal haagplantenliefhebbers zeker kunnen bekoren. Een beetje als een conifeer eigenlijk…

Lees meer
Nu in beeld: hulst

Nu in beeld: hulst

De hulst, met z'n glimmende groene bladeren en karakteristieke rode bessen, is een echte kerstplant. Hulst dient vaak als versiering boven deuren. Ook op kerstkaarten wordt de hulst vaak afgebeeld. Maar het allermooiste is natuurlijk de hulst als haagplant, midden in de tuin, wie weet wel omringd door verse sneeuw… Dat is het kerstgevoel!

Lees meer
Nu in beeld: glansmispel

Nu in beeld: glansmispel

De glansmispel doet wel denken aan de hulst, en zou dus ook prima een kerstsymbool kunnen zijn… Wel, dat is de glansmispel ook! Waar in Nederland de hulst met kerst wordt geassocieerd, daar geld bij onze oosterburen de glansmispel als de kerstplant. Wie dus dit jaar een Duitse kerstmarkt bezoekt zal zeker wat glansmispels voorbij zien komen. Ook dit is een pracht van een haagplant.

Lees meer
Vormsnoei

Vormsnoei

Met vormsnoei kunt u uw haag in bijzondere vormen knippen of snoeien, zodat de haag een decoratieve functie binnen uw tuin krijgt. Er zijn verschillende typen vormsnoei denkbaar. Niet iedere haagplant heeft de ideale eigenschappen voor vormsnoei en niet ieder jaargetijde is geschikt voor het uitvoeren van zo’n klus. Wanneer gaat u het beste aan de slag?

Lees meer
Snoeien in de winter

Snoeien in de winter

Veel tuinbezitters kiezen ervoor om hun haagplanten te snoeien in de winter. Zonder risico is dat niet. Vorst is ongewenst, de haag kan er gevaarlijk door beschadigd worden. Toch kan snoeien in de winter in bepaalde gevallen handig zijn, bijvoorbeeld om lelijke of ongezonde takken weg te nemen die anders nauwelijks zichtbaar zijn door het gebladerte, of om te hoge hagen iets af te toppen. Wintersnoei is een goede aanvulling op het snoeien in het voorjaar.

Lees meer