Nu in beeld: hortensia

Nu in beeld: hortensia

Hortensia's zijn echte zomerbloeiers. Afhankelijk van de soort begint de bloei in juni of juli, en het spektakel blijft duren tot het najaar. De hortensia bloeit weelderig en kleurrijk (welke kleur de plant krijgt verraadt bij veel soorten meteen ook de zuurtegraad van uw grond, een wonder der natuur). Veel mensen planten de hortensia om deze feeërieke bloei. Snoei de hortensia daarom niet in het voorjaar, daarmee maakt u de bloesem stuk.

De hortensia: wat voor plant is dat precies?

De hortensia is een bijzonder mooie, ietwat romantische plant die zowel binnenshuis als in de tuin een rijke sfeer creëert. De hortensia verspreidt een subtiele, zoetige geur die door de meeste mensen als zeer prettig wordt ervaren. De hortensia staat bekend als een weelderige plant die tijdens de bloei wordt gekenmerkt door royale, overvloedige bloemschermen in de meest betoverende kleuren. In het verleden deed de hortensia in tuinen vooral dienst als sierstruik. Tegenwoordig zien we de hortensia echter steeds vaker terug als haagplant, waar hij dan ook heel geschikt voor is.

Van origine komt de hortensia voor in Azië en Zuid-Amerika. Het plantengeslacht bestaat uit struiken, klimplanten en zelfs een enkele boom. Sommige hortensiasoorten zijn wintergroen, anderen laten hun blad tijdens de koude seizoenen vallen. Niet elke soort hortensia is geschikt als haagplant. De soorten die voornamelijk worden gebruikt in hagen zijn de bolhortensia 'Annabelle' en de eikenbladhortensia. De bolhortensia 'Annabelle' staat bekend om zijn rijkelijke bloei. De eikenbladhortensia is geliefd om zijn uitbundige herfstkleuren. Als haagplant is de hortensia vooral geschikt voor het aanleggen van lage hagen. De plant past goed binnen een informeel tuinontwerp omdat hij bladverliezend is.

De hortensia spreekt tot de verbeelding en heeft een geschiedenis die net zo rijk is als zijn uiterlijk. Plantkundige Philibert Commerson gaf de bloem in de 18e eeuw de naam “Hortensia”. Vermoedelijk is de plant vernoemd naar een voor de plantkundige bijzondere vrouw. Welke vrouw dit precies was, is nooit echt duidelijk geworden. Deskundigen denken dat Commerson geïnspireerd werd door Hortense van Nassau, de dochter van de Prins van Nassau. Hoe het ook zit: zowel de plant als zijn naam zijn schitterend en roepen bij veel mensen een prettige gemoedstoestand op.

Hortensia verzorgen

Een hortensiahaag verhoogt de sierwaarde van je tuin aanzienlijk. Wat deze haagplant ook populair maakt is dat hij relatief weinig verzorging vereist. De bolhortensia 'Annabelle' dient jaarlijks in het voorjaar te worden teruggesnoeid tot ongeveer 15 centimeter boven de grond. Dit garandeert een mooie, rijke bloei in de zomer. Verder is een standplaats in de zon of half in de schaduw het meest gewenst voor de bolhortensia 'Annabelle'. In de schaduw komt deze haagplant niet erg goed tot z’n recht en zal hij minder royaal bloeien. Een goed doorlatende, niet al te droge grond is voor deze haagplant het meest geschikt.

De eikenbladhortensia is minder kieskeurig wat betreft zijn standplaats: plekken in de zon, halfschaduw en schaduw worden getolereerd. Verder gedijt de eikenbladhortensia op de meeste grondsoorten prima. Woon je in de kuststreek? Ook dan zal deze haagplant prima gedijen. Wel moet de eikenbladhortensia iets vaker worden gesnoeid dan de bolhortensia 'Annabelle'. Deze haagplant groeit namelijk nogal breeduit, wat vooral in kleinere tuinen problemen kan geven als hij niet met regelmaat gesnoeid wordt. Ook kunnen de worteluitlopers zo nu en dan worden verwijderd.

Om de schitterende bloei van de hortensia te stimuleren kun je de plant twee keer per jaar wat tuinmest geven. Organische mest wordt door de hortensia zeker gewaardeerd: deze geeft de mineralen en voedingsstoffen langzaam vrij aan de plant, zodat hij er optimaal van kan profiteren. Heb je een wat drogere grond in je tuin? Dan is het essentieel om de hortensia om de week van water te voorzien tijdens droge, warme periodes. Valt er gedurende langere tijd relatief veel regen? Dan is extra bewateren vanzelfsprekend niet nodig.

Hortensia: een veelzijdige plant

Met de hortensia kun je eigenlijk alle kanten op. Wil je liever geen hortensiahaag? Gebruik de plant dan als borderbeplanting of zet hem solitair of in groepjes neer. De sierfactor van je tuin zal zeker naar een hoger niveau worden getild. Als haag past de hortensia niet zo goed bij een formeel tuinontwerp. Een strakke, wintergroene haag is dan veel beter op zijn plaats. Wel kan de hortensia in een formele tuinstijl solitair worden aangeplant, of bijvoorbeeld langs het tuinpad. Dit geeft een statig ogende tuin al snel een wat meer speels karakter.

Ben je op zoek naar tuininspiratie? Dan ben je hier op de juiste plek. Op onze website vind je een schat aan informatie over verschillende haagplanten en tuinplanten. In onze tuinkalender kun je per maand lezen welke planten er bloeien of gesnoeid moeten worden. Ook geven we je handige tuintips waarmee je jouw tuin optimaal gezond houdt. Ook kun je bij ons terecht voor een grote verscheidenheid aan bladverliezende en wintergroene haagplanten, leibomen, bodembedekkers en tuinaccessoires. Heb je alleen een balkon? Kies er dan voor om de hortensia in een van onze mooie plantenbakken neer te zetten.

Hortensia aanplanten in jouw tuin?

Wil je een mooie hortensiahaag in jouw tuin aanplanten? Of geef je toch de voorkeur aan een aantal solitaire hortensiastruiken? Waar je ook voor kiest, je kunt in onze webshop terecht om hortensia van topkwaliteit te kopen. Bestel je hortensia in onze online winkel? Dan worden de haagplanten speciaal voor jou gerooid en direct vanuit onze kwekerij bij je bezorgd. Omdat de hortensia in uitstekende conditie is, kun je nog lange tijd van het mooie uitzicht dat deze plant biedt genieten. Heb je toch liever een andere haagplant? Geen probleem, de keuze in onze webwinkel is verrassend groot!

Heb je nog vragen over onze haagplanten of andere producten? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt ons mailen, of gewoon even bellen. Net wat jij makkelijker vindt. Ons enthousiaste team helpt je graag verder. We beschikken over een uitgebreide vakkennis en vinden het alleen maar leuk om deze met jou te delen!