Nu in beeld: veldesdoorn

Nu in beeld: veldesdoorn

De veldesdoorn, ook wel als Spaanse aak bekend, is vooral geliefd om de mooie herfstkleuren en de mooie takken die in de winter zichtbaar zijn. Het is weliswaar een voorjaarsbloeiende haag, met een bloeiperiode in april, maar de bloei is nogal onopvallend, dus om die reden zal de veldesdoorn niet snel geplant worden. Vaak wordt de bloei ook onmogelijk gemaakt door het snoeien van deze haag, het is nu eenmaal een haagplant die zich makkelijk laat snoeien. We willen deze mooie haagplant graag eens uitlichten en je vertellen over de bijzondere eigenschappen die de veldesdoorn met zich meebrengt.

Veldesdoorn als haag

De veldesdoorn is een bladverliezende haagplant die zeer geschikt is voor het gebruik in gemengde hagen. Ook een haag van alleen veldesdoorn geeft je tuin een mooie, natuurlijke uitstraling. We zien dit soort hagen vaak terug als landschapshaag, bijvoorbeeld langs wegen. De veldesdoorn is namelijk niet alleen aantrekkelijk om te zien, maar ook nog eens oersterk. Zo gedijt de veldesdoorn goed op verschillende bodemsoorten, mits er wel wat kalk in de grond zit. Is dit niet het geval? Dan kun je deze haagplant ook een of twee maal per jaar voorzien van meststof die verrijkt is met kalk.

De veldesdoorn komt van nature met name in het zuiden van ons land voor. Tegenwoordig zien we deze boeiende haagplant op veel meer plaatsen terug. Aan de kust kan de veldesdoorn ook prima worden aangeplant: hij kan een wat zoute bodem namelijk prima hebben. Ook de zilte zeewind vormt geen probleem voor de veldesdoorn. Woon je in een stedelijk gebied met redelijk wat luchtverontreiniging? Ook in deze omstandigheden houdt de veldesdoorn zich staande. We hebben het hier immers over een stevige en robuuste haagplant die een zeer lange tijd gezond kan blijven.

Als haagplant is de veldesdoorn vrij informeel. Hij verliest z’n blad gedurende de winter. Toch kun je de veldesdoorn best tot een strakke, compacte haag snoeien. Zo formeel als een strak gesnoeide coniferenhaag of buxushaag zal de veldesdoorn natuurlijk niet worden, maar je kunt je tuin zeker van een nette tuinafscheiding voorzien met deze haagplant. Daarbij komt nog eens dat de veldesdoorn in elk seizoen interessant is: in de lente zijn de jonge blaadjes frisgroen van kleur, verderop in het jaar verkleuren deze naar diepgroen. In de herfst trakteert de veldesdoorn ons op een spektakel van schitterende herfsttinten.

Een andere goede reden om de veldesdoorn aan te planten in je tuin, is dat deze haagplant van grote betekenis is voor verschillende vogels en insecten. Zo eten kleine vogels graag de zaden van de veldesdoorn. Daarnaast zoeken vogeltjes graag beschutting tussen de takken van deze haagplant. Ook levert de veldesdoorn nectar aan honingbijen en komen er bepaalde vlinders op de plant af. Ben je op zoek naar een haagplant die waardevol is voor dieren en je tuin letterlijk tot leven brengt tijdens en na zijn subtiele bloei? Dan is de veldesdoorn beslist het overwegen waard.

De veldesdoorn snoeien en verzorgen

De veldesdoorn laat zich erg goed snoeien. Doordat de haagplant zo sterk is, wordt snoei uitstekend verdragen. Je kunt de veldesdoorn jaarlijks dan ook een flink stuk terugsnoeien. Door de veldesdoorn te snoeien blijft de bloei meestal uit. Voor de meeste tuinliefhebbers is dit echter geen probleem: voor de subtiele bloei wordt deze haagplant toch niet aangeplant. Je mag de veldesdoorn in principe tot 3 keer per jaar snoeien. Kijk zelf wat nodig is. De veldesdoorn is een flinke struik, dus om hem in haagvorm te houden raden we meestal aan om hem minimaal eens per jaar te snoeien.

Plant je de veldesdoorn solitair als boom aan? Dan is snoei doorgaans niet nodig. Verder vergt deze haagplant niet veel bijzondere verzorging. Hij is vrij snel tevreden en blijft doorgaans gezond. Toch kan een jaarlijkse bemesting geen kwaad. Door haagplanten te bemesten houd je ze mooi en vitaal. Ook wordt de groei van de plant gestimuleerd en blijft het blad prachtig groen. Zoals we al vertelden groeit de veldesdoorn op vrijwel elke bodem. Toch wordt een voedingsrijke grond met wat kalk zeker gewaardeerd. De veldesdoorn kan in het voorjaar worden bemest. Ook kun je ervoor kiezen om mulch aan te brengen bij de wortels.

Mulch houdt het bodemleven in je tuin gezond. Er zijn diverse methoden om de grond te mulchen. We raden doorgaans aan om hiervoor compost te gebruiken. Combineer het mulchen met een kalkgift en je hoeft geen meststof meer toe te voegen aan de grond. Het is overigens altijd goed om je gazon zo nu en dan van een laagje compost te voorzien. Je kunt dit wel twee keer per jaar doen. Ook je andere planten en struiken varen hier wel bij. Daarnaast verbeter je het bodemleven van je tuin. Bij bloeiende (haag)planten zul je zien dat de bloei uitbundiger wordt als het bodemleven gezond is.

Veldesdoorn online kopen

Het online kopen van haagplanten wint steeds meer aan populariteit. Dat komt vooral omdat het snel en makkelijk is: je hoeft de planten zelf immers niet te vervoeren. Ook weet je zeker dat het transport op professionele wijze plaatsvindt. In ons webshop gedeelte kun je ook de veldesdoorn online kopen. Als je de veldesdoorn als haag toe wilt passen is het belangrijk dat je de juiste soort (dus de struikvorm) koopt. In onze webshop vind je zowel de struikvariant als de veldesdoorn als leiboom. In struikvorm is de veldesdoorn in verschillende hoogtes verkrijgbaar.

Daarnaast kun je kiezen voor planten in pot of met blote wortel. Die laatste kun je in deze periode nog aanplanten. Twijfel je of de veldesdoorn wel bij jouw tuin past? Of wil je eerst meer informatie over deze haagplant? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag bij het vinden van een haagplant die perfect bij jouw tuin past. Ons team bestaat uit professionals die een jarenlange expertise op het gebied van haagplanten hebben. We kunnen je dus van een goed advies voorzien.