Najaar = planttijd

Najaar = planttijd

Het najaar is de ideale periode om een haag aan te planten. In de winter kunnen de haagplanten zich in alle rust voorbereiden op het komende groeiseizoen in het voorjaar. De herfst biedt prima weersomstandigheden om een haag aan te planten. Let er echter wel op dat er geen sprake is van vorst: hierdoor kunnen je haagplanten onherstelbare schade oplopen. Daarnaast laat bevroren grond zich lastig omscheppen en bewerken. Waar let je op wanneer je in het najaar een haag gaat planten? En hoe bereid je de grond op de juiste manier voor? Onze professionals voorzien je graag van enkele handige tips.

Waarom een haag planten in de herfst?

De herfstperiode is een rustige tijd in de tuin. Veel heesters en bomen bereiden zich voor op de winterrust. In het najaar is de temperatuur van de bodem in je tuin ideaal om een haag aan te planten: de grond is immers niet meer zo warm als in de afgelopen zomerperiode, maar ook nog niet zo koud als in de wintermaanden. Kortom: de perfecte omstandigheden voor jonge heesters om goed aan te slaan. Denk je erover om een nieuwe heg te planten? Dan is het najaar de prima tijd om in actie te komen.

Je kunt zowel bladverliezende als wintergroene heggen in de grond zetten in deze tijd. Haagplanten in pot kunnen het hele jaar rond worden aangeplant. Ook is deze periode de ideale tijd om haagplanten met blote wortel aan te planten. Deze zijn momenteel volop verkrijgbaar en bij veel tuiniers uitermate populair. Haagplanten met blote wortel zijn namelijk flink goedkoper ten opzichte van haagplanten in pot of met kluit. Wie op een voordelige manier een nieuwe haag wil realiseren, kan dus het beste wachten tot de herfst of winter met het aanplanten van de heg.

Hoe bereid ik mijn grond voor?

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe haagplanten straks goed aanslaan is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden op de komst van de heg. Allereerst is het essentieel dat je weet welke grondsoort je in de tuin hebt. Is er sprake van zandgrond, kleigrond, veengrond of zavelgrond? Niet elke haagplant is namelijk geschikt voor elke grondsoort. Kies altijd een haagplant die past bij de bodem. Zo haal je het maximale uit je nieuwe heg en voorkom je het probleem dat de haagplanten niet goed gedijen. In onze webshop kun je per haagplant eenvoudig lezen welke grondsoort het meest geschikt is voor de heester.

Veel haagplanten zijn voor de meeste bodemsoorten geschikt. Sommige haagplanten vereisen echter een specifieke grondsoort. Naast de juiste haagplant voor de grondsoort in je tuin, is het ook van belang om de grond klaar te maken voor het aanplanten van de heg. In het najaar heb je waarschijnlijk niet zo veel last van onkruid als in de lente en zomer. Groeit er toch wat onkruid op de plek waar je nieuwe haag komt te staan? Verwijder dit dan zo grondig mogelijk. Begin daarna met het verbeteren van de grond in je tuin. Dit kun je doen met compost, bladaarde of organische mest.

Door de grond waarin de haag komt te staan goed om te spitten wordt de bodem luchtiger. Door een bodemverbeteraar aan te brengen wordt de bodem verrijkt met essentiële voedingsstoffen en mineralen. Daar plukt je nieuwe haag straks de vruchten van.

Haag planten in het najaar: zo ga je te werk

Kies de juiste dag uit om je haag aan te planten. Zoals we al eerder lieten vallen kun je geen heg planten wanneer het vriest. Ook na een periode van zware regenval of sneeuw is het niet verstandig om haagplanten in de grond te zetten. De ideale weersomstandigheden om een haag te planten is een dag waarop de temperatuur zacht is en er zich wat vocht in de lucht bevindt. Gelukkig zijn er ook in oktober voldoende van dit soort dagen. Doe er je voordeel mee!

Als de grond in je tuin optimaal gezond is, kun je de nieuwe haag gaan aanplanten. Hiervoor graaf je een lange geul op de plek waar de heg straks komt te staan. Spit ook de grond in de plantgeul om, zodat je deze wat luchtiger maakt. Maak daarnaast gebruik van aanplantgrond voordat je de haagplanten in de grond zet. Aanplantgrond zorgt ervoor dat je haagplanten straks beter aanslaan. Ook worden ze op deze manier een handje geholpen bij de voorbereiding op het komende groeiseizoen in het voorjaar. Het is niet nodig om de haagplanten te bemesten na de aanplant. Hiermee kun je het beste wachten tot het voorjaar.

De juiste haag uitkiezen

Nu je weet waar je op kunt letten wanneer je in het najaar een haag gaat planten, is het tijd om de juiste heg uit te kiezen. Kijk niet alleen goed naar de grondsoort in jouw tuin, maar ook naar je tuinontwerp en je persoonlijke wensen. Wil je een bloeiende haag aanleggen waar je in het voorjaar en de (na)zomer volop van kunt genieten? Of heb je liever een zichtdichte, wintergroene haag die het hele jaar rond beschermt tegen blikken van buren of voorbijgangers? Moet het een hoge heg worden, of ga je liever voor een wat lagere haag die meer uitzicht biedt?

Wat je voorkeuren ook zijn, het kopen van de juiste heg begint bij Haagplanten.nl. Bij ons koop je zowel bladverliezende als wintergroene heggen tegen een voordelige prijs. Onze haagplanten zijn gezond en sterk en goed vertakt. Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met ons team. Wij helpen je graag bij het vinden van de haag die echt bij je past.