Nu in beeld: hulst

Nu in beeld: hulst

De hulst is een klassieke haagplant. Mensen kennen de hulst vooral van de rode besjes, die in het najaar zo mooi contrasteren met het donkergroene blad. De bloei van de hulst vindt gewoon in het voorjaar plaats, in mei en juni, soms met uitlopers in de zomer. De hulst bloeit met kleine, ronde gele of witte bloemen. De uitstraling ervan is zacht en vriendelijk, opnieuw een mooi contrast met de donkergroene, stekelige bladeren. Hoewel veel mensen de hulst en zijn rode besjes met kerst associëren, is deze haagplant ook in de lente en zomer een echte aanwinst voor je tuin.

De veelzijdigheid van de hulst

De hulst (wetenschappelijke naam: Ilex) is een bijzonder veelzijdige haagplant. Door zijn scherpe, stekelige blad kun je met deze heester een inbraakwerende haag creëren. Een dergelijke haag houdt alleen inbrekers buiten de deur, maar ook ongewenste huisdieren van buren. Denk bijvoorbeeld aan honden en katten. Aan de andere kant is de hulst zeer geliefd onder vogels. De steenrode bessen die aan zijn takken groeien zijn weliswaar giftig voor de mens, maar smaken heerlijk voor vogels. Daarnaast zijn ze voor hen ook bijzonder voedzaam. De hulst past dus prima thuis in een vogelvriendelijke tuin.

Ook is de hulst een oersterke haagplant. Hij kan in het wild wel 100 tot 300 jaar oud worden. Alle hulstsoorten zijn goed winterhard en kunnen wel tegen een stootje. Ben je op zoek naar een gezonde en krachtige haagplant? Dan is de hulst absoluut het overwegen waard. Daarnaast is de hulst wintergroen: ook ’s winters biedt deze haagplant dus de nodige privacy. De hulst laat zich daarnaast prima snoeien, maar met zijn langzame groei zul je dat niet al te vaak te hoeven doen. Deze haagplant heeft niet al teveel bijsturing nodig: hij groeit vanzelf uit tot een mooie, elegante haagstruik.

Wordt de hulst te groot naar je zin? Dan kun je de struik probleemloos terugsnoeien. Een hulsthaag kan een fikse hoogte bereiken, maar het is niet moeilijk om hem op de door jou gewenste hoogte te houden. Draag tijdens het snoeien wel goede tuinhandschoenen, zodat je jezelf niet bezeert aan de scherpe stekels van de heester. Je kunt de hulst natuurlijk laten groeien, maar een strakke hulsthaag met een formele uitstraling is ook prima haalbaar. Hiervoor zul je de hulst jaarlijks moeten snoeien. Doe dit bij voorkeur tussen juni en oktober.

We zien de hulst terugkomen in verschillende tuinstijlen. Zowel in klassieke tuinontwerpen als in landelijke en meer informele tuinen is de hulst van grote waarde. Met de hulst kun je jouw tuin de uitstraling geven die je wenst. De hulst combineert bijzonder goed met andere beplanting. Hij komt prachtig tot z’n recht in tuinen waar van alles groeit en bloeit, maar kan ook heel goed worden gecombineerd met strakke vormen en in vorm geknipte coniferen of buxus. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende soorten hulst. Dat houdt in dat er altijd wel een soort is die naadloos bij jouw eigen wensen aansluit.

De verschillende soorten hulst

In onze webwinkel kun je zeven verschillende soorten hulst kopen. Alle soorten zijn wintergroen en zeer goed vertakt. Wij stellen bijzonder hoge kwaliteitseisen aan onze hulst. Dat wil zeggen dat de gezondheid van deze haagplanten vanaf jongs af aan wordt gemonitord. De hulst wordt in onze kwekerij in al zijn behoeften voorzien, zodat hij tot een sterke haagplant kan uitgroeien die de tuinier veel te bieden heeft. We vertellen je graag wat over de diverse typen hulst die je bij ons vindt, zodat je eenvoudiger de keuze kan maken voor de juiste hulstsoort.

Allereerst is er de gewone hulst, wetenschappelijke naam Ilex aquifolium. Wanneer je op zoek bent naar een compacte haag die niet alleen privacy, maar door zijn ondoordringbare karakter ook de nodige veiligheid biedt, is dit de juiste haagplant voor jou. De gewone hulst kan goed strak gesnoeid worden, waardoor je nieuwe vertakkingen stimuleert. De gewone hulst stelt geen bijzondere eisen op het gebied van zijn standplaats en de grondsoort waarin hij wordt aangeplant. Daarnaast zijn de rode bessen in het najaar en de winter een ware traktatie voor het oog, maar ook voor de vogels!

De hulst ‘Alaska’ lijkt in veel opzichten aardig op de gewone hulst, met als verschil dat zijn jonge blaadjes niet dezelfde scherpe randen hebben. De hulst ‘Alaska’ kan een flink hoge haag opleveren. Daarnaast is de haagplant goed winterhard, maar dient hij tijdens perioden van extreme kou en vorst wel beschermd te worden met bijvoorbeeld een wintervliesdoek. Ook deze hulstsoort vormt een inbraakwerende haag. Net als voor veel andere hulstsoorten geldt voor de hulst ‘Alaska’ dat hij vrij traag groeit. Hierdoor kan het even duren voor er een dichte privacyhaag in je tuin staat.

Ook de hulst ‘Blue Prince’ is een bijzonder mooie hulstsoort. Hij dankt zijn naam aan de prachtige blauwe schijn waardoor zijn blad wordt gekenmerkt. Verder zijn er nog de hulst ‘Heckenfee’ en de hulst ‘Blue Maid’, die net als veel andere soorten de kenmerkende rode bessen dragen. Heb je liever een hulsthaag zonder deze bessen? Ook dat kan! Je kunt in dat geval kiezen voor een mannelijke hulstsoort, bijvoorbeeld de hulst ‘Heckenstar’ en de hulst ‘Heckenpracht’. Ook zijn deze mannelijke hulstsoorten bijzonder geschikt om een formele, strak gesnoeide haag mee aan te leggen.

Online hulst kopen

Online hulst kopen biedt vele voordelen. Zo hoef je de haagplanten zelf niet te vervoeren en zie je op onze overzichtelijke pagina duidelijk welke soorten hulst er allemaal te koop zijn. Ook kun je direct alle informatie over de hulst naar keuze lezen. Zo weet je eigenlijk vrij snel of een haagplant bij je past. In onze webshop kun je terecht voor alle eerdergenoemde soorten hulst. Wanneer je haagplanten bij ons koopt, weet je dat je een goed product in huis haalt. Wil je eerst meer weten over de hulst als haagplant? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.