Haag planten najaar

Haag planten najaar

Het najaar is de populairste tijd om hagen te planten. De gedachte is dat de net geplante hagen in de rustige, koele winter de tijd krijgen om zich op het voorjaar voor te bereiden. In het voorjaar beleeft de nog jonge haag dan haar eerste bloei (als die niet door vroege snoei wordt beknot, tenminste). Bij Haagplanten.nl merken we dat de voordelen van het planten van hagen in het voorjaar nogal eens worden onderschat, maar wij zien natuurlijk ook wel dat hagen planten in het najaar het populairst is en blijft, met goede redenen.

In ons klimaat blijft de temperatuur vaak nog tot lang in het najaar zacht. Voor het planten van hagen is dat ideaal: de hete zomerwarmte is weg, maar de vorst laat nog op zich wachten, precies wat een haag nodig heeft om goed te kunnen wortelen. De grond is vaak goed vochtig. Er zijn genoeg bewolkte dagen, dus zonneschijn kan de wortels niet beschadigen.

Planten in het najaar: welke maand?

Nagenoeg alle haagplanten kunnen in het najaar geplant worden, maar het precieze tijdstip verschilt wel enigszins. De nazomer en het vroege najaar, dus augustus en september, zijn goede maanden om groenblijvende hagen te planten. Het late najaar, dus oktober, november, is voor de bladverliezende hagen de goede tijd. Zeker planten uit deze laatste groep kunnen ook in het vroege voorjaar geplant worden.

Planten in het najaar: tips

Wie een haag wil planten in het najaar, zal de haag in de regel ook in deze periode aanschaffen. Het kan interessant zijn om de haag die u wilt planten al eerder te bestellen, in andere tijden van het jaar zijn veel haagplanten goedkoper. Vooral online kunt u hier goede zaken doen. Online aanbieders hebben direct contact met de kwekers van haagplanten, waardoor ze behalve lage prijzen ook een hoge kwaliteit kunnen garanderen.

Bemesting is een belangrijk punt. We willen onze nieuwe haag natuurlijk graag een goede start geven, maar het is al snel te veel. Mest zorgt ervoor dat de planten gaan groeien, en nieuwe aanwas is gevoelig voor de winterkou. Daarom kunt u het beste in het voorjaar mesten. Beperk u in het najaar tot wat compost en goede aarde. Wilt u uw hagen meteen na het planten zien groeien, kies er dan voor om ze in het vroege voorjaar te planten, dan heeft mesten wel zin en wordt het effect goed zichtbaar.