Nu in beeld: vuurdoorn

Nu in beeld: vuurdoorn

De vuurdoorn is in de eerste plaats bekend om de vruchten die deze haag in het najaar vormt: felgekleurde, vurige besjes die voor ons giftig zijn, maar door vogels erg worden gesmaakt. Toch heeft de vuurdoorn ook 'n sierlijke bloei, met witte bloesems, die vrij laat in het voorjaar (mei-juni) begint. Zeker in combinatie met andere haagplanten, die wat vroeger bloeien, levert dit een mooi bloesemrijk voorjaar in de tuin op. De vuurdoorn is dan ook een zeer geschikte haagplant voor de informele tuin. Maar ook in wat klassiekere tuinontwerpen komt deze bijzondere heester heel goed tot z’n recht.

De vuurdoorn als haagplant

De vuurdoorn (wetenschappelijk naam: Pyracantha) is een haagplant die zeker tot de verbeelding spreekt. We komen de vuurdoorn zo nu en dan tegen in plantsoenen, maar van voornamelijk in de betere wijken. Maar eigenlijk komt deze heester voornamelijk in Nederlandse tuinen heel goed tot z’n recht. Het aanplanten van een vuurdoornhaag biedt verschillende voordelen. Allereerst is een dergelijke haag ondoordringbaar door zijn grote, scherpe doorns. Zowel inbrekers als ongewenste huisdieren van buren worden dus buiten je tuin gehouden wanneer je kiest voor deze veelzijdige haagplant. Daarnaast wordt de vuurdoorn geroemd om zijn mooie, witte bloesems in deze tijd van het jaar.

Dat is overigens ook niet zo vreemd: de indrukwekkende bloei van de vuurdoorn tovert je tuin als het ware tot leven. De geur die de bloesems verspreiden is zeer aangenaam. Ook hebben deze bloesems een grote aantrekkingskracht op nuttige insecten als honingbijen en vlinders. Wil je dat de vuurdoorn uitbundig bloeit? Plant deze haagplant dan aan op een zonnige plaats waar hij veel daglicht vangt. Op zeer schaduwrijke plekken zal de bloei aanzienlijk minder zijn. Na de bloei verschijnen er bessen aan de takken van de vuurdoorn. Vogels zijn er dol op om van deze bessen te smullen.

De vuurdoorn kan in verschillende tuinontwerpen aangeplant worden. De haagplant is bladhoudend en daarnaast goed winterhard. Wanneer je de vuurdoorn ongesnoeid laat kan de haag een mooie hoogte bereiken van zo’n 2 à 3 meter. Uiteraard is deze haagplant ook goed te snoeien. Een strakke haagvorm ligt zeker binnen handbereik. Het is net wat je voorkeur geniet en wat het beste bij jouw tuinstijl past. Voor een formele heg snoei je de vuurdoorn 2 tot 3 keer per jaar in vorm. De bloei zal dan wel minder uitbundig zijn. De vuurdoorn kan ook heel goed omhoog geleid worden langs een rek.

Bij het snoeien van de vuurdoorn dienen er overigens wel goede tuinhandschoenen gedragen te worden: je kunt je immers gemakkelijk bezeren aan de scherpe stekels. Ben je echter op zoek naar een haagplant die wat leven naar je tuin toe trekt en een prachtig uitzicht biedt gedurende elk seizoen? Dan is de vuurdoorn echt een haagplant voor jou. In ons webshop gedeelte zie je de soorten vuurdoorn die wij aanbieden overzichtelijk bij elkaar staan. Kies hieruit de haagplant die het beste bij jou past en lees de bijbehorende informatie. Zo kun je een weloverwogen keuze maken.

De vuurdoorn in goede conditie houden

De vuurdoorn stelt niet veel eisen aan zijn omgeving. Hij kan op elke standplaats staan: in de zon, halfschaduw of schaduw. In de volle schaduw komt hij echter niet altijd helemaal tot zijn recht. De bloei zal dan immers stukken minder voluptueus zijn. Wanneer je een strakke en wat formelere haag ambieert is dit echter geen probleem: door de snoei zal de bloei namelijk toch minder rijkelijk zijn. Ook zullen er minder bessen aan zijn takken verschijnen. Is dat geen probleem voor je? Dan kan een vuurdoornhaag ook prima in de schaduw staan.

Wat betreft de grondsoort is de vuurdoorn ook niet al te kieskeurig. Hoewel een humusrijke en goed doorlatende bodem gewenst is, kunnen de meeste soorten vuurdoorn ook prima tegen een wat drogere bodem. Een zeer kalkarme grond wordt door de vuurdoorn echter niet echt gewaardeerd. Dit kun je echter gemakkelijk voorkomen door een jaarlijkse kalkgift. Het jaarlijks bemesten van de vuurdoorn kan overigens ook allesbehalve kwaad: zo houd je de heester juist in optimale conditie. Gebruik hiervoor universele tuinmest. Verder kun je de grond onder de struik twee maal per jaar mulchen met compost.

Compost is een welkome toevoeging voor je gazon. Het bodemleven wordt erdoor verbeterd en je planten varen er wel bij. Een vuurdoorn die voldoende voedingsstoffen en mineralen tot zich kan nemen zal daarnaast rijkelijker bloeien. Ook zullen er meer bessen aan de takken verschijnen in het najaar. Voor de rest van je beplanting is compost ook uitstekend. Eventueel kun je je gazon in de winter nogmaals met een laagje compost verwennen. Voor het bemesten van de vuurdoorn kun je zowel organische mest als kunstmest gebruiken. Kijk zelf wat voor jou het fijnst werkt. Organische mest is doorgaans duurzamer.

Vuurdoorn online kopen

In onze webshop bieden wij verschillende prachtige soorten vuurdoorn aan. Ga je voor de vuurdoorn 'Orange Glow' met zijn vele, feloranje bessen? Of heb je liever de vuurdoorn 'Red Cushion', 'Red Column', 'Soleil d’Or' of 'Golden Charmer'? Je kunt al deze soorten terugvinden in ons webshop gedeelte, waar je ze aansluitend op een eenvoudige manier online kunt kopen. Koop je jouw vuurdoornhaag bij Haagplanten.nl? Dan weet je zeker dat jouw haagplanten van een uitstekende kwekerij komen. Onze vuurdoorn is altijd goed vertakt en in optimale gezondheid. Met deze haagplanten weet je zeker dat je een prachtige haag zult creëren in je tuin.

Heb je nog vragen over onze vuurdoorn? Of wil je eerst meer weten voordat je online haagplanten koopt? Je kunt gerust contact met ons opnemen. We spreken graag de mogelijkheden door voor een haag die goed bij je past. Dat kan een haag van vuurdoorn zijn, maar ook een andere bloeiende haag. Of misschien ben je juist op zoek naar een haag die een wat formeler karakter heeft. Kijk eens rustig rond in ons webshop gedeelte en laat je verrassen door ons grote assortiment van schitterende haagplanten!