Nu in beeld: Kornoelje

Nu in beeld: Kornoelje

De kornoelje is bij uitstek een vroege bloeier. In zachte winters zal deze haag al in februari in bloei komen, ze geldt daarom ook wel als een winterbloeiende haagplant. Het hele voorjaar trekt de kornoelje dan de aandacht met een rijke en kleurige bloesem. Pas als de bloei voorbij is, zo rond april, ontwikkelt de boom bladeren. De bloei van de kornoelje is er dus één op kale takken, wat bijdraagt aan de charme. Maar wat is de kornoelje precies voor haagplant? En in welke tuinstijl komt de kornoelje het beste tot z’n recht?

De kornoelje: een schitterende haagplant

De kornoelje (wetenschappelijke naam: Cornus) is echt een haagplant die je het ultieme lentegevoel geeft. Niet voor niets werd de gele variant van deze haagplant, de Cornus mas, vroeger dan ook “de plant van het lentepunt” genoemd. Ja, je leest het goed, er zijn verschillende soorten kornoelje verkrijgbaar. Sterker nog, het plantengeslacht telt zo’n 30 tot 50 soorten. Niet alle soorten kornoelje zijn echter als haagplant te gebruiken. Wij bieden in onze webshop bijvoorbeeld 5 typen kornoelje aan. Wat al deze soorten met elkaar gemeen hebben is dat ze bijzonder aantrekkelijk zijn om te zien.

De kornoelje wordt al decennialang als sierheester aangeplant in stadsparken. In 1933 bracht schrijver A.H Westendorp een boek uit waarin hij uitgebreid vertelde over de verschillende sierlijke bomen en struiken die in het Vondelpark in Amsterdam aangeplant waren. Ook de gele kornoelje wordt in dit boek met de titel “De boomen in het Vondelpark” genoemd. In deze tijd sierde de gele kornoelje dit bekende stadspark in Amsterdam dus al. In het wild zien we de kornoelje voornamelijk terug in Midden- en Zuid-Europa. Tegenwoordig wordt de kornoelje regelmatig aangeplant in onze tuinen, waar hij dient als bladverliezende struik en vooral informele haag.

De kornoelje bloeit op het kale hout: hij krijgt dus bloesems voordat er bladeren aan zijn takken verschijnen. De diverse typen kornoelje hebben allemaal hun eigen uitstraling en creëren een fijne en natuurlijke sfeer in je tuin. Niet voor niets willen we deze haagplant graag onder de aandacht brengen: het is immers een schitterende haagplant die vele gezichten kent. Ook in jouw tuin kan de kornoelje prachtig tot z’n recht komen, mits je de soort kiest die goed binnen jouw tuinontwerp past. Het goede nieuws is dat er altijd wel een soort is die goed bij jou en je tuin past.

De rijke geschiedenis van de kornoelje

De kornoelje heeft een rijke geschiedenis. In de Eerste Wereldoorlog was er in Duitsland een schaarste aan thee. Om deze reden werd het blad van de gele kornoelje gedroogd. Vervolgens werd hiervan thee getrokken. Ook de rode kornoelje werd in deze oorlog in Duitsland volop benut: van de vruchten van deze heester werd een drank gebrouwen die als surrogaat voor chocolade werd gebruikt. De smaak en de geur van deze drank deden immers een beetje aan chocolade denken. En al in de oudheid werden de vruchtjes van de gele kornoelje gebruikt als geneesmiddel tegen buikgriep.

In Hongarije en Griekenland werden de vruchten van de gele kornoelje gebruikt om likeur mee te maken, en in Turkije werd er vroeger siroop en gelei van gemaakt. Aan de vruchten van zowel de rode als de gele kornoelje werden in meerdere culturen geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Helemaal uit de lucht gegrepen was dit niet: de vruchten van de verschillende soorten kornoelje bevatten immers best wat vitaminen en mineralen. Ook werden vroeger uit het hout van de rode kornoelje kleine onderdelen van machines vervaardigd. Deze geschiedenis maakt de kornoelje naast aantrekkelijk ook nog bijzonder interessant.

De verschillende soorten kornoelje

We noemden net al even de gele en de rode kornoelje. Daarnaast vind je in ons webshop gedeelte ook de witte kornoelje, de kornoelje ‘Flaviramea’, de witte kornoelje ‘Kesselringii’ en de bonte kornoelje. De gele kornoelje brengt een uitbundige bloei van gele bloesems voort. De witte kornoelje wordt gekenmerkt door opvallende, rode takken en bloeit in het voorjaar met witte bloesems. Deze combinatie is gedurende geen enkel seizoen saai en zal zeker de nodige aandacht naar zich toe trekken. De witte kornoelje ‘Kesselringii’ wordt in de herfst en winter gekenmerkt door glanzende zwarte takjes.

Dan is er ook nog de kornoelje ‘Flaviramea’, die in het voorjaar witgele bloesems voortbrengt. De meeste soorten kornoelje zijn voornamelijk geschikt voor het creëren van wat lagere tot middelhoge hagen. Alleen de gele kornoelje kan een flinke hoogte bereiken: deze haagplant is dan ook als kant-en-klaarhaag van 2 meter hoog verkrijgbaar. Tot slot is er nog de bonte kornoelje. Zoals zijn naam al doet vermoeden is deze haagplant behoorlijk spectaculair. Van de rode twijgen tot zijn groen-witte blad en opvallende, witte bloesems: deze haagplant zal de sierfactor van je tuin zeker naar nieuwe hoogten tillen.

Is de kornoelje geschikt voor jouw tuin?

De verschillende soorten kornoelje kunnen bijna overal goed groeien. Bijzondere eisen aan de grond waarin zij worden aangeplant stellen ze niet. Een te natte grond wordt echter afgeraden voor de kornoelje. Een plek in de zon of halfschaduw is wenselijk. In de schaduw zal de kornoelje aanzienlijk minder bloesems voortbrengen dan op een zonnige plek. Hoewel deze haagplant dus op nagenoeg elke bodemsoort goed gedijt, kan het nooit kwaad om de kornoelje jaarlijks van een bemesting te voorzien. Hierdoor zal de bloei van deze heester alleen maar uitbundiger en opvallender worden.

In natuurlijke en informele tuinstijlen komt de kornoelje het beste tot zijn recht. Wel is het altijd mooi om wintergroene en bladverliezende of bloeiende beplanting met elkaar af te wisselen. De diverse soorten kornoelje zijn dan ook geschikt om als solitaire struik aan te planten. Houd er wel rekening mee dat de kornoelje ook dan aardig wat ruimte opeist. In kleine tuinen kan de kornoelje dan ook beter niet worden aangeplant. Heb je echter een beetje ruimte in een middelgrote tot grote tuin? Dan is het zeker het overwegen waard om deze prachtige en bovenal interessante haagplant een kans te geven.