Haagplanten verzorgen

Haagplanten verzorgen

In de zomer kan het voorkomen dat het lange periodes droog is, dan kunt u uw haagplanten verzorgen door te sproeien. Regen hoort echter ook bij de zomer, juli en augustus behoren tot de natste maanden van het jaar. Zorg dus ook voor goede drainage! Het voornaamste advies lijkt wel, dat u het weerbericht wat in de gaten moet houden, in de zomer kan het alle kanten op. We vertellen je graag hoe je jouw haagplanten gedurende de zomer in goede conditie houdt en wat je kunt doen bij aanhoudende droogte.

Aanhoudende hitte en droogte: niet fijn voor je haag

Aanhoudende hitte en vooral droogte zijn niet fijn voor je haag. Vooral coniferen en andere wintergroene haagplanten stellen een langdurige droge periode niet erg op prijs. Het is dus belangrijk dat je deze haagplanten wat extra aandacht (en water!) geeft wanneer er sprake is van een fikse droogte. Allereerst is het belangrijk om je haag tijdens droogte goed in de gaten te houden. Wanneer de haag uit begint te drogen, zal hij dit kenbaar maken door zijn blad slap te laten hangen. Ook kan de kleur van het blad minder levendig zijn. Staat jouw haag er zo bij? Dan is het tijd om in actie te komen!

Er is wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je jouw haag gaat bewateren. Zo is het belangrijk dat je niet in een keer heel veel water aan de haagplanten geeft. Het beste kun je de haag een tot twee keer per week extra water toedienen. Ga uit van ongeveer 10 tot 15 liter water per strekkende meter haag. Daarnaast is het essentieel dit te doen op een moment dat de temperatuur nog niet zo hoog is, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of wat later op de avond. Wanneer je de haag water geeft als het zonnig of erg warm is, zal het grootste deel van het vocht verdampen.

Knapt je haag niet meer op na een langdurige droge periode? Halen water en zelfs bemesten niets meer uit? Dan zit er helaas niets anders op dan je haag te vervangen. Wanneer enkele delen van je haag zijn gestorven, kun je deze afvoeren en vervangen door kant-en-klare haagelementen. Dit zijn volgroeide haagplanten die reeds dezelfde hoogte als je haag hebben bereikt. Zo kun je zieke of dode stukken van je haag weer makkelijk opvullen. Is de gehele haag gestorven? Dan kun je deze vervangen door jonge haagplanten of een kant-en-klaarhaag: net wat je voorkeur heeft.

Je haag tijdens natte perioden

Zoals we al even lieten vallen kan de zomer juist ook een natte periode zijn. Zware regenval in juli en augustus zijn niet ondenkbaar in ons land. Haagplanten die niet goed tegen natte voeten kunnen, bijvoorbeeld de taxus, krijgen het in dergelijke tijden zwaar te verduren. Het is dan belangrijk om voor een goede drainage te zorgen. Hiervoor hoef je overigens geen kostbaar drainagesysteem aan te leggen. Het prikken van enkele diepe gaten in de grond rondom je haag kan de wortels van de planten al behoorlijk ontlasten. Op deze manier kan het water weglopen, waardoor het niet rondom de wortels blijft hangen.

Het mulchen van de grond rondom je haag kan de haagplanten zowel bij droge als natte perioden beschermen. Mulchen houdt in dat je de grond rondom je haag afdekt, bij voorkeur met natuurlijk materiaal. Je kunt de grond afdekken met bijvoorbeeld houtsnippers, bladeren, grasmaaisel of een laag compost. Het mulchen van de grond kent vele voordelen. Zo krijgt onkruid minder kans en worden belangrijke mineralen en voedingsstoffen langer vastgehouden in de grond. Hier profiteert je haag optimaal van. Daarnaast blijft de grond langdurig beschermd tegen zware regenval, hitte en langdurige droogte.

Kan ik mijn haag snoeien in de zomer?

Wanneer je voorzichtig bent, kan de zomersnoei je haag mooi strak en netjes houden. De meeste hagen dienen 1 à 2 keer per jaar te worden gesnoeid. Wintergroene haagplanten en coniferen kunnen ’s zomers echter nog wat worden bijgeknipt. Let wel: het gaat hier niet om het rigoureus inkorten van je haag, maar om het wegknippen van uitstekende scheuten bijvoorbeeld. Voor drastische snoei zijn de omstandigheden ’s zomers niet echt geschikt. Snoei je haag in deze periode altijd bij bewolkt en bij voorkeur vochtig weer. Door het vocht in de lucht zal je haag sneller herstellen na de zomersnoei.

De meeste haagplanten worden 1 tot 2 keer per jaar bemest: de eerste keer in het voorjaar en dan nogmaals in het najaar. Wanneer een haag in juli of begin augustus wordt gesnoeid, kun je de haag na het snoeien echter makkelijk nog een beetje tuinmest geven. Dit helpt mee aan het herstel van je haag. Daarnaast helpen de mineralen in de meststof je haag gezond en sterk te houden. Zo zijn je haagplanten altijd in optimale conditie en daarnaast ook minder vatbaar voor nare ziekten en plagen.

Nieuwe haag nodig?

Mocht je haag de droogte niet hebben overleefd, kun je in onze webwinkel makkelijk een nieuwe haag bestellen. Het maakt niet uit of je de volledige haag dient te vervangen of alleen kant-en-klare haagelementen nodig hebt: bij ons vind je zeker wat je zoekt. Van wintergroene haagplanten als de taxus, laurierkers, rhododendron en klimop tot bladverliezende hagen als de liguster, haagbeuk en beukenhaag: we hebben in ons assortiment zeker de haag die goed bij jou en je tuin past. Daarnaast vind je op onze website een schat aan informatie over de vele haagplanten die we aanbieden.

Mocht je toch nog vragen hebben over onze haagplanten, kun je gerust contact met onze klantenservice opnemen. Onze deskundige medewerkers staan je graag te woord. We bekijken graag samen met jou de opties om je haag te redden. Als dit niet lukt, adviseren we je eventueel bij de aanschaf van een nieuwe haag. Zo prijkt er binnen no-time weer een blakend gezonde haag in je tuin, waarvan je nog een lange tijd kunt genieten!