Nu in beeld: heesterganzerik

Nu in beeld: heesterganzerik

De heesterganzerik bloeit van het voorjaar tot in het najaar – of dit gebeurt hangt af van de soort. De meeste heesterganzeriken bloeien in de late zomer en het beginnende najaar, daarom kan de heesterganzerik wel als een redelijk typische najaarsbloeier gelden. Soorten haagplanten die tot oktober bloeien zijn natuurlijk zeer welkom in de tuin! We vertellen je graag alles over de diverse soorten heesterganzerik die je tuin kunnen verrijken met hun elegante bloei.

De verschillende soorten heesterganzerik

De heesterganzerik is wellicht niet de allerbekendste haagplant, maar dat maakt hem zeker niet minder mooi en waardevol. Steeds meer tuiniers ontdekken de schoonheid van deze sierlijke struik en kiezen ervoor om deze aan te planten. Soms als sierstruik, maar ook steeds vaker als haagplant. Er zijn drie soorten heesterganzerik die het meest worden gebruikt in hagen. De eerste soort die we uit willen lichten is de heesterganzerik ‘Abbotswood’. Deze haagplant wordt gekenmerkt door een langdurige bloei. Liefhebbers van bloeiende haagplanten zullen zeker weg zijn van dit type haagplant.

De heesterganzerik 'Abbotswood' levert een sierlijke, lage en informele haag op. Houd er rekening mee dat dit type heesterganzerik ongeveer een meter hoog kan worden. Wanneer je op zoek bent naar een hogere haag, kun je dus beter voor een andere haagplant kiezen. Natuurlijk kun je de heesterganzerik ‘Abbotswood’ ook solitair of in groepjes aanplanten. Hoe je er deze heester ook inzet: het zal de sierfactor van je tuin zeker naar een hoger niveau tillen. Deze haagplant groeit in alle omstandigheden prima, ongeacht zijn standplaats of de bodem waar hij in staat. Ook hoeft de heester niet te worden gesnoeid.

Waar de heesterganzerik 'Goldfinger' zijn naam aan dankt, is niet moeilijk te raden. De goudgele bloemetjes waarmee hij zo rijkelijk bloeit van juni tot en met oktober hebben hem vanzelfsprekend zijn naam opgeleverd. Ook dit type heesterganzerik is geschikt voor lage hagen. Reken erop dat een haag van heesterganzerik ‘Goldfinger’ ongeveer 110 centimeter hoog kan worden. Ook deze soort hoeft niet te worden gesnoeid en groeit in nagenoeg alle omstandigheden gestaag uit tot een elegante en bijzonder charmante haag. Samen met de frisgroene bladeren schept de gele bloei van de heesterganzerik een intens zomerdecor in je tuin.

De heesterganzerik 'Red Ace' draagt zijn rode bloesems fier van juni tot november. Ook dit type heesterganzerik wordt dus gekenmerkt door een langdurige bloei. Voor iedereen die dat zomerse gevoel nog net iets langer vast wil houden is dit de ideale haagplant. Houd er rekening mee dat een haag van heesterganzerik 'Red Ace' slechts zo’n 60 centimeter hoog kan worden. Wil je liever geen lage haag? Kies er dan voor om deze heester solitair of in groepjes te planten. Zo kun je toch nog genieten van het bijzondere karakter en de rijkelijke bloei van deze sierstruik.

De beste omstandigheden voor de heesterganzerik

We lieten al even vallen dat de heesterganzerik overal prima groeit. Het maakt daarbij niet uit of je een natte of juist droge bodem in je tuin hebt: de heesterganzerik heeft simpelweg geen voorkeur. Ook doet de standplaats er niet zoveel toe. Of je de heesterganzerik nu in de volle zon of in de schaduw neerzet: groeien en bloeien doet hij toch. Bij sommige bloeiende haagplanten is het zo dat de bloei erg terugloopt wanneer hij op een schaduwrijke plek wordt aangeplant. Voor de heesterganzerik geldt dit nauwelijks tot niet.

Ook zijn alle soorten heesterganzerik goed winterhard. Zelfs de strengste winters worden fier doorstaan. In het voorjaar komt deze heester toch weer tot bloei en zal hij ons wederom verleiden met zijn vrolijke bloesems en frisgroene blad. De heesterganzerik komt net name goed tot zijn recht binnen informele tuinstijlen. In de cottage tuin, waar van alles mag groeien en bloeien, staat de heesterganzerik prachtig. Ook in een gemengde haag komt de heesterganzerik heel mooi uit. Heb je een wat formele tuin, maar mag er hier en daar wel iets bloeien? Plant de heesterganzerik dan als solitaire sierstruik of in borders aan.

Wat betreft de verzorging is de heesterganzerik ook een bijzonder makkelijke haagplant. De verschillende soorten hoeven niet te worden gesnoeid. Indien gewenst kun je de heesterganzerik eens per jaar snoeien. Ook hoef je in principe niet in de weer met allerlei ingewikkelde bemestingen. De heesterganzerik is prima in staat zichzelf gezond en sterk te houden en heeft niet al te veel voeding nodig. Wel is het voor elke struik van belang dat het bodemleven in je tuin optimaal is. Voorzie de bodem zo nu en dan van een fijn laagje compost. Wil je de bloei van de heesterganzerik stimuleren? Dan kun je eventueel wat siertuinmest geven.

Heesterganzerik online kopen

Je zoekt een betrouwbaar adres om heesterganzerik online te kopen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bij ons kun je de verschillende soorten heesterganzerik snel en eenvoudig online kopen. Je kunt kiezen voor haagplanten in pot of met blote wortel: net wat je voorkeur geniet. Koop je de heesterganzerik in ons webshop gedeelte? Dan kun je altijd rekenen op gezonde haagplanten die in uitstekende conditie zijn. Onze haagplanten zijn goed vertakt en door hun vitaliteit minder vatbaar voor ziekten en plagen. Daarnaast mag je van ons de allerbeste service verwachten.

Na het ontvangen en aanplanten van je nieuwe haag kun je altijd bij ons terecht, ook wanneer er problemen zijn met je haagplanten. Ons deskundige team kijkt graag met je mee en zoekt met jou naar een passende oplossing. Gelukkig is dit in de praktijk vrijwel nooit nodig: vele tevreden klanten gingen je voor. De heesterganzerik is daarnaast geen moeilijke haagplant: er kan niet echt veel mis gaan bij het aanplanten van deze heester. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je met alle plezier verder. Geniet van je schitterende, nieuwe haag!