Haag planten winter

Haag planten winter

Het winterseizoen is een goed seizoen om hagen te planten, maar het lukt niet tijdens vorstperiodes. Om hagen te kunnen planten heeft u dus kwakkelweer nodig: niet echt koud, maar ook geen lente. Ook in december zijn er vaak genoeg van dit soort dagen! Een haag planten in de winter kan dus prima, maar er is wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Ook vertellen we je graag welke haagplanten je in het winterseizoen prima in de grond kunt zetten!

Lees meer

Tuinier tips voor December

Vandaag is het maandag 9 december 2019

Wintermaand

De oude Nederlandse naam van december is wintermaand, en dat zal niemand verrassen, want dit seizoen begint in deze maand; volgens de gewone kalender op de 21e, maar in de tuin kan de hele maand december als zodanig gelden. Het is een koude maand, maar zolang het niet vriest kunt u zeker hagen planten!

Nu in beeld: beuk

Nu in beeld: beuk

De beuk is zo’n haagplant die geen enkel seizoen teleurstelt: ’s zomers draagt hij fier zijn groene (of rode) blad, om ons in het najaar vervolgens te trakteren op een fantastisch herfstkleurenspel. En hoewel de beuk een bladverliezende boom is, houdt hij zijn bruingekleurde, dorre bladeren ’s winters toch vast. Zo biedt een beukenhaag het hele jaar door een hoge mate van privacy. Dat maakt deze haagplant dan ook zo geliefd bij veel mensen. Daarnaast creëert een beukenhaag een fijne, serene sfeer in je tuin. Ook in de winter gaat de beuk als haagplant niet snel vervelen.

Lees meer
Nu in beeld: coniferen

Nu in beeld: coniferen

De coniferenhaag oogt ook in december gewoon groen. Naaldbomen zijn daarom juist in deze tijd van het jaar geliefd. Neemt u een kerstboom in huis? Het is natuurlijk geen echte haagplant, maar de sfeer die van zo'n boom uitgaat zal haagplantenliefhebbers zeker kunnen bekoren. Een beetje als een conifeer eigenlijk… Maar welke coniferen zijn er nu eigenlijk allemaal? En wat kunnen ze betekenen voor je tuin? We vertellen je graag alles over onze fraaie en veelzijdige haagconiferen. Want hoewel sommige tuiniers een coniferenhaag stiekem ietwat saai vinden, is niets minder waar!

Lees meer
Nu in beeld: hulst

Nu in beeld: hulst

De hulst (wetenschappelijke naam: Ilex) is een plant die niet zelden met de winter wordt geassocieerd. Erg vreemd is dat niet: de takjes van de hulst worden namelijk regelmatig in kerststukjes en kerstkransen gebruikt om het ultieme kerstgevoel te creëren. Met zijn rode bessen en zijn donkergroene, scherpe, glanzende blad is de hulst in de loop der tijd een echt kerstsymbool geworden. Toch is de hulst ook erg geliefd als haagplant. Ook in de wintermaanden biedt de hulst een groen uitzicht en voldoende privacy in je tuin. Daarnaast schept de hulst een romantische en chique sfeer in je tuin.

Lees meer
Nu in beeld: glansmispel

Nu in beeld: glansmispel

De glansmispel doet wel denken aan de hulst, en zou dus ook prima een kerstsymbool kunnen zijn… Wel, dat is de glansmispel ook! Waar in Nederland de hulst met kerst wordt geassocieerd, daar geld bij onze oosterburen de glansmispel als de kerstplant. Wie dus dit jaar een Duitse kerstmarkt bezoekt zal zeker wat glansmispels voorbij zien komen. Ook dit is een pracht van een haagplant. Tijd om deze fraaie haagplant eens flink in het zonnetje te zetten.

Lees meer
Vormsnoei

Vormsnoei

Met vormsnoei kunt u uw haag in bijzondere vormen knippen of snoeien, zodat de haag een decoratieve functie binnen uw tuin krijgt. Er zijn verschillende typen vormsnoei denkbaar. Niet iedere haagplant heeft de ideale eigenschappen voor vormsnoei en niet ieder jaargetijde is geschikt voor het uitvoeren van zo’n klus. Wanneer gaat u het beste aan de slag?

Lees meer
Snoeien in de winter

Snoeien in de winter

Veel tuinbezitters kiezen ervoor om hun haagplanten te snoeien in de winter. Zonder risico is dat niet. Vorst is ongewenst, de haag kan er gevaarlijk door beschadigd worden. Toch kan snoeien in de winter in bepaalde gevallen handig zijn, bijvoorbeeld om lelijke of ongezonde takken weg te nemen die anders nauwelijks zichtbaar zijn door het gebladerte, of om te hoge hagen iets af te toppen. Wintersnoei is een goede aanvulling op het snoeien in het voorjaar.

Lees meer