Nu in beeld: sleedoorn

Nu in beeld: sleedoorn

De sleedoorn is een zeer vroege bloeier en kan daarom ook als een winterbloeiende haagplant worden gekenschetst. De bloei markeert het einde van het koude seizoen. De witte bloesem wordt soms wel eens als voorjaarssneeuw omschreven, wat natuurlijk mooi verduidelijkt hoezeer de bloei van de sleedoorn op het kantelpunt van winter en lente plaatsvindt. Juist dat maakt het een aantrekkelijke plant voor in de tuin. De sleedoorn verdient het dan ook om eens fijn in het zonnetje te worden gezet. Om deze reden lichten we deze haagplant graag voor je uit. Wat voor haagplant is de sleedoorn nu eigenlijk precies?

De sleedoorn: wat voor haagplant is dat eigenlijk?

De sleedoorn (wetenschappelijke naam: Prunus spinosa) is een bladverliezende, inheemse struik die we in de vrije natuur vaak terugvinden langs wegen en aan bosranden. De sleedoorn wordt ook wel een houtplant genoemd: het hout van deze haagplant is immers opvallend hard. Ook buiten Europa komen we de sleedoorn tegen, bijvoorbeeld in Noord-Afrika, Noord-Amerika en Azië. We moeten eigenlijk wel gelijk met de deur in huis vallen: de sleedoorn is niet geschikt om aan te planten in kleine of gemiddeld grote tuinen. Sterker nog: je hebt een flink stuk grond nodig om de sleedoorn goed tot zijn recht te laten komen.

We zien de sleedoorn veel terug in houtwallen en wilde hagen. De sleedoorn groeit namelijk flink rap en heeft daarnaast zeer grote wortels die zich snel verspreiden, waardoor hij in een kleinere tuin al snel voor overlast in de tuin van de buren zal zorgen. In zeer grote, landelijke tuinen of weilanden komt de sleedoorn echter prachtig tot zijn recht. Deze haagplant is niet alleen mooi, maar ook nog eens heel interessant. In maart komt de sleedoorn tot bloei met schitterende witte bloemetjes. Deze oefenen gedurende maart en april een grote aantrekkingskracht uit op honingbijen, die de haagplant graag bestuiven.

Ook vlinders bezoeken de sleedoorn graag wanneer deze in bloei staat. Eigenlijk is er een groot scala aan mooie en bijzondere insecten dat afkomt op de witte bloesems van de sleedoorn. In augustus verschijnen er sleedoornpruimen aan de takken van deze heester. Deze worden veelvuldig gegeten door lijsters en diverse andere vogels, die uit de vruchten essentiële voedingsstoffen halen. Ook bouwen verschillende soorten vogels graag hun nest in de sleedoorn. De vruchten die de sleedoorn voortbrengt worden daarnaast ook gebruikt voor het maken van jam, gelei en Engelse jenever (gin). Hiervoor moet wel de vorst eerst over de sleedoornpruimen zijn gegaan.

De smaak van de kleine, donkerblauwe vruchten wordt namelijk wat milder na de eerste nachtvorst, hoewel ze in oktober al rijp zijn. Dan hebben ze echter nog een vrij wrange smaak. En dat brengt ons gelijk bij de reden waarom deze mooie haagplant de naam sleedoorn gekregen heeft. Vroeger zei men namelijk dat de wrange, zure smaak van de sleedoornpruimen de tanden “slee” maakt. Hiermee werd bedoeld dat de tanden na het eten van een zure vrucht vaak stroef aanvoelden. Ook werd de sleedoorn vroeger in de volksmond “sneeuw op de hagen” genoemd, verwijzend naar de witte, dichte bloesems die de sleedoorn draagt.

Is de sleedoorn geschikt voor mijn tuin?

Zoals we al eerder vertelden is de sleedoorn echt alleen geschikt voor hele grote tuinen. Ook aan de rand van weilanden kan de sleedoorn prima aangeplant worden: door de scherpe doornen zal vee er namelijk niet doorheen kunnen dringen. De sleedoorn houdt van een kalkrijke bodem en een standplaats in de zon of halfschaduw. In de schaduw komt deze haagplant niet op zijn best tot zijn recht: de groei van de sleedoorn zal een stuk trager zijn en de bloei lang niet zo uitbundig. Ook kun je de sleedoorn niet aanplanten in stedelijke gebieden waar sprake is van veel luchtverontreiniging.

Ook in de kuststreek kan de sleedoorn beter niet worden aangeplant. De heester is namelijk behoorlijk gevoelig voor het zout dat in deze regio in de bodem zit. Verder is een sleedoornhaag vrij onderhoudsarm. Hij hoeft in principe niet te worden gesnoeid. Wel kun je lelijke of dode takken wegknippen uit de haag. Wil je toch snoeien? Doe dit dan tussen april en september. Met de sleedoorn kan prima een gemengde haag worden aangelegd. Dit soort gemengde hagen zien we vaak terug op het platteland en vormen een bijzonder mooie afscheiding of omheining.

In deze periode van het jaar is de sleedoorn in ons webshop gedeelte ook met blote wortel verkrijgbaar. Een groot voordeel van haagplanten met blote wortel is dat ze veel lager zijn in de aanschafprijs dan soortgenootjes in pot of met kluit. De winter is de ideale tijd om haagplanten met blote wortel in de grond te zetten. De sleedoorn is daarnaast een plant die vrij snel aanslaat, waardoor je relatief snel kunt genieten van een mooie haag met een weelderige, innemende bloei en een snelle groei van zo’n 30 tot 50 centimeter op jaarbasis.

De schoonheid van de sleedoorn

Als je op zoek bent naar een haagplant voor een zeer grote, landelijke tuin is de sleedoorn zeker het overwegen waard. De sleedoorn bloeit uitbundig op het kale hout voordat er bladeren aan zijn takken verschijnen. Het blad van de sleedoorn is relatief klein, groen en druppelvormig. In deze tijd van het jaar is de sleedoorn prachtig om naar te kijken, maar dit wordt alleen maar mooier in het voorjaar. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat de sleedoorn een struik is die soms nogal onderschat wordt wanneer het aankomt op zijn schoonheid.

In ons webshop gedeelte kun je de sleedoorn in verschillende hoogten aanschaffen. Uiteindelijk wordt de sleedoorn al snel zo’n 2 tot 6 meter hoog. Wil je meer weten over de sleedoorn? Dan kun je gerust contact met ons opnemen. We vertellen je graag meer over deze mooie haagplant, of over de vele andere haagplanten die je in een landschapshaag zou kunnen gebruiken.

Zoekt u een bloeiende haag, maar is uw tuin te klein voor sleedoorn? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar kornoelje, boerenjasmijn, gewone sering of vlinderstruik!