Haag planten voorjaar

Haag planten voorjaar

Meestal wordt gesteld dat het najaar de beste tijd is om hagen planten. In de regel is dat ook zo, maar het zou verkeerd zijn om te denken dat het voorjaar daarom ongeschikt is voor het planten van hagen. Voor sommige soorten hagen is het juist zeer wenselijk om ze in het voorjaar te planten, de zomer geeft deze planten een betere kans om te wortelen. Wilt u een haag planten in het voorjaar, lees dan hier onze tips.

Lees meer

Tuinier tips voor Maart

Vandaag is het zaterdag 28 maart 2020

Lentemaand

Het is lente! Maart markeert het opening van het voorjaar, hoewel de natuur al in februari begint te ontwaken. In de tuin zien we nu steeds meer knoppen en een aantal haagplanten schiet al in bloei. Die vroege bloeiers zijn een voorbode van wat er in de rest van het voorjaar nog komen gaat.

Snoeien in het voorjaar

Snoeien in het voorjaar

Voor veel haagplanten is het voorjaar de aangewezen tijd om te snoeien. Dit heeft vooral te maken met de typische groei van veel planten: na de stille winter gaat de groei ineens in de hoogste versnelling, en schieten de twijgen bij wijze van spreken alle kanten op. Dat geeft een chaotische aanblik, die u door te snoeien in het voorjaar wegneemt. In de zomer geniet u dan van 'n sierlijke, egale haag.

Lees meer
Voorjaarsbloeiende haagplanten

Voorjaarsbloeiende haagplanten

Het voorjaar is voor veel mensen het mooiste seizoen: de natuur komt ineens weer tot leven, bomen krijgen bladeren, bloesem danst over de takken, de vogels laten hun aanwezigheid gelden met vrolijk gezang en natuurlijk met kuikentjes die gevoed moeten worden. Het is een fascinerende tijd, zeker ook in de tuin, waar grote voorjaarsbloeiende haagplanten de aandacht naar zich toe trekken.

Lees meer

Haag planten in maart

Hagen kunnen goed in de winter geplant worden. Maart is een goede overgangsmaand: de kans op vorst is kleiner, u kunt dus veilig planten. De haagplant zal dan nog kunnen meeliften op de ontluikende lente. Sommige hagen kunt u zelfs later in het voorjaar goed planten.

Lees meer
Nu in beeld: Chinees klokje

Nu in beeld: Chinees klokje

Het Chinees klokje, ook wel bekend onder de wetenschappelijke naam Forsythia, is een typische voorjaarsbloeier die al in maart tot leven komt, in zachte winters dus al voordat het daadwerkelijk voorjaar is. De vrolijke gele bloesem gaat aan de bladgroei vooraf. Door na de voorjaarsbloei stevig te snoeien (verjongingssnoei) heb je in het daarop volgende jaar wederom een rijke bloesem. We vertellen je graag alles over deze bijzonder mooie en bijzonder interessante haagplant. Want wat voor haagplant is het Chinees klokje nu eigenlijk precies, en hoe verzorg je deze struik?

Lees meer
Nu in beeld: buxus

Nu in beeld: buxus

De buxus is een vroege bloeier, in maart vindt deze haagplant het al warm genoeg. Als de buxus bloeit ontwikkelt hij fijne, lichtgekleurde bloesems die sierlijk aftekent tegen het groene loof. De bloei kost de plant wel energie, meestal kiest men er dan ook voor de bloemen weg te snoeien, waardoor de buxus sneller zal groeien.

Lees meer
Nu in beeld: Kornoelje

Nu in beeld: Kornoelje

De kornoelje is bij uitstek een vroege bloeier. In zachte winters zal deze haag al in februari in bloei komen, ze geldt daarom ook wel als een winterbloeiende haagplant. Het hele voorjaar trekt de kornoelje dan de aandacht met een rijke en kleurige bloesem. Pas als de bloei voorbij is, zo rond april, ontwikkelt de boom bladeren. De bloei van de kornoelje is er dus één op kale takken, wat bijdraagt aan de charme. Maar wat is de kornoelje precies voor haagplant? En in welke tuinstijl komt de kornoelje het beste tot z’n recht?

Lees meer
Nu snoeien: vlinderstruik

Nu snoeien: vlinderstruik

De vlinderstruik is net als de hortensia een zomerbloeier. Om de bloemen de kans te geven mooi op te komen, is het wijs de vlinderstruik al vroeg in het voorjaar te snoeien, dus in maart na de laatste langere vorstperiode. De snoei zorgt ervoor dat de haag veel nieuwe scheuten ontwikkelt, en dus ook veel nieuwe bloemen. Niet snoeien zal er voor zorgen dat de haag veroudert en dus minder bloemen maakt. Maar hoe kun je de vlinderstruik het beste snoeien? We delen graag onze professionele tips en trucs met je!

Lees meer
Nu snoeien: laurierkers

Nu snoeien: laurierkers

De laurierkers groeit graag in de breedte en neemt dan veel ruimte in beslag. Het is dus verstandig deze haag flink terug te snoeien in het voorjaar. Voorkom wel dat vorst de plant beschadigt. De tweede helft van maart is een goede periode. Een tweede snoeibeurt in de zomer is mogelijk, maar in het najaar kunt u de laurierkers beter niet snoeien, dat zal de plant zwakker maken in de winter. We vertellen je graag hoe je de laurierhaag het beste kunt terugsnoeien. Ook leggen we uit wat je na de snoei kunt doen om de laurierkers mooi en gezond te houden.

Lees meer
Nu snoeien: hortensia

Nu snoeien: hortensia

De hortensia is een zomerbloeier en omdat die bloei zo mooi is, aarzelen mensen vaak om deze haag in het voorjaar te snoeien. Als u in het late voorjaar snoeit loopt u inderdaad het risico de bloesems te beschadigen, wat betekent dat de plant minder bloemen vormt in de zomer. Het vroege voorjaar, medio maart, is daarom de aangewezen periode om de hortensiahaag te snoeien. Zorg wel dat het op dat moment niet vriest. Door te snoeien in een periode van vorst kun je deze mooie haagplant namelijk lelijk beschadigen. We leggen je graag uit hoe je de hortensia het beste kunt snoeien.

Lees meer