Nu in beeld: liguster

Nu in beeld: liguster

De liguster is een haagplant die eigenlijk nooit echt uit ons straatbeeld verdwenen is. De liguster wordt nog steeds zeer regelmatig aangeplant door tuiniers. Allereerst vanwege het mooie en natuurlijke karakter van de liguster: de aanblik van een gezonde en verzorgde ligusterhaag is zeker prettig voor het oog. Daarnaast is de liguster ook een zeer sterke haagplant die eenvoudig te onderhouden is. Ook ’s winters brengt de liguster de nodige variatie aan in je tuinlandschap. De liguster is namelijk semi-wintergroen: tijdens strenge winters laat hij een deel van zijn blad los. Er is ook een wintergroene liguster. We vertellen je er graag meer over.

De liguster in de winter

Er is veel tegenstrijdige informatie te vinden over de liguster: is hij nu wel of niet bladhoudend? In de praktijk zien we vaak dat de liguster ook ’s winters zijn mooie groene blad vasthoudt. Zoals we al even lieten vallen is de liguster namelijk semi-wintergroen: hij is in principe bladhoudend, maar tijdens erg strenge winters kan hij een deel van zijn blad laten vallen. Dergelijke strenge winters zijn in Nederland gelukkig een zeldzaamheid. Tijdens de meeste winters zullen we dus vooral ligusterhagen tegenkomen die hun mooie blad fier vasthouden. Maar hoe komt de liguster nu gezond de winter door?

De liguster is een vrij sterke plant die ook goed winterhard is. Wil je jouw ligusterhaag ook ’s winters mooi houden? Zorg er dan voor dat je de haag eerder in het jaar al op tijd hebt gesnoeid en bemest. Op deze manier houd je de liguster gezond en krijgt de haag een verzorgde uitstraling. Daar profiteert hij ook ’s winters van. In het voorjaar kun je vervolgens weer de liguster snoeien. Let op: ’s winters kun je de liguster niet snoeien. De laatste snoeibeurt van het jaar kan het beste in september plaatsvinden.

De liguster zal je tuin ook in de wintermaanden een vriendelijke en zachte uitstraling geven. Een groot voordeel van een ligusterhaag is dat deze zich prachtig laat combineren met veel andere beplanting. Een variatie van bladhoudende en wintergroene planten geeft je tuin een natuurlijke uitstraling en biedt een mooi uitzicht vanuit je woonkamer. Planten waarmee een ligusterhaag bijzonder goed samengaat zijn winterbloeiende struiken als de toverhazelaar en de winterjasmijn. Maar ook wintergroene coniferen komen goed tot hun recht in een tuin die wordt omlijst door een ligusterhaag. Met de liguster in je tuin wordt het ’s winters niet gauw saai!

De verschillende soorten liguster

Er zijn verschillende soorten liguster. De gewone liguster (Ligustrum vulgare) is bij de meeste mensen wel bekend. Het langgerekte, smalle blad van deze haagplant is elegant en sierlijk. Toch kan de gewone liguster ook prima dienstdoen als formele haag wanneer hij strak gesnoeid wordt. De gewone liguster gaat goed samen met diverse tuinontwerpen. Naast de gewone liguster is er ook nog de haagliguster (Ligustrum ovafolium). De haagliguster wordt gekenmerkt door een ovaal blad dat een diepgroene kleur heeft. In het voorjaar bloeit de haagliguster met geurige, witte bloempjes. De haagliguster stelt weinig eisen aan de grond waarin hij geplant wordt.

Een opvallend mooie soort liguster is de bonte haagliguster (Ligustrum ovafolium ‘Aureum’). In principe lijkt deze haagplant veel op de haagliguster, alleen wordt de bonte haagliguster gekenmerkt door een prachtig, tweekleurig blad. De groen met gele bladkleuren van de bonte haagliguster zullen zeker een blikvanger zijn in je tuin. Naast al deze mooie soorten liguster is er ook nog de wintergroene liguster (Ligustrum vulgare ‘Atrovirens’). Zoals zijn naam eigenlijk al zegt is dit type liguster nog beter bestand tegen de winter: hij laat zijn blad minder snel vallen dan de gewone liguster en is ook nog eens extra winterhard.

Ligusterhaag na de winter

Wanneer de winter weer voorbij is en de lente haar intrede doet, zullen eventuele uitgevallen bladeren bij de liguster snel weer aangroeien. Je ziet de liguster langzaam weer voller worden. Na de winterperiode kan je ligusterhaag wel wat extra’s gebruiken. Wees extra lief voor de planten door ze te bemesten en snoei je haag weer mooi in vorm. De liguster groeit snel, dus dit zal zeker nodig zijn. Eventueel kun je de ligusterhaag in het najaar nogmaals bemesten als dat nodig is. Dit zal echter lang niet altijd nodig zijn, aangezien de liguster een makkelijke haagplant is die bijna overal wel goed gedijt.

Na de lente, in juli, komt de liguster tot bloei. De witte bloemetjes geuren sterk. Veel mensen vinden deze geur aangenaam om te ruiken. Na de bloei verschijnen er subtiele zwarte besjes aan de takken van de liguster. Snoei je de liguster regelmatig terug, waardoor hij een strakke en formele vorm heeft? Dan komt de liguster vaak niet tot bloei. Wanneer je de voorkeur geeft aan een wat meer informele, natuurlijk haag, zul je de liguster minder vaak hoeven snoeien. In dat geval zul je de bloei van deze mooie haag zeker waarnemen in juli.

Liguster kopen bij Haagplanten.nl

Liefhebbers van de liguster kunnen hun ogen uitkijken in ons webshop gedeelte. Daar vind je de verschillende soorten liguster namelijk in diverse formaten. Je kunt kiezen uit planten in pot, met kluit en in deze periode ook met blote wortel. Ook plugplanten kun je in onze webwinkel kopen. De liguster die je bij Haagplanten.nl aanschaft is altijd van goede kwaliteit. De planten zijn gezond en sterk en mooi vertakt, zodat je er een prachtige haag van kunt aanleggen. Heb je nog vragen over de liguster in de wintermaanden, of in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!