Nu in beeld: beuk

De welbekende beukenhaag is een typische voorjaarsbloeier. Meestal zal de plant in april nieuwe bladeren ontwikkelen, die de oude, die in de winter zijn blijven hangen, verdringen. Het is prachtig om de haag dan zo van kleur te zien verschieten. De winter is echt voorbij! Echte bloesem ontwikkelt de beuk echter maar eens in de zoveel jaar, het zijn dus vooral de nieuwe bladeren die in het oog springen. De beukenhaag is in de herfst natuurlijk prachtig, maar ook in de lente mag deze populaire haagplant er zeker zijn. Langzaamaan groeit de beukenhaag weer mooi blikdicht.

De beukenhaag en zijn lentepracht

We hebben het al vaker gezegd: de beukenhaag is typisch zo’n haagplant die in geen enkel seizoen saai is. De haag is officieel weliswaar bladverliezend, maar ’s winters houdt hij zijn roestbruine, dorre loof vast. In deze tijd van het jaar zal het jonge, frisgroene blad de dorre bladeren verdringen en zal de beukenhaag prachtig uitlopen. Het ultieme teken dat de lente er nu echt aan zit te komen. De beuk is al sinds jaar en dag een zeer geliefde haagplant onder mensen van alle leeftijden. En eerlijk is eerlijk: we kunnen ze geen ongelijk geven.

De beuk is niet alleen een haagplant die eenvoudig is in onderhoud, maar hij laat zich ook perfect combineren met andere beplanting. We zien de beukenhaag in zowel informele als wat formelere tuinstijlen terug. De beuk laat zich dan ook prima snoeien, ook in een strakke vorm. Hoe vaker je hem snoeit, hoe compacter de haag zal worden. Door snoei stimuleer je namelijk nieuwe vertakkingen. Maart is overigens een goede periode om de beukenhaag van zijn eerste snoeibeurt te voorzien. Je kunt de haag nu zelfs een flink stuk inkorten.

We lieten al even vallen dat de beukenhaag heel mooi te combineren is met andere struiken en planten. Zo kun je je tuin omlijsten met een schitterende beukenhaag, terwijl er in je tuin van alles groeit en bloeit. Denk aan bloeiende, bladverliezende en wintergroene planten en struiken. Dit noemen we ook wel een informele tuinstijl. De cottage tuin is hiervan een goed voorbeeld. Maar ook in de landelijke tuinstijl komt de beukenhaag heel mooi tot z’n recht. Het landelijke tuinontwerp is informeel en natuurlijk. Ook hier zal de beukenhaag je tuin op een schitterende wijze complimenteren.

Maar ook in wat nettere tuinontwerpen kan de beukenhaag heel goed aangeplant worden. Wanneer je de beuk als tuinafscheiding inzet, kun je in je tuin prachtige wintergroene struiken neerzetten. Denk aan coniferen, een in vorm gesnoeide taxus of buxus of lage haagjes van Japanse hulst om borders mee te omlijsten. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om de beukenhaag toe te passen. De beuk zal hoe dan ook een bijdrage leveren aan de charme van je tuin. Iedereen die al een beukenhaag in de tuin heeft staan zal dit kunnen bevestigen!

De beukenhaag in goede conditie houden

De beukenhaag heeft eigenlijk niet veel nodig om in goede conditie te blijven. Toch kan de beuk, net als elke andere haagplant, wel wat extra’s gebruiken. Zeker tegen het einde van de winter. Bemest de beukenhaag bij voorkeur na de eerste snoeibeurt. Je kunt hiervoor speciale beukenmest gebruiken. Je kunt kiezen uit kunstmest of organische mest. Organische mest geeft bij de beuk mooie resultaten. Daarnaast werkt deze meststof wat langer door dan kunstmest. Zo wordt de beuk gedurende een langere periode van voeding voorzien. Beukenmest bevat schimmels, mineralen en voedingsstoffen die precies zijn afgestemd op de beuk.

Ook is het goed om je gazon eens per jaar te voorzien van een laagje compost. Dit is goed voor het bodemleven. Niet alleen je beukenhaag profiteert hiervan: andere beplanting zal ook letterlijk en figuurlijk opfleuren. Bloeiende planten zullen uitbundiger zijn in hun bloei en veel andere planten groeien gezonder uit. Breng wat extra compost aan rond de wortels van bomen, struiken en planten. Hark de compost vervolgens voorzichtig in de grond. Wissel het gebruik van tuinmest en compost af voor het beste resultaat. Je zult het verschil op termijn zeker gaan zien.

Het is daarnaast een goed idee om de grond rondom je beukenhaag te mulchen. Je dekt de grond als het ware af met organisch materiaal. Het materiaal dat gebruikt wordt is varieert van compost tot boomschors en van herfstbladeren tot cacaodoppen. Het mulchen van de bodem is een heel natuurlijk proces. Het is niet alleen heel gezond voor het bodemleven in je tuin, maar voorkomt ook dat er teveel onkruid rond je haag gaat groeien. Ook heeft mulch een beschermende werking op de bodem. Let op: in het voorjaar hoef je niet te mulchen. Bewaar dit tot later in de herfst of het begin van de winter.

Beukenhaag in jouw tuin? Dat kan!

Heb je nog geen beukenhaag in je tuin staan, maar ben je wel gecharmeerd van deze haagplant? Dan kun je de beuk eenvoudig bestellen in onze webwinkel. Je kunt kiezen voor de groene beuk, maar ook de rode beuk is behoorlijk populair. Deze beuk heeft dezelfde eigenschappen als de groene beukenhaag, maar wordt gekenmerkt door een prachtige, dieprode kleur. Ook kun je ervoor kiezen om een gemengde beukenhaag aan te planten. Kijk eens rustig rond in ons webshop gedeelte en laat je inspireren door deze schitterende haagplant. Je koopt de beukenhaag in pot, met kluit, met blote wortel of in kant-en-klare variant.

Onze beuken zijn goed vertakt en hebben een optimale gezondheid. Wanneer je een beukenhaag bij ons bestelt komt deze direct vanuit de kwekerij naar je toe. Zo ben je er altijd van verzekerd dat de haagplanten zo kort mogelijk uit de grond zijn geweest. Dit is vooral van belang bij planten met blote wortel. Ook kant-en-klaarhagen dienen het liefst op de dag van levering aangeplant te worden. Hoe korter de beuk uit de grond is, hoe beter hij straks zal aanslaan. Wil je eerst meer weten over onze beuken of over onze vele andere haagplanten? Neem dan contact met ons op. We kijken graag samen met jou naar de beste optie voor jouw tuin.