Tuinier tips voor deze maand: Januari
Snel navigeren tussen maanden
Vormsnoei

Vormsnoei

Met vormsnoei kunt u uw haag in bijzondere vormen knippen of snoeien, zodat de haag een decoratieve functie binnen uw tuin krijgt. Er zijn verschillende typen vormsnoei denkbaar. Niet iedere haagplant heeft de ideale eigenschappen voor vormsnoei en niet ieder jaargetijde is geschikt voor het uitvoeren van zo’n klus. Wanneer gaat u het beste aan de slag?

Lees meer

Tuinier tips voor deze maand Januari

Vandaag is het donderdag 18 januari 2018

Louwmaand

De oude Nederlandse naam voor januari is “louwmaand”. Deze naam is zo oud, dat de precieze betekenis ervan een raadsel is. Mogelijk verwijst “louw” naar “looien”, namelijk het looien van leer. In de tuin wordt er in deze maand niet gelooid, maar wel gecomposteerd, de herfstbladeren kunnen nu worden opgeruimd – en het vuurwerkafval, want ook dat komt soms in de tuin terecht en daar hoort het niet!

Snoeien in de winter

Snoeien in de winter

Veel tuinbezitters kiezen ervoor om hun haagplanten te snoeien in de winter. Zonder risico is dat niet. Vorst is ongewenst, de haag kan er gevaarlijk door beschadigd worden. Toch kan snoeien in de winter in bepaalde gevallen handig zijn, bijvoorbeeld om lelijke of ongezonde takken weg te nemen die anders nauwelijks zichtbaar zijn door het gebladerte, of om te hoge hagen iets af te toppen. Wintersnoei is een goede aanvulling op het snoeien in het voorjaar.

Lees meer
Winter = planttijd

Winter = planttijd

Hagen planten kan prima in de winter, het moet alleen niet vriezen. Vorst is in januari natuurlijk een risico, maar als er aanhoudend zacht winterweer wordt voorspeld, kunt u prima een haag planten. De beukenhaag is een typische haag om in deze koele tijd te planten.

Lees meer
Nu in beeld: liguster

Nu in beeld: liguster

De ligusterhaag heeft de voorbije maanden z'n bladeren nog vrij goed kunnen bewaren, langer dan andere bladverliezende planten. Maar januari is ook voor de liguster te koud: de haag zal nu beginnen z'n bladeren te verliezen. Als de winter niet al te streng is, zal de liguster nog niet helemaal kaal zijn als de nieuwe knoppen ontstaan in de lente.

Lees meer
Nu in beeld: thuja

Nu in beeld: thuja

De thuja is nog mooi groen, maar dat betekent niet dat de winter geen vat op deze haag heeft. Zorg dat uw thuja onbeschadigd de koudste maanden doorkomt, des te mooier zal de haag zijn als het voorjaar er is!

Meer informatie over <a href="/ligusterhaag/">Liguster</a>

Lees meer
Rustige tijd in de tuin

Rustige tijd in de tuin

Januari is een stille maand in de tuin. De natuur is in rust. Het is een goede periode om u al wat op de werkzaamheden die in het voorjaar gaan komen voor te bereiden. Klik rustig door onze haagplantenkalender heen, dan weet u precies wat u te wachten staat!

Lees meer