Nu in beeld: vlinderstruik

Nu in beeld: vlinderstruik

Van sommige haagplanten wordt de bloei niet op waarde geschat, maar de vlinderstruik zorgt er zelf wel voor dat zoiets hem niet overkomt: de zomerbloei van deze haag (vanaf juli) is vol kleur en geur en de vele vlinders die de forse bloesems aantrekken worden door tuinbezitters natuurlijk ook erg gewaardeerd. Met de vlinderstruik haal je de zomer binnen, uitbundiger dan een Braziliaans carnaval…

De vlinderstruik: een favoriet onder tuiniers

De vlinderstruik is al sinds jaar en dag een absolute favoriet onder tuiniers. Erg verwonderlijk is dat ook niet: deze haagplant trekt met zijn rijke bloei veel vlinders aan – vandaar ook z’n naam. De vlinderstruik wordt veelvuldig als sierstruik aangeplant, maar ook als haag komt de heester steeds vaker voor. Ieder die een informele, bloeiende haag ambieert die een overweldigende sfeer creëert en je tuin karakter geeft, heeft aan de vlinderstruik een goede haagplant. Een zomers decor is niet compleet zonder de vlinderstruik met zijn uitbundige, rijke bloemtrossen en zijn prachtige kleuren.

De vlinderstruik verspreidt een heerlijke, honingachtige geur door je tuin. Deze is niet overheersend, maar wel waarneembaar voor wie in de nabijheid van de vlinderstruik staat. Een haag van vlinderstruik zal dan ook wat meer geur verspreiden dan enkele solitair geplante exemplaren. Allerlei prachtige, kleurrijke vlinders weten de weg naar de vlinderstruik echter prima te vinden met dank aan de honinggeur - ook wanneer er slechts een enkele vlinderstruik in je tuin staat. Hou je van een levendige tuin die van waarde is voor vlinders en andere nuttige insecten? Dan is de vlinderstruik zeker een ware verrijking van je tuin.

De beste omstandigheden voor de vlinderstruik

De vlinderstruik is een haagplant die behoorlijk snel groeit. Wil je echter profiteren van een rijke bloei in de zomer? Dan kun je de plant het beste jaarlijks een flink stuk inkorten. Dit stimuleert de schitterende bloei van de vlinderstruik. De haagplant kan tot net boven de grond worden teruggesnoeid. Dit wordt ook wel verjongingssnoei genoemd. Je hoeft niet bang te zijn dat de heester niet meer uit zal lopen. Integendeel: de rijke bloei keert ’s zomers gewoon terug. Laat je de vlinderstruik ongesnoeid? Dan zal de haagplant al snel rommelig en verwaarloosd gaan ogen. Ook het aantal bloemen loopt dan sterk terug.

Naast een jaarlijkse snoeibeurt in het voorjaar zijn er nog meer zaken waar je rekening mee dient te houden wanneer je de vlinderstruik aanplant. Ga allereerst na of de omstandigheden in je tuin wel goed zijn voor de vlinderstruik. Zo heeft de heester een lichte voorkeur voor een goed doorlatende en voedingsrijke bodem. Ook op andere grondsoorten kan de vlinderstruik het prima doen. Let er dan wel op dat de grond niet te nat is. Ook kan deze haagplant niet goed tegen een te zure grond. Zit er wat kalk in de bodem? Daar wordt de vlinderstruik juist weer erg blij van!

Wat betreft de beste standplaats voor de vlinderstruik kunnen we helder zijn: hoe meer zon, hoe beter! Ook in de halfschaduw gedijt deze haagplant prima, maar houd er dan wel rekening mee dat er minder bloempluimen aan de takken zullen verschijnen. Wil je de bloei van de vlinderstruik stimuleren? Zorg er dan voor dat het bodemleven in je tuin gezond is. Verwen de bodem ’s winters met een laagje compost, en zorg dat de vlinderstruik in het voorjaar wordt voorzien van een goede basisbemesting. In het najaar kun je de haagplant nogmaals een beetje (met kalk verrijkte) tuinmest geven. Zo blijft de vlinderstruik gezond en sterk.

Vlinderstruik in jouw tuin?

Ben je helemaal verliefd geworden op de charmante vlinderstruik? Dan wil je natuurlijk weten of dit de juiste haagplant is voor jou. We willen graag vooropstellen dat de vlinderstruik erg veelzijdig is. Binnen elk tuinontwerp is er wel een plekje te vinden voor deze prachtige heester. Als haag komt de vlinderstruik het best tot z’n recht binnen een informele tuinstijl. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een cottage tuin of een landelijk tuinontwerp. Maar ook wanneer je een andere tuinstijl hebt kun je de vlinderstruik aanplanten. Liever niet als haag? Dan kun je deze heester ook prima solitair of in een groepje aanplanten.

Er zijn diverse soorten vlinderstruik te koop. Hoewel de verschillende soorten erg op elkaar lijken, zijn de kleuren van de bloemtrossen nogal divers. Of je nu de voorkeur geeft een struik met crèmekleurige bloemen, of liever gaat voor een vlinderstruik met paarsrode, roze of blauwe bloempluimen: het kan allemaal. Kijk zelf wat goed bij je andere bloemen, struiken en tuinplanten past. Het mooie van de vlinderstruik is dat er altijd wel een soort is die perfect bij jouw tuin past. Met de juiste standplaats kun je heel veel uit deze heester halen en zal deze een prachtige aanvulling op je tuinlandschap zijn!

Vlinderstruik online kopen

Wanneer je online een haag van vlinderstruik of enkele losse struiken wilt kopen, ben je bij ons aan het juiste adres. In onze webshop vind je een mooi assortiment van verschillende soorten vlinderstruik. Kies de kleur die het best bij jou past en bestel je haagplanten eenvoudig en snel online. Wij maken het je graag gemakkelijk. Om deze reden is onze website ingericht op jouw comfort. Onze webwinkel is overzichtelijk en gemakkelijk in gebruik. Daarnaast is onze vlinderstruik van goede kwaliteit: de haagplanten die je ontvangt zijn gezond en bijzonder goed vertakt. Ze verkeren altijd in zeer goede conditie.

Heb je nog vragen over onze vlinderstruik? Of wil je eerst meer informatie voor je deze heester aanschaft? Veel informatie is te vinden op onze website. Mocht het toch niet helemaal helder zijn, kun je altijd contact met onze klantenservice opnemen. Onze vakkundige werknemers nemen graag de tijd voor je. Ook helpen we je met plezier met het uitzoeken van een nieuwe haag die echt bij je past. Of dat nu een haag van vlinderstruik is, of een heel andere haagplant.