Nu in beeld: krentenboompje

Nu in beeld: krentenboompje

Het krentenboompje, ook bekend als amelanchier, heeft een opvallende bloei: de bloesem trekt als 'n grote witte waas over de struik heen en draagt bij aan het lentegevoel in de tuin. Het krentenboompje is een typische voorjaarsbloeier, de bloeiperiode valt in april en mei. Na de bloei worden er besjes gevormd die op krenten lijken, en waaraan deze plant haar naam dankt. De besjes trekken veel vogels aan. Het krentenboompje past dus bijzonder goed in een levendige tuin. Als solitair geplante boom is deze heester weliswaar prachtig, maar hij wordt ook steeds vaker als haagplant toegepast.

Krentenboompje: een schitterende heester

De amelanchier is een heester uit de rozenfamilie. Er zijn meerdere soorten krentenboom, maar deze kunnen lang niet allemaal als haagplant worden toegepast. Het krentenboompje dat hiervoor geschikt is kun je in ons webshop gedeelte vinden. Van origine komt de amelanchier voor in de Verenigde Staten en Canada. Ook zijn er enkele soorten die in Azië en Europa voorkomen. We zien de krentenboom vaak terug als solitair geplante boom. Vandaag de dag wordt de heester echter steeds vaker als haagplant ingezet. De krentenboom draagt bij aan het creëren van een prachtig lentedecor in je tuin. De amelanchier is een bladverliezende heester.

In maart of uiterlijk april komt het krentenboompje tot volle bloei. De witte bloemetjes verspreiden dan een zoete, aangename geur in je tuin. Dit trekt veel mooie insecten aan. Na de bloei verschijnen er aan de takken van het krentenboompje eetbare bessen. De vogels maken hier dankbaar gebruik van: de bessen smaken ze niet alleen goed, maar zijn ook nog eens bijzonder voedzaam. In de herfst trakteert de amelanchier ons op zijn prachtige herfstkleuren, om vervolgens in de winter zijn blad te verliezen. Deze heester zorgt dus gedurende elk seizoen voor een interessant plaatje.

De mooie bladkleur in de lente is nog een goede reden om het krentenboompje aan te planten in je tuin. De amelanchier is als solitair geplante boom voor zowel grote als kleine tuinen geschikt. Doordat snoei uitstekend wordt verdragen, bepaal je zelf de uiteindelijke grootte van de heester. Als haag is de krentenboom eigenlijk alleen geschikt voor de grotere tuinen. Dit is vooral te wijten aan zijn snelle groei. Het krentenboompje kan goed worden gecombineerd met andere struiken en planten die al in je tuin staan. Hij komt het beste tot z’n recht in informele, natuurlijke tuinstijlen, zeker wanneer hij als haag wordt aangeplant.

Het krentenboompje ook in jouw tuin?

Als solitair geplante boom kan de amelanchier in verschillende tuinontwerpen prachtig staan, maar als haag heeft hij toch vooral een informele uitstraling. Dit is toe te schrijven aan het feit dat hij in de lente tot bloei komt en zijn blad verliest in de winter. Ook is het krentenboompje door de takkenstructuur nooit helemaal blikdicht. De amelanchier groeit in de hoogte en de breedte, wat hem nog eens extra geschikt maakt als haagplant. Een ander voordeel van het krentenboompje is dat hij niet erg veeleisend is. Vele grondsoorten worden geaccepteerd, al heeft de heester wel een voorkeur voor een ietwat vochtige grond.

Ook een licht zure grond die goed doorlatend wordt wel gewaardeerd door het krentenboompje. Je kunt de struik jaarlijks voorzien van een bemesting als je een drogere bodem hebt in je tuin. Verwen het krentenboompje met een laagje compost rondom de haag en hark dit vervolgens lichtjes in de grond. Compost is tevens goed voor het bodemleven in je tuin. Ook je andere beplanting zal hiervan profiteren. Alles groeit en bloeit beter wanneer je je tuin gezond houdt. Eventueel kun je ook wat organische meststof gebruiken om de krentenboom te bemesten. Ook een goed idee: meststof en compost met elkaar afwisselen.

Wil je het krentenboompje als haagplant inzetten? Dan is het belangrijk om hem jaarlijks flink te snoeien. De krentenboom groeit relatief snel, dus het is geen optie om een snoeibeurt over te slaan. Voor het snoeien van de krentenboom kun je het beste een scherpe takkenschaar gebruiken. De snoei vindt altijd plaats na de bloei. Door de haagplant een stuk terug te knippen stimuleer je de uitbundige bloei volgend jaar. Daarnaast houdt de haag dan een nette uitstraling. Bedenk wel dat het krentenboompje geen haagplant is die een hele strakke uitstraling zal krijgen. Het is en blijft een informele haag.

We lieten al even vallen dat de bessen van de krentenboom erg geliefd zijn onder vogels, maar wist je dat wij mensen ze ook prima kunnen eten? De bessen zijn donkerpaars van kleur en smaken licht naar bosbessen. Ze zijn rijk aan vitamine A en kunnen zo worden gegeten, maar ook worden verwerkt tot jam. Ook in cakes en taarten komen de bessen van het krentenboompje heel goed tot hun recht. Je kunt er zelfs siroop of wijn van maken! Wanneer je een eetbare haag aan wilt planten, kun je de krentenboom dus heel goed in overweging nemen.

Krentenboompje kopen

In onze webwinkel kun je het krentenboompje eenvoudig en snel online kopen. De plant is in verschillende hoogtes te krijgen. Ook kun je kiezen voor krentenboom in pot, met kluit of met blote wortel. In deze tijd van het jaar kun je haagplanten met blote wortel aanplanten. In aanschaf zijn deze een stuk voordeliger dan exemplaren in pot of met kluit. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het krentenboompje solitair of in een gemengde haag aan te planten. Eigenlijk kun je met deze veelzijdige haagplant echt alle kanten op!

Als je het krentenboompje bestelt in onze webwinkel weet je zeker dat je een goed product in huis haalt. Onze haagplanten zijn goed vertakt en hebben een uitstekende gezondheid. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor het krentenboompje. Dat deze heester sterk en gezond is betekent namelijk niet dat hij in de kwekerij geen verzorging en aandacht nodig heeft gehad. Onze haagplanten hebben al vanaf het begin alle verzorging gekregen die ze nodig hebben. Zo kun jij er een prachtige tuinafscheiding mee creëren waarvan je nog jarenlang kunt genieten!

Wil je nog wat andere bloeiende haagplanten bekijken? Bezoek dan eens onze pagina's over bruidsbloem, sneeuwbal, kornoelje, gewone sering of vlinderstruik.