Nu in beeld: spierstruik

Nu in beeld: spierstruik

De spierstruik (spirea) is een typische voorjaarsbloeier, die gedurende een kortstondige bloei alle aandacht naar zich toe trekt. De bloei van de spierstruik bestaat uit een grote hoeveelheid kleine witte bloemetjes die als een rijke deken over de haag heen gelegd lijken te zijn. De bloei valt in april of mei, en duurt als gezegd niet lang, maar de betovering is er niet minder om. Er zijn verschillende soorten spierstruik. Sommige typen zijn bladverliezend, anderen deels wintergroen. Alle soorten spierstruik hebben roze of witte bloemen en scheppen een uitbundig voorjaarsdecor in je tuin.

De verschillende soorten spierstruik

In onze webshop bieden wij vier soorten spierstruik aan. De Japanse sierstruik 'Genpei' bloeit met zowel roze als witte bloemen. Dit geeft een bijzonder mooi effect. De Japanse spierstruik 'Anthony Waterer' heeft een elegante en sierlijke uitstraling en wordt gekenmerkt door rood-paarse bloemen tijdens de bloei. De Japanse spierstruik 'Goldflame' is een bladverliezende soort. Het groene blad van deze struik heeft een gouden gloed in de zon. De bloei van deze stijlvolle heester is donkerroze. Voor al deze soorten geldt dat ze geschikt zijn voor het aanleggen van lage haagjes tot een hoogte van zo’n 70 centimeter.

Een uitzondering is de spierstruik 'Grefsheim'. Deze staat bekend om zijn uitbundige witte bloei die alle aandacht op zich vestigt. Daarnaast is dit type spierstruik wel geschikt om een hogere haag mee aan te leggen. De spierstruik 'Grefsheim' kan een hoogte bereiken van 1,5 tot 2 meter. Deze heester heeft een bolvormige groei en is als haagplant zeer geschikt. Ook een voordeel van de spierstruik 'Grefsheim': de struik groeit op nagenoeg elke grondsoort prima. De soorten Japanse spierstruik stellen ook geen bijzondere eisen aan de grond, maar hebben wel een voorkeur voor een voedingsrijke bodem.

Je hebt dus relatief veel keuze tussen de diverse typen spierstruik. Het voordeel hiervan is dat er altijd wel een soort tussen zit die heel mooi past bij de stijl van je tuin. Je kunt de spierstruik overigens niet alleen als haagplant aanplanten: ook kun je ervoor kiezen de struik als borderbeplanting inzetten. Het is prachtig om de spierstruik te combineren met verschillende soorten struiken en planten. Wissel groenblijvende beplanting af met bladverliezende. Ook kun je winterbloeiers, zomerbloeiers en lentebloeiers combineren. Zo is je tuin gedurende elk seizoen levendig en zal hij niet snel gaan vervelen!

De spierstruik als haagplant

Alle soorten spierstruik zijn goed inzetbaar als haagplant. Ook kun je de spierstruik heel goed verwerken in een gemengde, bloeiende haag. Overweeg je om een haag van spierstruik te creëren in jouw tuin? Dan is het goed om te weten dat deze haagplant niet al te veel verzorging nodig heeft. Heb je geen groene vingers? Geen probleem! De spierstruik gedijt eigenlijk altijd prima, mits je met een paar kleine zaken rekening houdt. Zo dient de spierstruik de eerste twee jaar na de aanplant te worden voorzien van extra water. Geef de heester bij voorkeur eens in de twee weken water.

Ook kan het geen kwaad om de spierstruik eens per jaar te voorzien van een bemesting. Dit kun je het beste doen in de periode van begin maart tot eind april. Je kunt zowel voor kunstmest als organische meststof kiezen. Speciale siertuinmest is ook uiterst geschikt om de spierstruik mee te bemesten. Maak de grond voor het bemesten altijd wat meer doorlatend door de grond rond de haag wat om te spitten. Daar is wel enige voorzichtigheid bij geboden: je wilt immers niet de wortels van de spierstruik beschadigen. Woel dus niet te diep in de grond.

Ook kun je de spierstruik jaarlijks snoeien. Dit raden we dan ook zeker aan, omdat snoei essentieel is om de plant sterk en gezond te houden. Snoei altijd na de bloei. Knip stengels die uitgebloeid zijn weg tot ongeveer 15 à 20 centimeter boven de grond. Deze zogeheten verjongingssnoei stimuleert de aanmaak van nieuwe scheuten, die het jaar daarop nog uitbundiger zullen bloeien. Je kunt de spierstruik het best snoeien met een kleine snoeischaar. Gebruik voor dikkere takken een takkenschaar. Zorg voor scherp snoeigereedschap, dan heb je de spierstruik snel en eenvoudig gesnoeid.

De spierstruik komt het best tot zijn recht in informele tuinontwerpen. Denk daarbij aan de cottage tuin en de landelijke tuinstijl. Ook in de moderne tuin kan de spierstruik prima worden aangeplant, bijvoorbeeld als borderbeplanting of in groepen. De spierstruik kan als tuinafscheiding dienen, maar ook als terrasafscheiding. Door de lage tot middelhoge groei is deze mooie haagplant voor dit doeleinde prima geschikt. Met de spierstruik ben je elk jaar verzekerd van de charmante bloei en de fijne sfeer die de heester met zich meebrengt. Om deze reden wilden wij deze plant dan ook graag even voor je uitlichten!

Spierstruik online kopen

Wil je deze mooie heester aanplanten in jouw tuin? We kunnen je geen ongelijk geven: de spierstruik is zeker een aanwinst voor je tuin. Zoals we al vertelden kun je in ons webshop gedeelte 4 verschillende soorten spierstruik kopen. Kijk rustig even rond en beslis vervolgens zelf welke soort het beste bij jouw tuinontwerp zou passen. Onze spierstruik is altijd in topconditie: onze haagplanten zijn gezond en sterk en hebben in de kwekerij de allerbeste verzorging van professionals genoten. Wanneer jij je bestelling plaatst, wordt de spierstruik direct vanuit de kwekerij naar je verzonden. Zo heb je altijd verse haagplanten!

Heb je nog vragen over de spierstruik die je in onze webshop kunt kopen? Of wil je misschien wat meer weten over de verzorging van de plant? Misschien twijfel je nog of de spierstruik wel goed op jouw wensen aansluit. We denken graag met je mee! Neem in deze gevallen dus gerust contact met ons op. Ons enthousiaste team van professionals vertelt je graag alles over onze spierstruik en andere haagplanten. We hebben immers precies dezelfde missie als jij: een haag vinden die goed bij je past.