Nu in beeld: glansmispel

Nu in beeld: glansmispel

De glansmispel doet wel denken aan de hulst, en zou dus ook prima een kerstsymbool kunnen zijn… Wel, dat is de glansmispel ook! Waar in Nederland de hulst met kerst wordt geassocieerd, daar geld bij onze oosterburen de glansmispel als de kerstplant. Wie dus dit jaar een Duitse kerstmarkt bezoekt zal zeker wat glansmispels voorbij zien komen. Ook dit is een pracht van een haagplant. Tijd om deze fraaie haagplant eens flink in het zonnetje te zetten.

De glansmispel: wat is dat voor een haagplant?

Niet iedereen is bekend met de glansmispel (wetenschappelijke naam: Photinia). Deze haagplant wint gelukkig steeds meer aan bekendheid onder tuiniers. En dat is maar goed ook, want de glansmispel kan een fraaie toevoeging aan je tuinontwerp zijn. Er zijn vele soorten glansmispel. Hiervan is een aantal geschikt om een heg mee te creëren. De glansmispel ‘Red Robin’ is waarschijnlijk de bekendste soort. Deze heester is wintergroen en loopt in de lente uit met rode, glanzende bladeren. Naarmate de tijd verstrijkt, kleurt het blad steeds groener. De uiteindelijke bladkleur van de heester is donkergroen.

We leggen je graag even uit op welke manier de glansmispel het best tot z’n recht komt in jouw tuin. Hoewel deze haag wintergroen is, is zijn groei niet heel compact. Hij is in dat opzicht niet vergelijkbaar met haagplanten die een formeel karakter hebben, zoals de taxus, Japanse hulst of de buxus. Wat betreft zijn groei en blad doet de glansmispel nog het meeste denken aan de laurierkers. Toch is ook de glansmispel prima in een formelere vorm te snoeien. Door zijn snelle groei moet dit doorgaans twee keer per jaar gebeuren. Voor een informele heg kun je de glansmispel ook prima minder vaak snoeien.

Een glansmispelhaag is heel geschikt voor iedereen die ook graag een laurierhaag ziet, maar op zoek is naar een tuinafscheiding die net dat beetje extra biedt. Door de opvallende, vuurrode bladkleur in de lente en de bloei met grote, witte bloemschermen onderscheidt de glansmispel zich eigenlijk van nagenoeg elke andere haagplant. Liever toch een andere haag? Geef de glansmispel dan solitair een mooi plekje in je tuin. Deze struik komt alleen of in een groepje namelijk ook prima tot z’n recht. Er is altijd wel een mooi plekje te vinden voor de glansmispel, wat je tuinstijl ook is!

Haal het maximale uit je glansmispelhaag

De glansmispel is een haagplant die de nodige verzorging vereist. Er zijn makkelijke, onderhoudsarme haagplanten en exemplaren die net dat beetje extra nodig hebben. De glansmispel valt in de laatste categorie, maar het resultaat is de verzorging meer dan waard. Wil je het maximale uit je glansmispelhaag halen? Dan is het belangrijk dat de plant een goede verzorging krijgt. Allereerst is een plekje in de zon of halfschaduw het meest geschikt voor de photinia. In de schaduw komt deze heester niet tot volle wasdom: in zijn groei en bloei zal hij daar flink beperkt worden.

De meeste grondsoorten worden goed verdragen door de glansmispel. Wel heeft de struik een voorkeur voor een voedingsrijke en goed doorlatende bodem die flink wat humus bevat. Is er in jouw tuin sprake van een voedingsarme of droge bodem? Dan kun je de bodem prima verbeteren en optimaal houden met compost. Ook het bemesten van de glansmispel houdt de haagplant mooi en vitaal. Het blad krijgt een intensere kleur en de groei en bloei van de heester worden gestimuleerd. Let op: de glansmispel houdt absoluut niet van natte voeten. Deze plant is dan ook niet geschikt om aan te planten in een natte grond, tenzij je een goed drainagesysteem aanlegt.

Ook kan de glansmispel niet tegen harde wind. Een plek in de luwte is dus gewenst. Daarnaast is de haagplant wintergroen, maar matig winterhard. Doorgaans zijn de Nederlandse winters geen probleem, maar bij zeer lage temperaturen dient de glansmispel beschermd te worden tegen vorst. Dit kun je doen door de haag af te dekken met een wintervliesdoek. Vooral jonge planten moeten goed beschermd worden tegen de vrieskou. Als je bereid bent een aantal keer per jaar wat extra tijd in je haag te steken, heb je aan de glansmispel een interessante, originele en zeer fraaie haagplant.

Glansmispelhaag online kopen? Dat kan!

Denk je dat de glansmispel de ideale haagplant is om in jouw tuin aan te planten? Je kunt deze heester snel en eenvoudig online kopen in onze webshop. Wil je op korte termijn een mooie, volgroeide glansmispelhaag in je tuin hebben staan? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een kant-en-klaarhaag. Deze bestaat uit volwassen haagelementen die al een mooie hoogte bereikt hebben. Samen vormen deze elementen een schitterende, volle haag waar je direct volop van kunt genieten. Ook voor glansmispel in pot of met kluit kun je natuurlijk terecht in onze webshop. Het online kopen van haagplanten is erg populair en biedt vele voordelen.

Zo hoef je de haagplanten niet zelf te vervoeren: wij regelen het transport immers. Ook is het online kopen van glansmispel stukken voordeliger dan wanneer dit in een tuincentrum gebeurt. Bestel jij jouw glansmispelhaag bij ons? Dan worden de haagplanten speciaal voor jou gerooid in onze kwekerij. Vanuit daar komen ze dus meteen jouw kant op. Zo ben je altijd verzekerd van verse Photinia die in topconditie verkeert. In onze kwekerij heeft de glansmispel alle nodige verzorging en aandacht gekregen. Daardoor profiteer jij van sterke, vitale haagplanten waarmee je een tuinafscheiding aanlegt waarvan je nog lange tijd kunt genieten.

Twijfel je nog of de glansmispel de juiste haagplant is voor in je tuin? Of wil je eerst wat meer informatie over deze heester? Neem dan gerust contact met ons op. We delen onze vakkennis graag met jou. Ook voor advies op maat kun je altijd bij ons terecht. Voor ons is dit vanzelfsprekend: we willen jou immers aan de haag helpen die echt bij je past, zodat je met volle teugen van je tuin kunt genieten!