Nu in beeld: klimop

Nu in beeld: klimop

De klimop is de enige echte herfstbloeier in onze streken. Hoewel de bloei niet heel opvallend is, heeft ze grote betekenis voor insecten, zoals vlinders, en dat draagt bij aan het leven in de tuin. De bloei van de klimophaag begint in september, de eerste herfstmaand, maar ook 'n maand met nog veel mooie dagen die u in de tuin kunt doorbrengen. De vlinders die op deze najaarsbloeiende haagplant afkomen geven dan toch een heerlijk zomergevoel!

De klimop: een echte allrounder

De klimop (hedera) is winterhard, altijd groen en kan het hele jaar door gesnoeid worden. Kortom: redenen genoeg om de klimop een mooi plekje te geven in je tuin. Verder schept de klimop een natuurlijke en fijne sfeer in je tuin. In stadstuinen met weinig groen zorgt de klimop voor een groene touch. De klimop groeit tegen muren, bomen en schuttingen. Ook de klimophaag is een haagvorm die we steeds vaker terugzien: de klimop groeit dan tegen een ijzeren tuinscherm of frame waardoor hij een zichtdichte, groene tuinafscheiding vormt. Ideaal voor kleine tuinen, aangezien een dergelijke klimophaag niet breder dan een schutting is.

Maar ook in grote tuinen komt de klimop prima tot z’n recht. Sterker nog: hij heeft dan meer ruimte om te groeien en de muur, hekjes of andere objecten te bedekken met zijn groene, leerachtige blad. Tel daarbij op dat de klimop een sterke klimplant is die onder de meeste omstandigheden goed groeit, en je begrijpt waarom deze plant zo geliefd is in menig tuin. De klimop is een echte allrounder die in verschillende tuinen mooi staat. Daarnaast is de plant vrij eenvoudig te verzorgen, waardoor je er niet al te veel omkijken naar hebt.

De bloei van de klimop

Van september tot december staat de klimop in bloei. De klimop is geen uitbundige bloeier. Sterker nog: de bloei is zo subtiel dat hij nauwelijks opvalt. Toch is de bloei van grote waarde voor allerlei nuttige insecten. De bloei van de klimop is rijk aan nectar en stuifmeel, wat veel honingbijen aantrekt. Ook vlinders zullen naar tuinen waar klimop in bloei staat toe worden getrokken. Dat is natuurlijk leuk, want het brengt wat leven in je tuin. De klimop is echt een haagplant die je tuin verbindt met de natuur, zelfs wanneer je midden in de stad woont!

De klimop is ook een geliefde haagplant onder vogels, die de struik graag als schuilplaats gebruiken. Ook worden de besjes van de klimop graag gegeten door onder meer vinken, merels, duiven en mussen. Het aanplanten van klimop is dus een goede keuze wanneer je de voorkeur geeft aan een vogelvriendelijke tuin. Een ander voordeel van de klimop is dat de plant luchtzuiverende eigenschappen heeft en zich makkelijk laat leiden. Hij groeit dus precies waar jij wilt! Door de klimop zo nu en dan te snoeien zorg je ervoor dat hij alleen groeit waar hij moet.

Een stukje geschiedenis

De klimop spreekt tot de verbeelding. Al in de oude culturen had de klimop veel waarde. Zo stond de klimop symbool voor het eeuwige leven, omdat de plant altijdgroen is. In het oude Egypte was de klimop gewijd aan Osiris, god van de zon en de landbouw. Ook in de Europese cultuur komt de klimop al eeuwenlang voor als symbool voor onsterfelijkheid en hoop. Met de klimop haal je dus een bijzondere haagplant in huis, die een rijke geschiedenis heeft en eeuwen geleden al van grote betekenis was.

In het wild komt de klimop op veel verschillende plaatsen op de wereld voor: hij groeit onder meer in Noord-Afrika, Europa en Azië. Deskundigen vermoeden dat de klimop oorspronkelijk uit Europa komt, hoogstwaarschijnlijk uit de koudere streken. Dat zou kunnen verklaren dat de klimop onze winters zo fier doorstaat. Verder is de klimop een snelle groeier die snel een blikdichte haag oplevert. Gemiddeld groeit de klimop zo’n 50 tot 70 centimeter per jaar. Al met al dus de ideale haagplant voor iedereen die zijn privacy op prijs stelt.

Klimop snoeien en verzorgen

Door de klimop 1 à 2 keer per jaar te snoeien blijft hij compact, vitaal en zichtdicht. Door de plant te snoeien stimuleer je nieuwe vertakkingen en voorkom je dat de klimop gaat uitgroeien en dunne, niet al te fraaie uiteinden krijgt. Door zijn rappe groei is het wel nodig de klimop met regelmaat te snoeien. Zo houd je hem niet alleen in vorm, maar voorkom je ook dat hij tegen objecten aan gaat groeien waar hij niet gewenst is. Het snoeien van de klimop is geen hele lastige klus: zeker wanneer hij goed wordt bijgehouden kost de snoei niet veel tijd.

De klimop groeit op de meeste grondsoorten goed. Zowel in wat drogere als vochtige grond doet deze klimplant het prima. Het bemesten van de klimop is optioneel. Meestal zal het niet nodig zijn, tenzij de grond in je tuin echt heel voedingsarm is. De grond goed doorlatend maken door hem met enige regelmaat om te spitten kan goed helpen. Vermeng de grond eventueel met wat organische tuinmest: zo voeg de weer wat voedingsstoffen en mineralen aan de bodem toe. Kijk eerst hoe je klimop erbij staat. Meestal is dat een goede manier om te zien of je klimop wat extra’s kan gebruiken.

De klimop in jouw tuin

Ben je ervan overtuigd dat de klimop niet zal misstaan in jouw tuin? Dan kun je in onze webwinkel terecht om verschillende soorten klimop te kopen. Dit doe je snel en eenvoudig online. Vervolgens heb je jouw planten binnen afzienbare tijd in huis. Wanneer je meer vogels of nuttige insecten in je tuin terug wilt zien, zul je zeker genieten met een klimophaag in je tuin. In onze webwinkel vind je twee soorten klimop: de gewone en de Ierse klimop. De Ierse klimop wordt gekenmerkt door diepgroene bladeren, waar de gewone klimop meestal juist een frisgroen blad draagt.

Kijk rustig rond in ons webshop gedeelte en bestel op eenvoudige wijze de klimophaag die het beste bij jouw tuin past. We wensen je alvast veel plezier met je nieuwe haag!