Nu in beeld: haagbeuk

Nu in beeld: haagbeuk

De haagbeuk is een bladverliezende haagplant die in het voorjaar de aandacht naar zich toetrekt door 'n vriendelijke bloei met langwerpige katjes en frisse groene bladeren. Deze katjes trekken ook de aandacht van de vogels, wat natuurlijk altijd gezellig is in de voorjaarstuin. Let wel op: de haagbeuk is een plant die pas rond het twintigste levensjaar vruchtbaar is, dus het duurt even voor u ten volle van de bloei kunt genieten. Veel mensen verwarren de haagbeuk nog wel eens met de beukenhaag. En hoewel die natuurlijk ook prachtig is, is de haagbeuk zeker ook de moeite waard voor je tuin!

Haagbeuk in de lente

De haagbeuk (Carpinus betulus) is inmiddels al weer even uit zijn winterrust ontwaakt en is uitgelopen met mooie, frisgroene bladeren die je echt een fijn lentegevoel geven. In dat opzicht lijkt de haagbeuk inderdaad wat op de beukenhaag. Het verschil is dat de haagbeuk zijn blad verliest, terwijl de beukenhaag zijn roestkleurige, dorre loof vasthoudt in de koude wintermaanden. Beide haagplanten hebben hun charme: zeker gedurende de lente. Het frisse groene blad van de haagbeuk schept een mooi lentedecor in de tuin waar zowel mensen als vogels intens van kunnen genieten. Om deze reden lichten we deze haagplant dan ook graag voor je uit.

De haagbeuk is niet alleen gedurende het lenteseizoen mooi: in de herfst kunnen we genieten van de spectaculaire herfstkleuren voordat hij zijn blad loslaat. Deze cyclus herhaalt zich elk jaar opnieuw. Het is dus niet verwonderlijk dat veel mensen gecharmeerd zijn van de haagbeuk als haagplant. De beukenhaag wordt weliswaar iets vaker aangeplant, maar dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat deze zijn blad vasthoudt en ook ’s winters wat privacy biedt. Daar staat weer tegenover dat de beukenhaag wat veeleisender is wat betreft de grondsoort waarin hij geplant wordt. De haagbeuk groeit nagenoeg overal goed, ook in natte bodems.

Verder is de haagbeuk in aanschaf vaak iets voordeliger dan de beukenhaag. De overige verschillen tussen deze haagplanten zijn echter subtiel. Zo is het blad van de haagbeuk wat doffer dan dat van de beukenhaag. Ook heeft het diepere nerven en is de rand iets gekarteld. Hoewel voor sommige tuiniers de beukenhaag de voorkeur geniet vanwege dat stukje privacy in de winter, hecht niet iedereen hier waarde aan. Er zijn genoeg tuinliefhebbers die een bladverliezende haag juist uiterst charmant vinden, of eigenlijk niet zo’n probleem. Voor deze groep is de haagbeuk zeker een interessante haagplant om te overwegen.

De haagbeuk wordt vooral in informele tuinstijlen gebruikt vanwege zijn bladverliezende karakter. Toch laat de haagplant zich prima combineren met wintergroene, formelere beplanting. Een wat klassieker tuinontwerp dat wordt omlijst door een haag van haagbeuk geeft een natuurlijk, sfeervol en ietwat speels effect. Ook in de landelijke tuinstijlen doet de haagbeuk het goed. Daar komen we hem dan ook met regelmaat tegen. Ben je op zoek naar een haagplant waarvan je in de lente, zomer en herfst met volle teugen van kunt genieten? Dan is de haagbeuk zeker iets voor jou!

De haagbeuk: een niet erg veeleisende haagplant

We vermeldden al dat de haagbeuk geen strenge eisen stelt aan de grond waarin hij geplant wordt. De Carpinus betulus is inderdaad een robuuste haagplant. Niet alleen wat betreft zijn uiterlijk: hij kan letterlijk wel een stootje hebben. Nagenoeg alle grondsoorten worden uitstekend verdragen door de haagbeuk. Van droge, arme zandgrond tot natte bodems: je kunt overal prima haagbeuk planten. Ook wat betreft standplaats is de haagplant niet kieskeurig: zowel in de zon, schaduw als halfschaduw heeft de haagbeuk het prima naar zijn zin. Stedelijke gebieden waar sprake is van relatief veel luchtvervuiling zijn voor de haagbeuk ook geen probleem.

Het is wel duidelijk dat de haagbeuk zich netjes aanpast aan zijn omgeving en zodoende overal tot een sterke en gezonde haag kan uitgroeien. Toch is het geen overbodige luxe om een haagbeukenhaag een tot twee keer per jaar te bemesten met bijvoorbeeld organische hagenmest. Hierdoor wordt de groei van je haag op een natuurlijke manier gestimuleerd. Ook zal het blad mooi groen kleuren en zal de haagbeukenhaag in goede conditie blijven. De eerste bemesting kan het beste plaatsvinden in het voorjaar, namelijk tussen maart en april. De tweede keer bemest je de haag tussen eind juni en begin juni weer.

Wat ook erg goed voor de haagbeuk is, is om de grond eens per jaar van een laagje compost te voorzien. Je kunt dit na de laatste bemesting doen, bijvoorbeeld aan het begin van de winter. Hoewel de haagbeuk goed winterhard is en de winters eigenlijk altijd prima doorkomt, is het aanbrengen van compost heel goed voor de overige bomen, tuinplanten en heesters in je tuin. Daarnaast heeft compost een zeer gunstige invloed op het bodemleven in je tuin. Je beplanting blijft gedurende koude winters beter beschermd tegen vorst. Ook komt het alles dat groeit en bloeit ten goede!

Haagbeuk online kopen

Het is gemakkelijk om de haagbeuk online te kopen. In ons webshop gedeelte kun je de haagbeuk eenvoudig en snel bestellen. Dat biedt vele voordelen: zo hoef je de zware haagplanten niet zelf te vervoeren. Bovendien bieden wij altijd een voordelige prijs. En het belangrijkste punt is natuurlijk dat de haagbeuk die je bij ons koopt van uitstekende kwaliteit is. De haagplanten zijn in topconditie en altijd goed vertakt. Met onze haagbeuk creëer je een volle haag die je tuin in de lente en zomer een frisse, natuurlijke uitstraling geeft. In de herfst verrast de haagbeuk ons ook met zijn schitterende kleurenspel.

Heb je nog vragen over onze haagbeuk? Of wil je meer weten over haagbeuk verzorgen? Je kunt bij vragen altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag verder. In onze webwinkel bestel je de haagbeuk in pot of met kluit. Je kunt kiezen uit verschillende hoogtes. Wil je niet al te lang wachten voor er een mooie haag in je tuin staat? Kies dan voor een kant-en-klare haagbeuk!