Nu in bloei: glansmispel

Nu in bloei: glansmispel

De glansmispel is, net als bijvoorbeeld de hulst, vooral bekend om de sierlijke rode bessen die de plant in het najaar vormt, maar ook de bloei van de glansmispel is aantrekkelijk, met sierlijke witte bloemen. De bloei valt meestal in het late voorjaar, dan wel de vroege zomer: juni, met uitlopers naar juli. De haagplant heeft dan ook een prachtig glanzend rood blad. De schitterende bloei van de glansmispel maakt deze heester tot een gewilde haagplant onder tuiniers. Maar ook gedurende de rest van het jaar creëert de glansmispel een serene sfeer in de tuin.

De glansmispel: wat is dat voor haagplant?

De glansmispel (wetenschappelijke naam: Photinia) is een haagplant die met regelmaat wordt aangeplant in Nederlandse tuinen. Toch kent lang niet iedereen deze mooie heester. Daarom vertellen we je graag wat voor haagplant de glansmispel precies is. De glansmispel is een van origine Aziatische haagplant. Omdat hij in het wild echter ook in het Himalayagebergte groeit, is hij bekend met een kouder klimaat. De glansmispel gedijt daarom prima in ons koude kikkerlandje. Er zijn in totaal 60 soorten glansmispel. De soort die het vaakst wordt gebruikt als haagplant is de glansmispel “Red Robin”. Ook als solitaire boom wordt de glansmispel nog wel eens aangeplant.

De glansmispel wordt gekenmerkt door een delicate, witte bloei. Hij draagt fier zijn rode, glanzende blad: mede daaraan heeft de haagplant zijn naam dan ook te danken. De heester is rond deze tijd prachtig om te zien: een echte verrijking van je tuin. Ook in andere seizoenen gaat deze heester beslist niet tegenstaan. De glansmispel is wintergroen en biedt dus gedurende het hele jaar wat bescherming tegen ongewenste inkijk. Sommige tuiniers zijn bang dat de glansmispel als haag ietwat saai is: hij was immers gedurende geruime tijd flink populair en werd in veel voortuinen aangeplant.

Wat ons betreft hoef je daar niet bang voor te zijn. Geen enkele haagplant is saai – mits je hem op de juiste manier inzet. De glansmispel kan met diverse beplanting worden gecombineerd. Daarnaast zorgt hij voor een mooi kleuraccent in de tuin. Combineer een haag van glansmispel met bladverliezende en wintergroene beplanting: zo komt de haagplant het best tot z’n recht. In elk tuinontwerp is wel een plekje te vinden voor deze veelzijdige haagplant. Is het niet als haag? Dan kun je hem altijd solitair of in een groepje neerzetten, al dan niet met andere struiken.

De glansmispel snoeien en verzorgen

Zoals we al even lieten vallen komt de glansmispel rond deze tijd in bloei. Afhankelijk van de omstandigheden in je tuin kan de bloei ook iets later komen, ronde begin juli. Wie op zoek is naar een heester die betrouwbaar, sterk en mooi is, heeft aan de glansmispel een goede. De bloei schept een prachtig lentedecor in je tuin en gedijt eigenlijk op vele grondsoorten prima. Ook in zware kleigrond kan deze haagplant prima worden aangeplant. Op zonnige plekken vindt hij het erg fijn, maar ook in de halfschaduw of zelfs in de schaduw voelt hij zich prima thuis. De bloei is dan mogelijk wel iets minder uitbundig.

Wist je trouwens dat de glansmispel ook nog wel eens voor vormsnoei wordt ingezet? De plant laat zich namelijk prima in creatieve vormen knippen: snoei wordt immers prima verdragen. Het best kun je de glansmispel rond de maand maart snoeien indien dat nodig is. Dat vertellen we erbij omdat deze haagplant eigenlijk niet bijzonder veel verzorging vereist. Snoei is niet altijd nodig, maar wel mogelijk indien gewenst. De glansmispel kan zelfs worden teruggesnoeid tot op het kale hout. Ook na dergelijke verjongingssnoei loopt de heester weer prachtig uit.

Ook krijgt de glansmispel niet veel te maken met plaagdieren of plantenziekten. In tegenstelling tot planten als de buxus, die hier regelmatig mee te kampen hebben, is de glansmispel dus een gezonde en oersterke haagplant. Wanneer je op zoek bent naar een heg waar je niet al te veel werk aan hebt, maar die wel de sierwaarde van je tuin verhoogt, is de glansmispel dus een prima keuze. We raden overigens wel aan om de glansmispel eens per jaar te bemesten. Dit kun je het beste in het voorjaar doen. Gewone hagenmest is prima geschikt voor deze taak. Je kunt kiezen uit organische mest en kunstmest.

Hoewel de glansmispel best wat kou kan verdragen, is het raadzaam om hem bij zeer strenge vorst te beschermen hiertegen. Dat zal gedurende het huidige seizoen natuurlijk niet nodig zijn, maar het is wel iets om te onthouden voor wanneer de winter zich opnieuw aandient. Is er strenge vorst voorspeld? Dan kun je de glansmispel beschermen met een wintervliesdoek. Vriezen er toch takken in? Knip deze dan weg rond begin maart. Een haag van glansmispel is prachtig, maar vanzelfsprekend niet wanneer er ontsierende, bevroren takken tussen staan.

De glansmispel in jouw tuin?

Wil jij voortaan genieten van de mooie bloei van de glansmispel, die je tuin gedurende juni en juli helemaal opfleurt en daarmee ook nog eens honingbijen en mooie vlinders aantrekt? Dat kan! In ons webshop gedeelte verkopen wij de glansmispel 'Red Robin' in verschillende formaten. Je kunt kiezen tussen haagplanten in pot of met kluit: deze kunnen gedurende het hele jaar worden aangeplant. Heb je liever dat er direct een volgroeide tuinafscheiding in je tuin prijkt? Dan heb je geluk: de glansmispel 'Red Robin' kun je bij ons ook als kant-en-klaarhaag kopen.

Zoals we al zeiden misstaat de glansmispel in bijna geen enkele tuin. Ben je op zoek naar een haagplant om een lage heg mee aan te leggen in de voortuin? Ook dan is de glansmispel heel goed geschikt. Maar ook in de achtertuin kun je prima een haag van deze heester creëren: het is net wat je voorkeur heeft. Kijk snel in ons webshop gedeelte en bestel de glansmispel in het formaat naar keuze. Wil je liever eerst wat meer weten over deze haagplant, of misschien juist over een hele andere heester? Neem dan gerust contact met ons op.