Nu in bloei: vuurdoorn

Nu in bloei: vuurdoorn

De vuurdoorn is in de eerste plaats bekend om de vruchten die deze haag in het najaar vormt: felgekleurde, vurige besjes die voor ons giftig zijn, maar door vogels erg worden gesmaakt. Toch heeft de vuurdoorn ook 'n sierlijke bloei, met witte bloesems, die vrij laat in het voorjaar (mei-juni) begint. Zeker in combinatie met andere haagplanten, die wat vroeger bloeien, levert dit een mooi bloesemrijk voorjaar in de tuin op.

De vuurdoorn: een late voorjaarsbloeier

Haagplanten die in het voorjaar bloeien zijn erg populair bij tuiniers. Bloeiende beplanting zorgt voor het ultieme lentegevoel en creëert een vrolijke en kleurrijke sfeer in de tuin. De vuurdoorn draagt in het late voorjaar fier zijn elegante, witte bloesems. De haagplant is dan bezaaid met kleine bloempjes. Dat geeft een prachtig en sierlijk effect, zowel bij een vuurdoornhaag als bij een solitair geplant vuurdoornstruik. In informele tuinstijlen komt de vuurdoorn prachtig tot z’n recht. Je kunt de vuurdoorn ook prima tegen een muur laten groeien. Dit is bijzonder decoratief, zeker wanneer hij in bloei komt.

Niet alleen bij tuinbezitters is de rijke bloei van de vuurdoorn geliefd. Ook honingbijen, vlinders en andere nuttige insecten weten hun weg naar deze heester prima te vinden wanneer hij in bloei staat. Ben je op zoek naar een haagplant die je tuin wat tot leven brengt? Dan is de vuurdoorn in alle opzichten de heester waar je heel erg blij van zou kunnen worden. Of je hem nu als haag, als leiplant of als solitaire struik wilt neerzetten: er is altijd wel een manier waarop de vuurdoorn je tuin kan verrijken. Naast in tuinen zien we de vuurdoorn overigens ook nog wel eens in plantsoenen terug.

De vuurdoorn is een wintergroene haagplant. Gedurende het hele jaar zorgt een vuurdoornhaag dus voor de nodige beschutting en privacy in je tuin. Door de scherpe doorns die hij draagt is de vuurdoorn daarnaast erg geschikt voor het aanleggen van een inbraakwerende haag. Naast de prachtige bloei staat de vuurdoorn daarnaast natuurlijk bekend om de vurig gekleurde bessen die hij in de herfst draagt. Deze kunnen feloranje tot oranjerood van kleur zijn. De bessen blijven tot in de winter aan de takken van de haagplant hangen. Dit zorgt ervoor dat de vuurdoorn nooit eentonig wordt.

Snoeien of laten bloeien?

De vuurdoorn is een haagplant die prima gesnoeid kan worden. Indien je wenst, kun je deze heester 2 à 3 keer per jaar onder handen nemen met de snoeischaar. Wanneer de vuurdoorn rigoureus gesnoeid wordt, gaat dit echter wel ten koste van de mooie bloei. Bedenk vooraf dus goed of je de vuurdoorn wilt snoeien of laten bloeien. Ook zullen er in het najaar dan minder bessen aan de takken verschijnen. Kijk zelf goed wat het beste bij jouw tuinontwerp staat en wat je zelf het mooist vindt. Vervolgens kun je de keuze maken of je de vuurdoorn tot bloei laat komen of niet.

Wil je de vuurdoorn tot bloei laten komen? Dan kun je de heester snoeien na de bloei. Eind juli/begin augustus is een prima periode om de vuurdoorn te snoeien. Sommige tuiniers kiezen ervoor om de haagplant voor de bloei te snoeien, rond april/mei. Wanneer je niet zit te wachten op veel bloesems is dit de beste optie. Zet je de vuurdoorn in als leiplant? Ook dan kun je hem het beste rond deze periode snoeien en de takken opnieuw aanbinden. Omdat de haagplant in dit geval niet volledig wordt gesnoeid, zal hij nog steeds in bloei komen en bessen produceren.

De vuurdoorn is goed in een haagvorm te snoeien. Hij kan prima in een gemengde haag gebruikt worden, maar ook een haag van enkel vuurdoornstruiken is prachtig om te zien. Ook is de vuurdoorn geschikt om een vogelvriendelijke haag mee te creëren: vogels zoeken immers graag beschutting tussen de takken van de vuurdoorn. Er bestaat dan ook zeker een kans dat je op een dag een vogelnestje aantreft in je haag van vuurdoorn. De bessen die in de herfst verschijnen worden bovendien graag gegeten door bepaalde vogels.

De bloei van de vuurdoorn stimuleren

Haagplanten die in gezonde grond staan, groeien en bloeien beter. Wil je de toch al rijke bloei van de vuurdoorn stimuleren, waardoor deze nog uitbundiger wordt? Zorg er dan voor dat het bodemleven in je tuin optimaal is. De vuurdoorn is geen heel veeleisende heester: op de meeste grondsoorten gedijt hij prima. Hij heeft een lichte voorkeur voor een grond die wat kalk bevat en matig voedingsrijk is. Het is dan ook geen overbodige luxe om de vuurdoorn eens tot twee maal per jaar te voorzien van een bemesting. Zorg ervoor dat de eerste bemesting plaatsvindt in het voorjaar.

Voor het bemesten van de vuurdoorn kun je gewone tuinmest of hagenmest gebruiken. Organische mest is beter voor het milieu en het bodemleven in je tuin. Daarnaast is dergelijke meststof over een wat langere periode werkzaam. Naast het bemesten van de vuurdoorn is het raadzaam om je bodem zo nu en dan van een fijn laagje compost te voorzien. Doe dit bijvoorbeeld in de winter, wanneer de bodem wel wat extra’s kan gebruiken. Dit is overigens ook heel goed voor je andere planten, bomen en struiken. Op deze manier komt je tuin op een gezonde manier de winter door.

Wanneer je graag een haagplant aanschaft waarmee je eigenlijk alle kanten op kunt, heb je aan de vuurdoorn zeker een ideale heester. In onze webwinkel kun je diverse soorten vuurdoorn vinden die je tuin op verschillende wijzen zouden kunnen sieren. Of je nu gaat voor de bijna gouden bessen van de vuurdoorn 'Golden Charmer', de oranjerode bessen van de vuurdoorn 'Red Column' of juist voor een heel ander type vuurdoorn: het kan allemaal. Laat je inspireren door de schitterende bloei en de mooie bessen van de heester en kies een soort uit die goed bij jouw tuin past!