Nu in beeld: hulst

Nu in beeld: hulst

De hulst (wetenschappelijke naam: Ilex) is een plant die niet zelden met de winter wordt geassocieerd. Erg vreemd is dat niet: de takjes van de hulst worden namelijk regelmatig in kerststukjes en kerstkransen gebruikt om het ultieme kerstgevoel te creëren. Met zijn rode bessen en zijn donkergroene, scherpe, glanzende blad is de hulst in de loop der tijd een echt kerstsymbool geworden. Toch is de hulst ook erg geliefd als haagplant. Ook in de wintermaanden biedt de hulst een groen uitzicht en voldoende privacy in je tuin. Daarnaast schept de hulst een romantische en chique sfeer in je tuin.

De verschillende soorten hulst

Er zijn verschillende soorten hulst. Allemaal spreken ze evenveel tot de verbeelding. Alle soorten hulst zijn bladhoudend. Dat is fijn, want op deze manier kun je ook ’s winters genieten van een groene, blikdichte tuinafscheiding. Op dit moment is de natuur in winterrust. Dat zie je ook terug in je tuin: veel struiken en bomen laten hun blad vallen en zijn dus kaal. Dit geldt vanzelfsprekend niet voor wintergroene beplanting zoals bijvoorbeeld de hulst en de meeste coniferen. Juist door bladhoudende planten te combineren met bladverliezende struiken schep je een natuurlijke en fijne wintersfeer in je tuin.

Een van de bekendste soorten hulst is de gewone hulst (Ilex aquifolium). Deze struik heeft een formele uitstraling en kan in een strakke, symmetrische haagvorm worden gesnoeid. De hulst ‘Alaska’ (Ilex aquifolium ‘Alaska’) lijkt behoorlijk op de gewone hulst, met als verschil dat deze soort wordt gekenmerkt door een kegelvormige groei. Snoei wordt zeer goed verdragen door de hulst ‘Alaska’. Zoek je de klassieke hulst die na zijn bloei fier de welbekende rode bessen draagt? Dan kun je het beste kiezen voor de hulst ‘Heckenfee’ (Ilex x meserveae ‘Heckenfee’) of de hulst ‘Blue Maid’ (Ilex x meserveae ‘Blue Maid’).

Dit zijn overigens niet alle soorten hulst. De mannelijke tegenhanger van de hulst ‘Blue Maid’ is de hulst ‘Blue Prince’ (Ilex x meserveae ‘Blue Prince’). Deze haagplant wordt gekenmerkt door zijn luxueuze blauwglanzende kleur. Ook de hulst ‘Heckenpracht’ (Ilex x meserveae ‘Heckenpracht’) is een bijzondere soort hulsthaag: de nieuwe bladeren die in de lente aan zijn takken verschijnen zijn namelijk brons van kleur. Tot slot is er nog de hulst ‘Heckenstar’ (Ilex x meserveae ‘Heckenstar’), de mannelijke variant op de hulst ‘Heckenfee’. Deze haagplant draagt dan ook niet de rode bessen die de hulst ‘Heckenfee’ draagt.

De hulsthaag in de winter

Naast wintergroen is de hulsthaag ook zeer winterhard. Temperaturen tot ver onder het vriespunt trotseert de hulst probleemloos. In de winter heeft de hulst dan ook geen bijzondere aandacht nodig. Alles wat je hoeft te doen is te genieten van het prachtige groene uitzicht dat de hulsthaag het hele jaar door biedt. Door de hulst voor en na de winter in goede conditie te houden zorg je ervoor dat je ook ’s winters uitzicht hebt op een gezonde en sterke haagplant. Zorg er daarom voor dat je de struiken op tijd snoeit en bemest, zodat hij makkelijk in topvorm blijft.

Een hulsthaag dient in het vroege voorjaar te worden gesnoeid. Je kunt in principe direct na de winter, in maart, al beginnen de hulst een flink stuk terug te snoeien. Knip ook takken die lelijk geworden zijn weg. Zo heeft je hulsthaag direct weer een frisse en vitale uitstraling. Door je hulsthaag regelmatig te snoeien stimuleer je de dichte vertakkingsvorm. Let er wel op dat de hulst stekelige bladen heeft. Het is dus noodzakelijk om altijd handschoenen te dragen wanneer je de haag gaat snoeien. Ook beschermende, niet al te dunne kleding is geen overbodige luxe.

Tevens is het van belang om je hulsthaag zo nu en dan te voorzien van wat meststof. Het bemesten van je haag houdt de planten gezond en sterk. Je verkleint de kans op ziekten en plagen en stimuleert de groei van de haag. Je kunt de hulst in het voorjaar voorzien van een goede basisbemesting. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld speciale hagenmest. Een tweede bemesting in het najaar is meestal niet nodig, aangezien de hulst een ijzersterke plant is die zichzelf prima kan onderhouden. Doordat de hulst een inheemse haagplant is gedijt hij daarnaast goed op de meeste grondsoorten.

Hulsthaag in jouw tuin

De hulst is een veelzijdige haagplant die in vele varianten komt. Hierdoor is er altijd wel een soort te vinden die goed bij jouw tuinontwerp past. Geef je de voorkeur aan een wintergroene en inbraakwerende haag die toch een elegant en luxueus karakter heeft? Dan kan een hulsthaag nog wel eens precies zijn wat je zoekt. Het groene blad en de rode bessen bieden in de koude maanden een welkome afwisseling in het winterse landschap waarin veel planten in winterrust zijn. Met de hulst zal je tuin zeker nooit eentonig worden. Je kunt de diverse soorten hulst online bestellen in ons webshop gedeelte.

Koop je een hulsthaag bij Haagplanten.nl? Dan ben je ervan verzekerd dat je hulst van uitstekende kwaliteit ontvangt. Onze hulst wordt gekweekt door professionals die een jarenlange expertise op het gebied van haagplanten hebben. Je ontvangt altijd haagplanten die goed vertakt zijn en in topconditie verkeren. Onze kwekers nemen geen genoegen met minder. Kijk eens rond in ons webshop gedeelte en kies de hulst uit die perfect bij jouw tuin past. Een hulsthaag is een prachtige tuinafscheiding die tijdens alle seizoenen het beste in jouw tuin naar boven haalt. Wanneer je erf wordt omlijst door een hulsthaag kun je altijd genieten van een schitterend groen uitzicht!