Haag planten voorjaar

Haag planten voorjaar

Meestal wordt gesteld dat het najaar de beste tijd is om hagen te planten. In de regel is dat ook zo, maar het zou verkeerd zijn om te denken dat het voorjaar daarom ongeschikt is voor het planten van hagen. Voor sommige soorten hagen is het juist zeer wenselijk om ze in het voorjaar te planten, de zomer geeft deze planten een betere kans om te wortelen. Wilt u een haag planten in het voorjaar, lees dan hier onze tips.

Het voorjaar is een levendige tijd in de tuin, met volop bloeiende planten, vogels en insecten. In dit leven een nieuwe haag planten is leuk om te doen, het is prettig om net nu in de tuin aan het werk te zijn. Een ander voordeel is dat het voorjaarsseizoen meestal niet het drukste seizoen in de verkoop is. De prijzen zijn nu dus vaak lager dan in het najaar, terwijl de kwaliteit van de geleverde planten juist hoog is.

Haagplanten voor de lente

Kort gezegd zijn met name bladverliezende haagplanten geschikt om in het vroege voorjaar geplant te worden. Dit zijn ook vaak de haagplanten die in het najaar pas als de herfst echt is ingetreden, dus na 1 oktober, worden geplant: ze hebben ofwel het begin, ofwel het einde van de winter nodig. Op deze pagina vindt u apart de haagplanten vermeld die weliswaar groenblijvend zijn, maar toch baat hebben bij planting in het voorjaar: liguster, thuja, taxus in iets mindere mate, en verder nog de beukenhaag, die niet groen blijft, maar ook haar blad niet verliest.

Planten in het voorjaar: praktisch

Het planten van hagen in het voorjaar verschilt technisch natuurlijk nauwelijks van het planten van hagen in andere seizoenen, maar toch is het goed met bepaalde zaken rekening te houden. Het voorjaar is doorgaans het seizoen met de meeste zonneschijn, de dagen zijn lang en de zon staat hoog aan de hemel. Bij het planten kunnen de wortels aan te veel zonlicht worden blootgesteld en dat is nadelig. Zorg er dan ook voor dat u de wortels goed afdekt (bijvoorbeeld in plastic) en dit omhulsel pas verwijdert als er aarde over de wortels wordt gestrooid. Zo voorkomt u schade.

Bij veel hagen is het aan te bevelen om de plant, zodra deze geplant is, terug te snoeien. Het voorjaar is hier een geschikte tijd voor, de haag zal in het warme seizoen snel herstellen en er is nagenoeg geen kans op vorst. Hier heeft het voorjaar dus wel een voordeel ten opzichte van het najaar.

Hagen voor in het voorjaar

Liguster

Voor de liguster is het voorjaar de goede periode om geplant te worden. Ligusters gebruiken het late voorjaar en de zomer om uit te groeien tot echte vaste planten. Plant ze dan ook niet te laat in het voorjaar, liefst al voor mei; ligusterplanten met kluit kunnen ook later nog geplant worden. Vermijd al te warm weer, als u de liguster in het najaar wilt planten kunt u het beste wachten tot oktober.

Taxus

Voor de taxus zijn voorjaar en najaar beiden zeer geschikt. In het voorjaar kunt u deze haag planten zodra het risico op vorst geweken is. Het voorjaar is ook de tijd om de taxus te bemesten, u kunt de haag dus een vliegende start geven. Bemest echter niet te veel, de jonge wortels kunnen daardoor beschadigen (verbranden). Geef de taxus de kans om in de zomer wat uit te lopen en snoei in het vroege najaar nog wat terug.

Thuja

De thuja is een goed voorbeeld van een haag die er baat bij heeft in het voorjaar geplant te worden. De thuja gebruikt de zomer dan om zich goed voor te bereiden op de vorst. Natuurlijk kun je thuja ook in het najaar planten, maar vroeg invallende vorst is dan wel een risico. Plant de thuja in mei of juni en laat haar tot wasdom komen in de warme maanden die volgen, dat geeft een fraai resultaat!

Beukenhaag

De beukenhaag wordt gewoonlijk in het koele seizoen geplant, maar niet bij vorst. Het najaar en het voorjaar zijn dus beide geschikt. In het Nederlandse zeeklimaat is het najaar vaak nog lang vorstvrij, terwijl er in het voorjaar juist blijvend risico op late vorst is. Beukenhagen in het voorjaar planten is dus alleen aan te bevelen als de lente vroeg intreedt.