Najaar = planttijd

Najaar = planttijd

Het najaar is de ideale periode om een haag aan te planten. In de winter kunnen de haagplanten zich in alle rust voorbereiden op het komende groeiseizoen in het voorjaar. De herfst biedt prima weersomstandigheden om een haag aan te planten. Let er echter wel op dat er geen sprake is van vorst: hierdoor kunnen je haagplanten onherstelbare schade oplopen. Daarnaast laat bevroren grond zich lastig omscheppen en bewerken. Waar let je op wanneer je in het najaar een haag gaat planten? En hoe bereid je de grond op de juiste manier voor? Onze professionals voorzien je graag van enkele handige tips.

Lees meer

Tuinier tips voor November

Vandaag is het zondag 17 november 2019

Slachtmaand

De oude naam voor november is “slachtmaand”. Traditioneel werd op 11 november, de feestdag van Sint-Maarten, een varken geslacht en daar werd nog tot ver in de winter van gegeten. Ook in de tuin is november een maand waarin we de laatste voorbereidingen op de winter moeten doen. Na november kan het bitter koud worden!

Haag planten najaar

Haag planten najaar

Het najaar is de populairste tijd om hagen te planten. De gedachte is dat de net geplante hagen in de rustige, koele winter de tijd krijgen om zich op het voorjaar voor te bereiden. In het voorjaar beleeft de nog jonge haag dan haar eerste bloei (als die niet door vroege snoei wordt beknot, tenminste). Bij Haagplanten.nl merken we dat de voordelen van het planten van hagen in het voorjaar nogal eens worden onderschat, maar wij zien natuurlijk ook wel dat hagen planten in het najaar het populairst is en blijft, met goede redenen.

Lees meer
Prachtige kleuren in de herfst

Prachtige kleuren in de herfst

Het is een waar genot tussen de kleurende bomen. Ons advies, trek er een dag op uit en geniet van alle prachtige kleuren! Maak bijvoorbeeld een mooie boswandeling of zoek een stadspark op om te genieten van de schitterende herfstkleuren. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon in je eigen tuin genieten van dit mooie tafereel. We vertellen je graag welke haagplanten die typische herfstsfeer in je tuin brengen. Vergeet daarnaast ook niet om je tuin in deze periode voor te bereiden op de wintermaanden die in aantocht zijn.

Lees meer
Snoeien in het najaar

Snoeien in het najaar

Veel planten varen wel bij een snoeibeurt in het najaar. Bij harde groeiers, zoals de taxus, gaat het dan vaak om het bijknippen, dit zijn hagen die hun belangrijkste snoeibeurt al in het voorjaar hebben gehad. Anders ligt dat bij hagen die juist beter niet in het voorjaar gesnoeid kunnen worden, zoals de veldesdoorn. Dit zijn echte hagen waarbij snoeien in het najaar aangewezen is. Op deze pagina vindt u een overzicht van hagen die in het najaar gesnoeid moeten worden.

Lees meer
Najaarsbloeiende haagplanten

Najaarsbloeiende haagplanten

Het najaar wordt vaak gezien als een grauwe tijd, waarin de natuur in winterslaap gaat, maar voor wie goed kijkt is het juist een tijd vol leven. Juist in dit jaargetijde ontwikkelen veel haagplanten hun vruchten (bessen), en daarop komen veel vogels af. Bloei is zeldzaam, maar er zijn enkele haagplanten die we wel als najaarsbloeiende haagplanten kunnen kenschetsen, hoewel het dan meestal wel op late uitlopers van de zomerbloei gaat.

Lees meer
Nu in beeld: laurierkers

Nu in beeld: laurierkers

De laurierkers draagt nu de vruchten waar de haag haar naam aan heeft te danken. Vergeet niet dat deze vruchten voor mensen giftig zijn. Ze zijn natuurlijk wel mooi om naar te kijken! Vogels zijn echter dol op de vruchten van de laurierkers. Heb je een laurierhaag in de tuin staan? Dan zul je merken dat je tuin momenteel druk wordt bezocht door vogels. De laurierkers past dan ook heel goed bij een vogelvriendelijk tuinontwerp. De donkergekleurde sierkersen van de laurierkers zijn vrij subtiel aanwezig en doen geen afbreuk aan het nette, verzorgde karakter van de laurierhaag.

Lees meer

Snoeien in het najaar

Het najaar is een geschikte tijd om uw haag nog een laatste keer te snoeien, voor de winter komt. September en oktober zijn de beste maanden voor najaarssnoei, in november is de kans op vorst immers groter. Houd de weersvoorspellingen in het oog. Ook in het najaar zijn er vaak nog zonnige dagen, waarop u beter niet kunt snoeien! We leggen graag uit welke omstandigheden in het najaar ideaal zijn om heggen te snoeien. Ook geven we graag enkele handige snoeitips van onze professionals.

Lees meer
Vormsnoei

Vormsnoei

Met vormsnoei kunt u uw haag in bijzondere vormen knippen of snoeien, zodat de haag een decoratieve functie binnen uw tuin krijgt. Er zijn verschillende typen vormsnoei denkbaar. Niet iedere haagplant heeft de ideale eigenschappen voor vormsnoei en niet ieder jaargetijde is geschikt voor het uitvoeren van zo’n klus. Wanneer gaat u het beste aan de slag?

Lees meer