Nu in beeld: coniferen

Nu in beeld: coniferen

De coniferenhaag oogt ook in december gewoon groen. Naaldbomen zijn daarom juist in deze tijd van het jaar geliefd. Neemt u een kerstboom in huis? Het is natuurlijk geen echte haagplant, maar de sfeer die van zo'n boom uitgaat zal haagplantenliefhebbers zeker kunnen bekoren. Een beetje als een conifeer eigenlijk… Maar welke coniferen zijn er nu eigenlijk allemaal? En wat kunnen ze betekenen voor je tuin? We vertellen je graag alles over onze fraaie en veelzijdige haagconiferen. Want hoewel sommige tuiniers een coniferenhaag stiekem ietwat saai vinden, is niets minder waar!

Coniferen zijn er in alle soorten en maten

Wereldwijd zijn er ruim 600 verschillende soorten coniferen bekend. Coniferen hebben een rijke geschiedenis en spelen een belangrijke rol in verschillende mythologieën. Coniferen staan in menig mythologie symbool voor het eeuwige leven, geneeskracht en vruchtbaarheid. Dat is eigenlijk ook niet zo verwonderlijk: zo wordt het snoeiafval van de taxus al jaren gebruikt voor het ontwikkelen van medicijnen tegen kanker. De naalden van deze haagplant bevatten namelijk een stof die de basis vormt voor chemotherapie. Daarnaast zorgen coniferen als de leylandcipres en de levensboom (Thuja) voor een schonere lucht in hun omgeving.

Ook wordt er etherische olie uit het jonge blad van de Thuja gewonnen. Deze olie kent vele toepassingen, bijvoorbeeld als ontsmettingsmiddel, reinigingsmiddel en haarverzorgingsmiddel. Dat coniferen goed voor hun omgeving zijn, mag dus duidelijk zijn. Daarnaast kan een aantal coniferen worden gebruikt om een mooie tuinafscheiding mee te creëren. De meeste haagconiferen zijn altijdgroen en scheppen een natuurlijke en serene sfeer in je tuin. Ook zijn er bladverliezende coniferen met een mysterieus tintje verkrijgbaar. Wat alle coniferen met elkaar gemeen hebben is dat ze een schitterende toevoeging aan je tuinontwerp kunnen zijn.

Het is dan ook ten onrechte dat de coniferenhaag door sommige mensen als saai bestempeld wordt: coniferen zijn er immers in alle soorten en maten. De standaard coniferenhaag bestaat niet. Iedere haagconifeer heeft weer andere uiterlijke eigenschappen. Dat maakt de conifeer dan ook zo’n veelzijdige bomensoort. De meeste haagconiferen zijn altijdgroen. De Thuja, Californische cipres en de leylandcipres zijn hiervan goede voorbeelden. Ook de taxus is een wintergroene conifeer waarmee schitterende hagen aangelegd kunnen worden. Naast bladhoudende coniferen zijn er ook bladverliezende exemplaren. Neem bijvoorbeeld de Japanse lariks, de watercipres en de fijnspar. Bladverliezende coniferen zijn echter wel in de minderheid.

Voor ieder tuinontwerp de ideale coniferenhaag

Er is dus bij ieder tuinontwerp wel een ideale coniferenhaag te bedenken. In een klassieke, formele tuinstijl staat een strak gesnoeide taxushaag erg fraai. De taxus laat zich zeer goed snoeien en loopt als enige conifeer weer uit op het kale hout. Daarnaast wordt de taxus, die ook wel venijnboom genoemd wordt, compacter en voller na elke snoeibeurt. Hierdoor ontstaat er een zichtdichte en strakke groene plantenmuur. Dan is er natuurlijk nog de levensboom (Thuja), die in bijna elke tuin goed tot z’n recht komt. Een thujahaag kan prima in formele, strakke vorm worden gesnoeid. Ook solitair of in groepjes geplant is de levensboom echter prachtig om te zien.

Ook een haag van leylandii coniferen of Californische cipres is mooi, veelzijdig en goed te onderhouden. De leylandcipres heeft als groot voordeel dat hij zeer snel groeit: hij kan zomaar een meter per jaar in hoogte toenemen. Het is dus wel een vereiste dat een haag van leylandii coniferen regelmatig wordt gesnoeid. Twee tot drie keer per jaar is zeker geen overbodige luxe. Zo houdt u de haag in mooie, verzorgde staat. Een vergroeide coniferenhaag geeft nooit een mooi aanzicht. Geef je de voorkeur aan een bladverliezende coniferenhaag? Dan geniet je ’s winters niet van een blikdichte heg. Wel creëren deze coniferen elk seizoen weer een interessant decor.

Met haagconiferen kun je dus alle kanten op. Liever geen coniferenhaag? Ook solitair kan deze boom je tuinontwerp op een prachtige manier complimenteren. Al onze haagconiferen kunnen ook solitair of in groepjes worden neergezet, dus laat je creativiteit vooral op de vrije loop. Wintergroene coniferen geven je tuin ook in dit seizoen een mooie, aangeklede uitstraling. Door wintergroene en bladverliezende beplanting te combineren creëer je een speelse, natuurlijke sfeer in je tuin. Wintergroene beplanting heeft daarnaast een positieve uitwerking op onze gezondheid en gemoedsrust. Zie jij nog een reden om geen coniferen in je tuin aan te planten?

Coniferenhaag online kopen

Welke haag je ook kiest: alle haagconiferen zijn in ons webshop gedeelte verkrijgbaar. Onze coniferen worden gekenmerkt door hun gezonde, groene blad en goede vertakking. Daarnaast verkeren onze haagplanten altijd in topconditie, doordat ze in onze kwekerij de allerbeste verzorging genoten hebben. Als je een coniferenhaag online wilt kopen, ben je bij ons aan het juiste adres. Wij zijn niet alleen vakmensen met de nodige expertise, maar hebben ook een passie voor onze haagplanten. Het straatbeeld een stukje mooier en gezonder maken met veel groene heesters en bomen is ons doel. Jij kunt hier onderdeel van zijn door een schutting of hek te vervangen door een fraaie haag.

Het online kopen van coniferen of andere haagplanten biedt veel voordelen. Zo zijn de haagplanten meestal een stuk voordeliger in aanschaf dan wanneer je een tuincentrum bezoekt. Ook hoef je je geen zorgen te maken over het vervoeren van de haagplanten, wat nog een flinke klus kan zijn als je een lange heg gaat aanleggen. Wij verzorgen het transport voor je op een verantwoorde, veilige en zorgvuldige manier. De haagplanten worden bij je thuis afgeleverd, waarna je ze gelijk kunt aanplanten.

Heb je nog vragen over onze coniferen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen en adviseren je met alle plezier. We hebben natuurlijk de nodige expertise in huis. Op onze website vind je de nodige informatie over onze diverse coniferen en hoe je deze het beste kunt verzorgen. Die mooie, levendige coniferenhaag is zeker ook voor jouw tuin weggelegd.