Nu in beeld: Chinees klokje

Nu in beeld: Chinees klokje

Het Chinees klokje, ook wel bekend onder de wetenschappelijke naam Forsythia, is een typische voorjaarsbloeier die al in maart tot leven komt, in zachte winters dus al voordat het daadwerkelijk voorjaar is. De vrolijke gele bloesem gaat aan de bladgroei vooraf. Door na de voorjaarsbloei stevig te snoeien (verjongingssnoei) heb je in het daarop volgende jaar wederom een rijke bloesem. We vertellen je graag alles over deze bijzonder mooie en bijzonder interessante haagplant. Want wat voor haagplant is het Chinees klokje nu eigenlijk precies, en hoe verzorg je deze struik?

Chinees klokje: een prachtige struik

Het Chinees klokje is een prachtige struik die tegenwoordig soms als bloeiende haagplant wordt aangeplant. Ook als solitaire struik schept het Chinees klokje een fijne en serene sfeer in je tuin. De voorjaarsbloei van de Forsythia is uitbundig, maar toch elegant en stijlvol. Deze sierlijke struik bloeit op overjarig hout. Al met al maken deze eigenschappen het Chinees klokje aardig populair onder tuiniers van alle leeftijden. Het Chinees klokje laat zich daarnaast mooi combineren met andere beplanting. Voor de afwisseling kun je bloeiende planten, bladverliezende struiken en groenblijvende planten en struiken prima met elkaar combineren. Met het Chinees klokje creëer je echter wel een informele haag.

Er bestaan verschillende soorten Forsythia. Alle soorten vallen op door de felgele bloesems in het voorjaar. In het wild komt het Chinees klokje voornamelijk voor in China. Enkele soorten treffen we ook in het zuiden van Europa aan. Als haagplant heeft het Chinees klokje nog niet heel veel bekendheid: we zien hem toch voornamelijk terug als solitaire struik die de sierwaarde van tuinen aanzienlijk verhoogt. Toch kan het Chinees klokje bijzonder goed worden gebruikt als haagplant. Ook in een gemengde, informele haag kan de Forsythia prima worden gebruikt. Wil je dit liever niet? Zet ‘m dan als sierstruik in je tuin.

Ook wordt het Chinees klokje al decennialang binnenshuis neergezet. In de winter kun je enkele takken van de struik afknippen en in een vaas met water neerzetten. De bloemen komen vervolgens prachtig uit. Een vaas met bijzondere bloemen creëert een gezellige sfeer binnenshuis. Dat weten de mensen al tijdenlang. Met het Chinees klokje kun je dus werkelijk alle kanten op. Tel daarbij op dat de Forsythia vaak al bloeit wanneer je tuin pas net uit zijn winterrust ontwaakt, en je begrijpt waarom deze struik al sinds jaar en dag zo geliefd is.

Forsythia snoeien

Het is belangrijk om de Forsythia op de juiste manier te snoeien. Zo ben je ervan verzekerd dat de haagplant ook volgend jaar weer tot bloei zal komen. Wanneer het Chinees klokje helemaal uitgebloeid is zullen de bloemen verwelken. Dat is het juiste moment om de Forsythia een flink stuk terug te snoeien. Snoei de takken terug tot net boven de grond. Zo wordt er ruimte gemaakt voor de nieuwe scheuten. Deze zullen vervolgens in het voorjaar weer een schitterende zee van gele bloesems opleveren. Gebruik bij het snoeien van het Chinees klokje altijd scherp snoeigereedschap.

Wanneer je het Chinees klokje niet snoeit, zal dit al gevolg hebben dat de struik elk jaar minder zal bloeien. Dat is natuurlijk zonde. Dunne, weke zijtakjes dienen altijd te worden weggesnoeid, evenals dood hout. Het is belangrijk om het Chinees klokje nooit ’s winters te snoeien. Doe je dat wel, dan zal hij in het voorjaar niet tot bloei kunnen komen. De beste tijd om de Forsythia te snoeien is voor de maand juni. Zo krijgen nieuwe takken op tijd de ruimte om zich te ontwikkelen voor de nieuwe bloei. Snoei echter nooit tijdens de bloei.

Chinees klokje verzorgen

Het Chinees klokje vereist op de jaarlijkse verjongingssnoei na geen bijzondere verzorging. Deze struik groeit daarnaast op nagenoeg elke grondsoort prima uit. Op zowel arme als wat meer voedingsrijke grond gedijt de Forsythia prima. Wil je de uitbundige bloei echter stimuleren? Dan kun je de grond rond het Chinees klokje zo nu en dan echter wel voorzien van wat compost, tuinaarde of siertuinmest. Hierdoor zal de sierheester langer gezond blijven en mooier tot bloei komen in het vroege voorjaar. Het Chinees klokje kan ongesnoeid wel 3 meter hoog worden. Tot deze hoogte komt hij in de tuin echter niet, aangezien hij jaarlijks teruggesnoeid wordt.

Het Chinees klokje heeft een goede winterhardheid. Nederlandse winters worden dus gewoon overleefd door deze sierstruik. Wat betreft zijn standplaats is de Forsythia iets kieskeuriger: hij prefereert namelijk een plekje in de volle zon of lichte schaduw. Een wat meer schaduwrijke plek wordt in principe ook wel verdragen, maar je moet er wel rekening mee houden dat de bloei dan stukken minder uitbundig zal zijn. Kijk dus goed waar je het Chinees klokje neerzet in je tuin. Kies een fijne plek voor deze sierlijke heester uit.

Chinees klokje kopen

Ben je gecharmeerd geraakt van het Chinees klokje? We nemen het je beslist niet kwalijk: deze haagplant is immers een ware verrijking van je tuin. In ons webshop gedeelte kun je het Chinees klokje snel en eenvoudig online kopen. Onze Forsythia is van goede kwaliteit en verkeert in uitstekende conditie. Houd er wel rekening mee dat het Chinees klokje nooit een volledig blikdichte haag oplevert. Wanneer je de voorkeur geeft aan een privacyhaag is het verstandiger om voor een wintergroene haagplant als de laurierkers, conifeer of taxus te kiezen. Je kunt het Chinees klokje dan wel als solitaire struik aanplanten.

Heb je nog vragen over het Chinees klokje of over onze andere haagplanten? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag alles over ons mooie assortiment van heesters, struiken en bomen. Op onze website vind je overigens ook veel informatie over de verschillende haagplanten. Op de pagina waar je de Forsythia kunt bestellen lees je meer over deze bijzondere lentebloeier. We informeren je graag goed, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor een tuinafscheiding die echt bij je past.