Snoeien in het najaar

Snoeien in het najaar

Veel planten varen wel bij een snoeibeurt in het najaar. Bij harde groeiers, zoals de taxus, gaat het dan vaak om het bijknippen, dit zijn hagen die hun belangrijkste snoeibeurt al in het voorjaar hebben gehad. Anders ligt dat bij hagen die juist beter niet in het voorjaar gesnoeid kunnen worden, zoals de veldesdoorn. Dit zijn echte hagen waarbij snoeien in het najaar aangewezen is. Op deze pagina vindt u een overzicht van hagen die in het najaar gesnoeid moeten worden.

Lees meer

Tuinier tips voor September

Vandaag is het dinsdag 17 september 2019

Najaarsbloeiende haagplanten

Najaarsbloeiende haagplanten

Het najaar wordt vaak gezien als een grauwe tijd, waarin de natuur in winterslaap gaat, maar voor wie goed kijkt is het juist een tijd vol leven. Juist in dit jaargetijde ontwikkelen veel haagplanten hun vruchten (bessen), en daarop komen veel vogels af. Bloei is zeldzaam, maar er zijn enkele haagplanten die we wel als najaarsbloeiende haagplanten kunnen kenschetsen, hoewel het dan meestal wel op late uitlopers van de zomerbloei gaat.

Lees meer
Nu in beeld: laurierkers

Nu in beeld: laurierkers

De laurierkers draagt nu de vruchten waar de haag haar naam aan heeft te danken. Vergeet niet dat deze vruchten voor mensen giftig zijn. Ze zijn natuurlijk wel mooi om naar te kijken! Vogels zijn echter dol op de vruchten van de laurierkers. Heb je een laurierhaag in de tuin staan? Dan zul je merken dat je tuin momenteel druk wordt bezocht door vogels. De laurierkers past dan ook heel goed bij een vogelvriendelijk tuinontwerp. De donkergekleurde sierkersen van de laurierkers zijn vrij subtiel aanwezig en doen geen afbreuk aan het nette, verzorgde karakter van de laurierhaag.

Lees meer

Snoeien in het najaar

Het najaar is een geschikte tijd om uw haag nog een laatste keer te snoeien, voor de winter komt. September en oktober zijn de beste maanden voor najaarssnoei, in november is de kans op vorst immers groter. Houd de weersvoorspellingen in het oog. Ook in het najaar zijn er vaak nog zonnige dagen, waarop u beter niet kunt snoeien! We leggen graag uit welke omstandigheden in het najaar ideaal zijn om heggen te snoeien. Ook geven we graag enkele handige snoeitips van onze professionals.

Lees meer
Najaarsbloeiende haagplanten

Najaarsbloeiende haagplanten

Het najaar is, voor wie er oog voor heeft, een tijd vol leven. Struiken en bomen maken besjes aan. In de tuin is het een drukte van belang, tussen het gebladerte van uw haagplanten kruipt en knispert van alles… Toch is de bloeitijd over. De weinige najaarsbloeiende haagplanten hebben er in november echt wel genoeg uit. Maar welke haagplanten bloeien er in het najaar precies? En op welke manier kunnen deze planten je tuin verrijken? Je leest er hier alles over!

Lees meer
Nu in beeld: klimop

Nu in beeld: klimop

De klimop is de enige echte herfstbloeier in onze streken. Hoewel de bloei niet heel opvallend is, heeft ze grote betekenis voor insecten, zoals vlinders, en dat draagt bij aan het leven in de tuin. De bloei van de klimop begint in september, de eerste herfstmaand, maar ook 'n maand met nog veel mooie dagen die u in de tuin kunt doorbrengen. De vlinders die op deze najaarsbloeiende haagplant afkomen geven dan toch een heerlijk zomergevoel!

Lees meer
Nu snoeien: haagbeuk

Nu snoeien: haagbeuk

Meestal wordt de haagbeuk in de late zomer gesnoeid, maar ook in het najaar is dit nog mogelijk, zolang u de vorst maar voor blijft. De haagbeuk is rijk aan sappen, snoei de plant niet in de winter, dan zal ze te veel sap verliezen (bloeden). Snoei niet al te radicaal. Een radicale terugsnoei is wel mogelijk in het vroege voorjaar, de boom kan dan herstellen in het warme jaargetijde. Dat maakt mei dus een uitstekende maand om de haagbeuk een stukje in te korten. Door het snoeien stimuleer je ook weer nieuwe vertakkingen, waardoor de haag ook ’s winters wat privacy biedt.

Lees meer

Planttijd = kooptijd

Het najaar is de echte planttijd. Hagen die u nu plant hebben tijd om te wortelen voor het volgende voorjaar begint. Daarom is het najaar ook de beste tijd om nieuwe haagplanten te kopen. Haagplanten kopen gebeurt steeds vaker online, dat is goedkoop en u kunt toch op een hoge kwaliteit rekenen. Informeer u over haagplanten op onze site, zo weet u precies welke plant u moet kopen!

Lees meer
Nu in beeld: heesterganzerik

Nu in beeld: heesterganzerik

De heesterganzerik bloeit van het voorjaar tot in het najaar – of dit gebeurt hangt af van de soort. De meeste heesterganzeriken bloeien in de late zomer en het beginnende najaar, daarom kan de heesterganzerik wel als een redelijk typische najaarsbloeier gelden. Soorten die tot oktober bloeien zijn natuurlijk zeer welkom in de tuin! We vertellen je graag alles over de diverse soorten heesterganzerik die je tuin kunnen verrijken met hun elegante bloei.

Lees meer
Vormsnoei

Vormsnoei

Met vormsnoei kunt u uw haag in bijzondere vormen knippen of snoeien, zodat de haag een decoratieve functie binnen uw tuin krijgt. Er zijn verschillende typen vormsnoei denkbaar. Niet iedere haagplant heeft de ideale eigenschappen voor vormsnoei en niet ieder jaargetijde is geschikt voor het uitvoeren van zo’n klus. Wanneer gaat u het beste aan de slag?

Lees meer