Nu in beeld: thuja

Nu in beeld: thuja

In deze periode is je tuin in winterrust. Veel planten hebben hun blad reeds losgelaten. Dat geldt natuurlijk niet voor wintergroene beplanting zoals de thuja. Bladhoudende struiken zorgen ervoor dat je tuin ook ’s winters nooit saai wordt. Daarnaast biedt een wintergroene haag het hele jaar door privacy. Staat er in jouw tuin een thujahaag? We vertellen je graag hoe je de thuja ook tijdens de koudste maanden gezond en sterk houdt. Zo kun je gedurende het hele jaar genieten van de schoonheid die deze elegante conifeer te bieden heeft.

De thuja tijdens de winter

De thuja schept ook in de winter een fijne, natuurlijke sfeer in je tuin. Door bladhoudende en bladverliezende beplanting met elkaar te combineren wordt je tuin niet snel eentonig. Sommige struiken hebben hun blad laten vallen, terwijl andere planten hun groene blad fier vasthouden. In elk seizoen geniet je weer van een ander prachtig uitzicht op je erf. De thuja wordt graag aangeplant door tuinliefhebbers. Hij is voornamelijk bekend als haagconifeer, maar ook solitair kan de levensboom worden aangeplant. Vaak wordt hij dan in bolvorm of kegelvorm gesnoeid (zie ook: vormsnoei). Ook de spiraalvorm kan goed worden gecreëerd met de thuja.

In tegenstelling tot bladverliezende haagplanten gaat de thuja niet in winterrust. Dat wil zeggen dat hij ook ’s winters zijn groei – weliswaar ietwat trager – zal voortzetten. Toch betekent dit niet dat de winter geen vat op de levensboom heeft. Natuurlijk is het zo dat de thuja een oersterke conifeer is die veel kan hebben. Hij tolereert verscheidene soorten grond, evenals standplaatsen in zowel zon, schaduw als halfschaduw. Daarnaast vraagt de thuja geen bijzondere verzorging. Toch is het goed om ’s winters, en met name in de periode voor de winter, wat extra aandacht aan deze charmante conifeer te besteden.

De levensboom ook ’s winters in topconditie houden

Het is belangrijk de thuja ook ’s winters in topconditie te houden. Zo komt de conifeer de koude maanden goed door, waarna hij zich in het voorjaar weer volop kan concentreren op zijn groei. Begin al in de maanden voordat de winter haar intrede doet wat extra aandacht aan de thuja te schenken. Zo bereid je de conifeer goed voor op de kou en profiteer je ook in de wintermaanden van een gezonde haag met een felgroene kleur. Het is verstandig om ook in de winter uitzicht te hebben op een groene leefomgeving. Uit onderzoek blijkt dat we onszelf hierdoor beter kunnen ontspannen.

Om te zorgen dat je levensboomhaag er ook in de koude maanden fier bij staat, begin je dus al in het voorjaar met het goed verzorgen van de thuja. Zorg ervoor dat je geen snoeibeurt overslaat. De thuja groeit vrij snel, dus wanneer hij te lang niet gesnoeid wordt kan hij lelijk vergroeien. We raden daarom aan om een haag van thuja minstens eens per jaar – bij voorkeur in het voorjaar – te snoeien. De thuja kan tussen mei en september worden gesnoeid. Na september kun je de thuja niet meer snoeien. (Zie ook: Thuja snoeien en verzorgen)

Een essentieel deel van het goed onderhouden van je levensboomhaag is het 1 à 2 keer per jaar bemesten. Het beste kun je hiervoor speciale coniferenmest gebruiken. Deze meststof bevat alles wat coniferen als de levensboom nodig hebben. Zo is de thuja nog wel eens gevoelig voor een magnesiumtekort. Coniferenmest is om deze reden verrijkt met voedingsstoffen en mineralen waar de levensboom baat bij heeft. Gebruik nooit meer meststof dan op de verpakking aangegeven staat. Overbemesting kan nogal schadelijk zijn voor je haag. Geef je thujahaag zijn eerste bemesting in het voorjaar, net voor de snoei. De tweede bemesting volgt in het najaar.

De thuja: zeer winterhard

De thuja is niet alleen wintergroen, maar ook nog eens zeer winterhard. Temperaturen tot ver onder het vriespunt kan deze krachtige conifeer gemakkelijk aan. Toch kan de thuja bij extreme vorst beter worden beschermd. Let wel: dergelijke weersomstandigheden komen in ons land nauwelijks voor, dus dit zal tijdens de meeste winters niet nodig zijn. Voor het afdekken van je haag kun je een winterafdekvlies gebruiken. Dit vlies is gemaakt van een luchtdoorlatend materiaal. Ook komt daglicht gewoon door het vlies heen, waardoor je thujahaag niets tekort komt. De vorst krijgt op deze manier echter geen vat op hem.

Ook kun je de haag bedekken met doeken, bijvoorbeeld van gordijnstof. Daarnaast wordt jute ook wel gebruikt om een haag mee af te dekken wanneer het vriest. Nogmaals: over het algemeen zal het niet nodig zijn om je levensboomhaag te bedekken tijdens vorst. De conifeer kan immers flink wat hebben op het gebied van kou. Dat is ook wel logisch als je kijkt naar de plekken waar de thuja in het wild groeit. De levensboom komt niet zelden voor in hooggelegen gebergten, bijvoorbeeld in het noorden van de Verenigde Staten. Op dit soort plekken wordt het ook erg koud.

Levensboom online kopen in onze webshop

Ben je helemaal verliefd geworden op deze bijzondere, sierlijke conifeer? In onze webshop koop je de verschillende soorten thuja eenvoudig online. Wist je dat je de thuja het hele jaar door kunt planten? Ook in de winter kun je rustig een levensboomhaag aanleggen. De enige vereiste is dat de grond niet bevroren is op het moment dat je de thuja aanplant. Ook mag de temperatuur niet onder het vriespunt liggen. Of je nu op zoek bent naar de elegante thuja ‘Smaragd’, de mooie thuja ‘Brabant’ of de stoere Reuzenlevensboom: je bestelt ze allemaal op je gemak in ons webshop gedeelte!