Haag planten winter

Haag planten winter

Het winterseizoen is een goed seizoen om hagen te planten, maar het lukt niet tijdens vorstperiodes. Om hagen te kunnen planten heeft u dus kwakkelweer nodig: niet echt koud, maar ook geen lente. Ook in december zijn er vaak genoeg van dit soort dagen! Een haag planten in de winter kan dus prima, maar er is wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Ook vertellen we je graag welke haagplanten je in het winterseizoen prima in de grond kunt zetten!

De ideale weersomstandigheden om een haag te planten

Ook ’s winters zijn de weersomstandigheden vaak genoeg ideaal om een haag aan te planten. Zoals we al even aanhaalden is het wel belangrijk dat het niet vriest. In een ijskoude grond slaan haagplanten immers niet goed aan. Sterker nog: ze kunnen door de vrieskou ernstige schade oplopen. Ook is er in een bevroren grond natuurlijk niet echt fatsoenlijk een plantgeul te graven. Hetzelfde geldt voor zware regenval of sneeuw: dit zijn niet bepaald goede omstandigheden om een haag aan te planten. Welk winterweer wel geschikt is om een haag in de grond te zetten? Wacht op dagen waarop de temperatuur mild is en de luchtvochtigheid ietwat hoog.

Want hoewel je zware regenval het beste kunt vermijden, is het juist goed als er op de dag van de aanplant een buitje in de lucht hangt. Dit vochtige weer is ideaal voor de ontwikkeling van de jonge, net geplante haagplanten. Ook is het ’s winters aan te raden om de grond te verbeteren voordat je een haag gaan planten. Zeker wanneer er in jouw tuin sprake is van een droge, voedingsarme grond is dit echt essentieel. Je kunt de grond verbeteren met compost of aanplantgrond gebruiken. Je kunt natuurlijk ook allebei gebruiken voor een extra rijke, gezonde grond.

De grond ’s winters voorbereiden op de haag

Als je ’s winters een haag gaat planten, is het dus echt nodig om de grond hierop voor te bereiden. Eigenlijk geldt dit voor elk seizoen: het gebruik van compost in de tuin om de grond te verbeteren is altijd raadzaam. Ook zorgt aanplantgrond ervoor dat je haagplanten beter aanslaan. Maar hoe ga je precies te werk voor een optimaal resultaat? Wanneer je een plantgeul gegraven hebt, breng je een laagje compost aan op de bodem en spit je de grond goed om. Voor je de planten in de grond zet, voorzie je de plantgeul van aanplantgrond. Op de zak staat precies hoeveel aanplantgrond je nodig hebt per strekkende meter.

De haagplanten krijgen nu een extra goede start. Je zult hier ’s winters meestal niet direct iets van merken, aangezien veel haagplanten in rust zijn. In het voorjaar, wanneer het groeiseizoen zich aandient, zul je echter merken dat de haagplanten goed groeien en mooi gezond van kleur zijn. In het voorjaar kun je tevens beginnen met het geven van een goede basisbemesting. Gebruik hiervoor het liefst organische tuinmest of hagenmest. Voor coniferen kun je het beste coniferenmest gebruiken. Geef nooit meer mest dan nodig: hier hebben je haagplanten niks aan. Sterker nog: op deze manier kunnen ze juist minder vitaal worden.

Voor je een plantgeul gaat graven, is het essentieel dat je al het onkruid in de buurt van je nieuwe haag eerst verwijdert. Veel onkruid kan ervoor zorgen dat de nieuwe, jonge haagplanten niet voldoende voedsel en vocht tot zich kunnen nemen. Gelukkig is er in de winter niet erg veel sprake van onkruid. In het voorjaar is het echter ook van belang dat je onkruid onder en rond je nieuwe haag met regelmaat weghaalt. Vooral bij jonge haagplanten is het niet wenselijk als er veel onkruid groeit.

Haagplanten met blote wortel

De winter is ook het seizoen waarin veel haagplanten weer met blote wortel verkrijgbaar zijn. Dat is aantrekkelijk voor veel tuinliefhebbers: haagplanten met blote wortel zijn immers een stuk goedkoper in aanschaf dan heesters in pot of met kluit. Sommige tuiniers wachten zelfs bewust tot de winter met het aanplanten van een nieuwe haag, omdat dit veel geld kan schelen. Veel haagplanten zijn met blote wortel verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan de beukenhaag (Fagus sylvatica), haagbeuk (Carpinus betulus), coniferen, liguster, taxus en laurierkers. Een pas aangeplante bladverliezende haag met blote wortel kan in eerste instantie een schrale indruk maken.

Laat je hierdoor echter niet misleiden: als de haag de juiste voeding en verzorging aangeboden krijgt, zal hij in het voorjaar een stuk levendiger ogen. Wel is het zo dat er altijd een uitvalpercentage van zo’n 10% is bij het aanplanten van een haag met blote wortel. Wil je deze kans reduceren? Gebruik bij de aanplant dan een wortelgroeimiddel. De kans kan dan wel tot een uitvalpercentage van 0% worden verkleind. Wil je meer weten over haagplanten met blote wortel? Bel ons dan gerust eens op, of neem contact op via e-mail. We voorzien je graag van een vakkundig advies op maat.

Haagplanten in pot kunnen ook ’s winters worden geplant

Liever haagplanten in pot? Ook dat is ’s winters geen probleem: haagplanten in pot kunnen het hele jaar rond worden aangeplant. Het voordeel van haagplanten in pot is dat je sneller een volle, groene haag in je tuin hebt staan. Het is zelfs mogelijk om in de winter een kant-en-klaarhaag aan te planten. Een kant-en-klare heg is ideaal voor iedereen die niet wil wachten tot het voorjaar. Na de aanplant van een kant-en-klaarhaag staat er namelijk direct een mooie, volgroeide heg op respectabele hoogte in je tuin. Kies voor een wintergroene of een bladverliezende kant-en-klaarhaag: het kan allemaal.

Ga bijvoorbeeld voor een mooie taxushaag, laurierhaag of buxushaag. Liever geen buxus? Dan heb je bij ons ook keuze uit diverse buxusvervangers. De planten die je bij ons koopt zijn altijd goed vertakt en in optimale conditie. Kijk vandaag nog rond in onze webshop en koop snel en eenvoudig de haag die goed bij jou en je tuin past.