Nu in beeld: hortensia

Nu in beeld: hortensia

Hortensia's zijn echte zomerbloeiers. Afhankelijk van de soort begint de bloei in juni of juli, en het spektakel blijft duren tot het najaar. De hortensia bloeit weelderig en kleurrijk (welke kleur de plant krijgt verraadt bij veel soorten meteen ook de zuurtegraad van uw grond, een wonder der natuur). Veel mensen planten de hortensia om deze feeërieke bloei. Snoei de hortensia daarom niet in het voorjaar, daarmee maakt u de bloesem stuk.

Lees meer

Tuinier tips voor Juli

Vandaag is het woensdag 17 juli 2019

Hooimaand

De oude naam van juli is “hooimaand”. In deze maand wordt er veel gras gemaaid en dus wordt er ook hooi van het land gehaald. Wie op het platteland woont ziet (en hoort!) de trekkers met hooiwagens van en naar de boerderijen rijden. Ook in de tuin wordt er in deze zomermaand gemaaid, wat altijd heerlijk geurt.

Snoeien in de zomer

De zomer is een goede tijd om uw haag wat bij te knippen. Blijft u zich er wel van bewust dat zonlicht de net gesnoeide takken kan beschadigen, snoei dan ook alleen op bewolkte dagen. De ervaring leert dat die er ook in de zomer genoeg zijn… Vooral coniferen hebben baat bij wat bijknippen in de zomer. We vertellen je graag welke haagplanten je allemaal kunt snoeien in de zomer. Veel planten hebben in de lente namelijk een fikse groeispurt gemaakt. Door in de zomer je haag te snoeien ligt je tuin er snel weer netjes en verzorgd bij.

Lees meer
Nu snoeien: taxus

Nu snoeien: taxus

De taxus is een haagplant die zich heel makkelijk laat snoeien. Bijpunten kan haast altijd, alleen niet bij vorst. De beste snoeiperiode is echter het late voorjaar en de vroege zomer, dus mei tot juli. U kunt de taxus dan flink terugsnoeien. Tijdens de zomer kunt de taxushaag dan nog meerdere keren bijwerken, om zo het beste resultaat te verkrijgen. Snoei of knip met handschoenen aan, de taxus is een giftige plant. Maar waar let je op als je de taxus ’s zomers snoeit? En hoe houd je jouw taxushaag in topconditie? We delen graag enkele tips van onze professionals.

Lees meer
Zomerbloeiende haagplanten

Zomerbloeiende haagplanten

De zomer is een warme tijd, waarin we graag veel tijd in onze tuin doorbrengen, als het tenminste niet regent. Want behalve de warmste, is de zomer ook de natste tijd van het jaar. Voor haagplanten betekent een en ander dat ze zich kunnen voeden met zonlicht (fotosynthese) en regenwater. Voor haagplanten is de zomer dus een belangrijke periode, die meestal volgt op hun bloeiperiode in het voorjaar. Er zijn echter ook haagplanten die de zomer ook als bloeitijd gebruiken: de zomerbloeiende haagplanten.

Lees meer
Nu snoeien: laurierkers

Nu snoeien: laurierkers

De laurierkers groeit graag in de breedte en neemt dan veel ruimte in beslag. Het is dus verstandig deze haag flink terug te snoeien in het voorjaar. Voorkom wel dat vorst de plant beschadigt. De tweede helft van maart is een goede periode. Een tweede snoeibeurt in de zomer is mogelijk, maar in het najaar kunt u de laurierkers beter niet snoeien, dat zal de plant zwakker maken in de winter. We vertellen je graag hoe je de laurierhaag het beste kunt terugsnoeien. Ook leggen we uit wat je na de snoei kunt doen om de laurierkers mooi en gezond te houden.

Lees meer
Vormsnoei

Vormsnoei

Met vormsnoei kunt u uw haag in bijzondere vormen knippen of snoeien, zodat de haag een decoratieve functie binnen uw tuin krijgt. Er zijn verschillende typen vormsnoei denkbaar. Niet iedere haagplant heeft de ideale eigenschappen voor vormsnoei en niet ieder jaargetijde is geschikt voor het uitvoeren van zo’n klus. Wanneer gaat u het beste aan de slag?

Lees meer