Nu planten: Thuja

Nu planten: Thuja

De thuja is een goed voorbeeld van een haag die er baat bij heeft in het voorjaar geplant te worden. De thuja gebruikt de zomer dan om zich goed voor te bereiden op de vorst. Natuurlijk kun je thuja ook in het najaar planten, maar vroeg invallende vorst is dan wel een risico. Plant de thuja in mei of juni en laat haar tot wasdom komen in de warme maanden die volgen, dat geeft een fraai resultaat! We delen graag onze professionele tips met je, zodat je weet hoe de thuja het beste aangeplant kan worden. Ook vertellen we waarom de thuja nu precies zo’n bijzondere conifeer is.

Thuja: altijdgroene oerconifeer

De thuja is bijzonder geliefd bij tuiniers. Vele tuinstijlen komen prachtig tot hun recht door het aanleggen van een altijdgroene levensboomhaag. De conifeer creëert een warme, fijne sfeer in de tuin. Ook wordt de thuja vaak gebruikt als strakke, symmetrische tuinafscheiding met een formeel karakter. Alsof dit nog niet genoeg is, kan de thuja ook nog eens in verschillende creatieve snoeivormen geknipt worden. Denk bijvoorbeeld aan een bolvorm, een spiraalvorm of een kegelvorm. Wij begrijpen wel waarom de levensboom zo populair is. Nog meer goed nieuws: in deze periode kun je de thuja uitstekend planten!

De thuja is een echte oerconifeer: hij is ijzersterk en kan behoorlijk oud worden. Een thujahaag is dan ook een heg waarvan je een lange tijd kunt genieten. Van klassieke tot landelijke tuinen: de thuja zorgt altijd voor een sprankje magie in de tuin. Hoewel de thuja het hele jaar door groen is, wordt zijn verschijning eigenlijk nooit saai. Zeker niet wanneer je een thujahaag combineert met andere mooie bomen, struiken of tuinplanten. Deze allrounder is voor de meeste tuinen geschikt. We willen je graag uitleggen hoe je de thuja het beste kunt planten en waar je op let.

De thuja planten: zo ga je te werk

Een levensboomhaag planten is eigenlijk niet zo heel veel werk. De thuja is geen heel veeleisende haagplant wat betreft de grondsoort waarin hij geplant wordt. Toch is het raadzaam om de grond te verbeteren voor je de haag gaat planten. Zo krijgen je coniferen een extra goede start. Graaf allereerst een sleuf over de gehele lengte waar de thujahaag mag komen te staan. Zorg dat de geul breed en diep genoeg is: de kluit van de planten moeten er immers wel in passen. Is de sleuf gegraven? Strooi dan aanplantgrond in de geul. Zo wordt de bodem flink verbeterd.

Op de zakken aanplantgrond staat meestal precies hoeveel grond er nodig is per strekkende meter. Heb je de aanplantgrond in de geul gestrooid? Spit dan de grond goed om. Zo maak je de grond goed doorlatend en vermeng je de aanplantgrond met de gewone grond. Ook kun je eventueel wat organische mestkorrels toevoegen aan de grond. Strooi deze echter niet te royaal in de plantgeul: de thuja zal over het algemeen namelijk voldoende hebben aan de aanplantgrond. Wanneer de grond goed doorlatend is gemaakt kun je de planten netjes naast elkaar in de grond zetten.

Bij grote coniferen is het handig om dit met minimaal twee personen te doen. Zo ben je sneller klaar en kun je doorgaans heel secuur werken. Zorg ervoor dat de thuja’s vrij recht naast elkaar in de sleuf staan. De afstand tussen de haagplanten moet ongeveer even groot zijn. Zo boek je de mooiste resultaten en krijg je uiteindelijk een rechte haag. Na de aanplant kun je de thuja royaal voorzien van water. Zo kunnen de planten de goede voedingsstoffen uit de grond ook nog eens beter opnemen. Je thujahaag is er nu helemaal klaar voor!

De thuja onderhouden na de aanplant

Ook is het belangrijk om de thuja goed te verzorgen na de aanplant. Dit komt de uiteindelijke gezondheid van de coniferen zeker ten goede. Daarnaast is de levensboom direct na het aanplanten nog vrij kwetsbaar. Geef je thuja 2 à 3 keer per week water in de eerste weken tot maanden na het planten. Ook als het geregend heeft is het belangrijk om extra vocht toe te dienen. De hoeveelheid regen die gedurende de meimaand valt is lang niet altijd toereikend om de wortels van de thuja van voldoende water te voorzien.

In het najaar kun je de thuja vervolgens ook gaan bemesten. Zo krijgt hij nog even een krachtige shot mineralen en voedingsstoffen toegediend waarmee hij de winter zeker in volle glorie gaat overleven. Je kunt het beste coniferenmest gebruiken wanneer je de thuja gaat bemesten. Deze meststof bevat alle voedingsstoffen die coniferen nodig hebben. Zo kunnen thuja’s sneller dan andere haagplanten te maken krijgen met een tekort aan magnesium. Coniferenmest is daarom verrijkt met mineralen als magnesium en ijzer. Kies voor organische meststof of kunstmest. Organische meststof werkt doorgaans langer door dan kunstmest.

Ik wil thuja planten! Waar bestel ik de levensboom?

Je kunt de levensboom in ons webshop gedeelte eenvoudig en snel bestellen. Je hebt de keuze uit verschillende soorten thuja. Naast de mooie, verfijnde Thuja 'Smaragd' is ook de Thuja 'Brabant' een uitstekende keuze. Ook vind je de reuzenlevensboom 'Martin', 'Excelsa' en 'Atrovirens' in ons assortiment. Er is altijd wel een soort thuja die perfect aansluit op jouw wensen. De thuja is zowel voor grote als kleine tuinen geschikt. In een kleine stadstuin dient de thuja wel laag gehouden te worden door middel van snoei. Koop je jouw thuja bij Haagplanten.nl? Dan weet je zeker dat je een kwaliteitsproduct in huis haalt.

Onze thuja’s krijgen in de kwekerij al de allerbeste zorg van bekwame professionals. De coniferen worden met liefde opgekweekt tot gezonde en krachtige levensbomen die behoorlijk wat kunnen hebben. Kijk eens rustig in onze webwinkel rond en laat je inspireren door deze schitterende haagplant. Wil je meer weten over het planten van de thuja, of heb je andere vragen? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je met alle plezier verder.