Nu in beeld: beuk

Nu in beeld: beuk

De beuk is zo’n haagplant die geen enkel seizoen teleurstelt: ’s zomers draagt hij fier zijn groene (of rode) blad, om ons in het najaar vervolgens te trakteren op een fantastisch herfstkleurenspel. En hoewel de beuk een bladverliezende boom is, houdt hij zijn bruingekleurde, dorre bladeren ’s winters toch vast. Zo biedt een beukenhaag het hele jaar door een hoge mate van privacy. Dat maakt deze haagplant dan ook zo geliefd bij veel mensen. Daarnaast creëert een beukenhaag een fijne, serene sfeer in je tuin. Ook in de winter gaat de beuk als haagplant niet snel vervelen.

De groene en de rode beuk

De beuk komt in twee varianten: de groene en de rode. De groene beuk zien we het vaakst terug in Nederlandse tuinen. Toch wint de rode beuk ook steeds meer aan populariteit. Niet onterecht, als je het ons vraagt. Het paarsrode blad van de rode beuk geeft je tuin namelijk een luxueus tintje. Zowel een groene als een rode beukenhaag zijn prima te combineren met verschillende tuinstijlen. In een landelijk tuinontwerp komen beide beuken uitstekend tot hun recht. Hetzelfde geldt overigens voor de natuurlijke tuin: deze ziet er prachtig uit wanneer hij wordt omlijst door een mooie beukenhaag.

Wanneer je niet kunt kiezen tussen de groene en de rode beuk is het ook nog een optie om een gemengde beukenhaag aan te planten. Je plant dan dus groene en rode beuken aan, die samen een spectaculaire haag met een bijzonder mooi karakter vormen. In feite kun je met de beuk dus alle kanten op. Door bladverliezende beplanting te combineren met wintergroene tuinplanten zal je tuin ook ’s winters nooit saai zijn. Wanneer je erf dan ook nog eens wordt omlijst door een mooie beukenhaag, kun je met recht spreken van een heerlijke tuin. In welk seizoen dan ook.

Beukenhaag ’s winters mooi houden

Beuken zijn in deze periode in hun winterrust. Tijdens deze rustperiode groeien de beuken niet, maar bereiden ze zich voor op het komend groeiseizoen. In deze periode heeft je beukenhaag dus eigenlijk niet echt verzorging nodig. Een bemesting heeft nu niet zoveel zin, en het snoeien van de beuk is helemaal uit den boze in deze periode. Daarnaast is de beuk goed winterhard, dus hoeft hij ook niet te worden beschermd tijdens perioden van vorst. Wil je je beukenhaag ook ’s winters mooi houden? Zorg er dan voor dat de beuk in het voorjaar alles krijgt wat hij nodig heeft.

Het mooie van de beuk is dat hij geen bijzondere verzorging vereist. Deze sterke haagplant kan zichzelf prima onderhouden. Natuurlijk heeft hij daarbij wel wat hulp van jou nodig, veelal in de vorm van snoei en bemesting. De beukenhaag kan goed strak gesnoeid worden als je dat mooi vindt. De beuk krijgt dan een enigszins formeel tintje. Wanneer je een dergelijk resultaat ambieert, zijn twee snoeibeurten per jaar wel aan te raden. Mag de haag ook een iets natuurlijker uitstraling hebben? Dan is een snoeibeurt per jaar ook voldoende om de beukenhaag mooi te houden.

Daarnaast dient de beukenhaag ook bemest te worden om hem in optimale conditie te houden. Meestal volstaat een jaarlijkse bemesting wel. Door je haag te bemesten blijft hij gezond en sterk en is hij minder vatbaar voor allerlei ziekten en plagen. Ook groeit een haag die goed wordt bemest sneller dan wanneer hij geen extra voeding krijgt. Voor het bemesten van de beuk kun je bijvoorbeeld beendermeel gebruiken. Deze natuurlijke meststof bevat alles wat je beukenhaag nodig heeft. Ook kun je speciale hagenmest gebruiken. Krijg je de indruk dat je haag wel wat extra’s kan gebruiken? Bemest de beuken dan tweemaal per jaar.

Beuk planten in de winter

Wist je dat de beuk ook prima in de winter geplant kan worden? Sterker nog: de wintermaanden zijn de beste tijd bij uitstek om een beukenhaag aan te planten! Juist omdat de beuk nu in winterrust is, kan hij prima in de grond worden gezet. ’s Winters is de beuk ook met blote wortel verkrijgbaar. Haagplanten met blote wortel zijn altijd stukken voordeliger dan planten in pot of met kluit. Je profiteert dus van een flink voordeel als je besluit een beukenhaag te planten in de wintermaanden. Je kunt de beuk echter niet planten wanneer het vriest.

Wanneer de lente haar intrede doet, zal je zien dat de beukenhaag langzaam ontwaakt. Het bruine, dorre blad maakt langzaamaan plaats voor nieuwe, frisgroene blaadjes. Het voorjaar is ook de juiste periode om de beukenhaag van de eerste snoeibeurt van het jaar te voorzien. Tussen eind mei en half juni kan de beuk het beste worden gesnoeid. De beukenhaag heeft nu weer een fris en fruitig uiterlijk. Je kunt dus optimaal van het mooie uitzicht genieten als tijd in je tuin doorbrengt. Beuken in de tuin schijnen overigens ook een positief effect te hebben op onze gemoedstoestand.

Beuk online kopen in onze webshop

Is je interesse in deze mooie boom gewekt en zou je graag een beukenhaag in je tuin aanplanten? In ons webshop gedeelte kun je zowel de groene als de rode beuk eenvoudig online kopen. Wij leveren alleen beuken van zeer goede kwaliteit. Dat wil zeggen dat onze beuken helemaal gezond zijn en worden gekenmerkt door een goede, dichte vertakking. Ook hebben onze beuken geen ziekten of plagen. Wat betreft het seizoen ben je er op tijd bij: de winterperiode is immers ideaal voor het aanplanten van een prachtige beukenhaag!