Nu in bloei: liguster

Nu in bloei: liguster

De liguster is een geliefde haagplant. Die populariteit heeft de ligusterhaag voor een groot deel te danken aan het feit dat deze haag zich gemakkelijk laat snoeien. Dit snoeien beknot echter wel de bloei, en eigenlijk is dat jammer, want de bloei van de liguster, in de vroege zomer (juni, juli), levert heerlijke frisse geuren op in de tuin. De witte bloemetjes zien er ook mooi uit. Misschien is het aardig om 'ns een deel van de liguster niet bij te snoeien, om te zien wat het effect is? Het is weer eens heel wat anders, maar zeker de moeite waard om een kansje te geven!

De bloeiende liguster

Een bloeiende liguster roept bij veel mensen een ietwat melancholisch gevoel op. De liguster wordt immers al sinds jaar en dag aangeplant in Nederlandse tuinen. Je kunt van ons aannemen dat eigenlijk alle soorten liguster ongekend populair zijn. De liguster in bloei heeft een kenmerkende geur die door veel mensen als aangenaam wordt ervaren. Veel mensen kennen de liguster en de bijbehorende geur nog wel uit hun jeugd. In de jaren ’70 werd de liguster vaak aangeplant om tuinen in nieuwbouwwijken een wat groener karakter te geven. Vandaag de dag komen we deze haagplant in allerlei soorten tuinen tegen.

Vaak wordt de liguster gesnoeid tot een strakke, enigszins formele haag. Door zijn natuurlijke karakter krijgt hij nooit dat statige van de welbekende buxushaagjes, maar met de liguster kan wel degelijk een nette heg gecreëerd worden. Snoei wordt door de liguster dan ook bijzonder goed verdragen. Toch is het leuk om eens een snoeibeurt over te slaan. Zo komt de liguster in bloei. Dit zal ook voor vlinders een welkome afwisseling zijn: zij nestelen zich maar wat graag in een wilde ligusterhaag. Ook zijn de besjes die na de bloei aan de takken van de liguster verschijnen een smakelijke bron van voedingsstoffen voor deze vogels.

De bloeiende ligusterhaag past dan ook prima thuis in een vogelvriendelijke tuin. De fijne en aantrekkelijke witte bloesems van de liguster zijn bovendien erg geliefd bij honingbijen, vlinders en andere mooie en nuttige insecten. Wil je meer vogels of vlinders naar je tuin trekken? Dan kun je ook kiezen voor een solitair geplante ligusterstruik. Deze kan eventueel in een grove (bol)vorm worden geknipt of anderszins worden gesnoeid – dat is helemaal aan jou. Op deze manier zit je niet “vast” aan de liguster als haagplant, maar kun je toch genieten van de vele voordelen die deze heester te bieden heeft.

Ook is het mooi om meerdere solitaire ligusterstruiken in je tuin aan te planten, al dan niet in een groepje. Solitair geplant is deze haagplant prachtig wanneer hij tot bloei komt. Het mooie is dat de liguster in bijna elke soort tuin uitstekend tot zijn recht komt. Of je nu voor een modern, landelijk of wat klassieker tuinontwerp kiest: de liguster voelt zich bij nagenoeg elke tuinstijl prima thuis. Heb je liever een ligusterhaag? Dan kun je deze in een klassieke tuinstijl beter niet tot bloei laten komen. Binnen een landelijke tuin, een cottage tuin of een andere informele tuinstijl kan dit echter prima.

De ligusterhaag ongesnoeid laten: hoe doe ik dat?

Het antwoord op deze vraag lijkt simpel: als je de ligusterhaag tot bloei wilt laten komen, dien je hem gewoon niet te snoeien. Er komt echter wel iets meer bij kijken. De ligusterhaag dient namelijk wel gewoon verzorgd te worden – ook wanneer hij niet gesnoeid wordt. De liguster dient 2 keer per jaar te worden bemest. Dit houdt het blad groen, maar stimuleert ook de bloei van de liguster. Voor een rijke haag of struik de voor veel levendigheid in de tuin zorgt is een stevige bemesting dus essentieel. Het beste kun je de eerste bemesting in het voorjaar geven, voordat de bloei plaatsvindt.

Je kunt kiezen tussen organische mest en kunstmest. Organische meststoffen werken wat langer en worden in kleinere doses vrijgegeven aan de ligusterhaag. Gebruik voor het bemesten van de liguster speciale hagenmest. Deze meststof kan meerdere haagplanten op een relatief klein stuk grond van essentiële voedingsstoffen en mineralen voorzien. Breng de meststof aan rond de haag en hark het middel vervolgens lichtjes in de bodem. Zo kan de aarde zich goed vermengen met de mest, en wordt de ligusterhaag getrakteerd op een gezonde dosis voedingsstoffen! Je zult zien dat de haagplant hierdoor zienderogen opknapt.

Ook is het mogelijk om enkele uitstekende takken weg te knippen uit de ligusterhaag. Zo komt de haag nog steeds in bloei, maar heeft hij net even een wat netter uiterlijk. Tussen mei en september kan de liguster gesnoeid worden. In deze maand kun je dus gerust een paar takjes wegknippen. De haag inkorten kun je beter niet doen: zo komt de liguster namelijk niet tot bloei. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van je ligusterhaag te snoeien, en een ander deel niet. Zo creëer je een leuk effect. Met de liguster kun je eigenlijk alle kanten op!

De ligusterhaag in jouw tuin

Wil je een ligusterhaag in jouw tuin aanplanten? Of je nu voor een bloeiende liguster gaat of voor de nette, gesnoeide variant: het kan allemaal. Bepaal zelf wat jij het mooist vindt en wat het beste bij je tuinontwerp past. In ons webshop gedeelte kun je vier soorten liguster kopen: de gewone liguster, de haagliguster, de bonte liguster en de wintergroene liguster “Atrovirens”. Je hebt de keuze uit haagplanten in pot of met kluit. Deze kunnen het hele jaar worden aangeplant, mits er geen sprake is van vorst. Ook komt de liguster in kant-en-klare haagvariant. Handig wanneer je snel een tuinafscheiding nodig hebt!

In onze webwinkel vind je veel informatie over de diverse soorten liguster. Elke soort is op z’n eigen manier elegant en mooi. Laat je inspireren door deze veelzijdige heester en fris je tuin op met een mooie, nieuwe heg. Heb je eerst meer vragen over de liguster als haagplant? Of wil je iets weten over onze services? Neem dan gerust contact met ons op. We delen onze kennis graag met jou, en vinden het een eer als we je kunnen begeleiden in de zoektocht naar een haag die bij je past!