Nu snoeien: beuk

De beukenhaag snoeit u het beste in het vroege voorjaar, nadat het gevaar van nachtvorst geweken is. Mei is dus een prima maand. Als het risico op nachtvorst direct na het snoeien groot is, wacht dan even. Incidentele vorst een tijdje na de snoei is niet zo'n probleem, fel zonlicht is dat des te meer. Snoei daarom liever niet in juni, als de dagen lang en zonnig zijn, dit beschadigt de net gesnoeide haagplanten. In de zomer kan snoeien daarentegen minder kwaad, de dagen korten dan al snel en er zijn genoeg natte en bewolkte perioden.

De beukenhaag snoeien: enkele tips

We geven je graag enkele van onze beste tips om het snoeien van de beukenhaag (wetenschappelijke naam: Fagus sylvatica) wat gemakkelijker te maken. Nu is het echter niet zo dat dit klusje normaal gesproken een heel ingewikkeld karwei is: eigenlijk kan ook een beginnende tuinier het snoeien prima aan. Je dient de beukenhaag minstens eens per jaar te snoeien. Mei is voor de eerste snoei van het jaar de ideale maand. De tweede snoeibeurt vindt vervolgens plaats in het najaar: zo gaat je beukenhaag ook netjes de wintermaanden weer in. Op deze manier heb je het hele jaar rond een nette beukenhaag.

Een beukenhaag snoeien begint allemaal met het kiezen van het juiste gereedschap. Er is ontzettend veel keuze tussen verschillende handmatige en elektrische heggenscharen. Ook wordt de motorheggenschaar nog wel eens gebruikt bij het snoeien van een beukenhaag. Het verschilt echt behoorlijk per tuinier wat de voorkeur geniet. Met een elektrische heggenschaar kun je een strak en symmetrisch resultaat verkrijgen en ben je sneller klaar, maar sommige tuinliefhebbers genieten juist van het rustgevende karakter dat het snoeien van een beukenhaag heeft. Voor hen is een handheggenschaar dus fijner in gebruik.

Ook met een handheggenschaar kun je overigens mooie en egale resultaten boeken. Wanneer je het snoeien goed onder de knie hebt, zul je weinig snoeifoutjes meer maken. Ben je hier toch bang voor? Span dan een draad of touw langs je heg. Zorg ervoor dat het draad natuurlijk wel recht hangt. Vervolgens kun je de bovenkant van de haag langs het draad afknippen. Ook raden we altijd aan om tijdens het snoeien even wat afstand van de beukenhaag te nemen en te kijken of alles nog goed gaat. Zorg er daarnaast altijd voor dat je gereedschap scherp en schoon is voor je gaat snoeien.

Verder zijn zonnige dagen niet de beste dagen om te snoeien. Het blad van de beuk kan dan lelijk verbranden. Bewolkte dagen zijn wel heel geschikt. Mei is over het algemeen een zonnige maand, maar ook regenachtige en bewolkte dagen zijn er genoeg: het blijft immers Nederland. Op dergelijke dagen zit er vaak ook nog wel wat vocht in de lucht. Dit komt het herstel van je beukenhaag ten goede. Daarnaast is het zo dat het snoeien er een stuk makkelijker op wordt bij vochtig of zelfs regenachtig weer. Daar kun je dus zeker je voordeel mee doen!

De beuk verzorgen na het snoeien

Na het snoeien is het een slim plan om de beukenhaag wat aanvullende verzorging te bieden. Nu is de beukenhaag een bijzonder sterke plant die geen ingewikkelde eisen stelt aan zijn omgeving, maar toch is na al het snoeigeweld een beetje extra aandacht wel nodig. Door de beuk te bemesten voorzie je hem van essentiële mineralen en voedingsstoffen die zijn groei ten goede komen. Ook blijft je haag langer gezond en krachtig wanneer je zorgt dat je hem regelmatig bemest. De beukenhaag dient minimaal eens per jaar bemest te worden. Na de snoei in mei is hiervoor een prima periode.

De tweede snoeibeurt in het najaar is immers veel minder belastend voor je beukenhaag. Toch kun je ook dan de beuk nog voorzien van een kleine bemesting. Kijk goed naar je haag om erachter te komen of dat echt nodig is. Is er sprake van verkleuring van het blad, of veel bladval? Het blad van de beuk wordt namelijk wel dor, maar hij houdt zijn blad wel vast. Oogt je beukenhaag minder gezond dan normaal? Dan kan het best eens zijn dat hij bepaalde stoffen tekort komt en kun je ervoor kiezen om die tweede bemesting ook te geven.

Je kunt voor het bemesten van de beukenhaag organische mest of kunstmest gebruiken. Organische mest werkt doorgaans een paar weken door. Je haag krijgt dus een gereguleerde afgifte van gezonde stoffen. Je kunt kiezen tussen mestaarde, vloeibare mest of mestkorrels. Breng de meststof aan rondom je haag. Vergeet ook niet om zo dicht mogelijk bij de wortel te komen. Mestkorrels kun je eventueel ook in de haag strooien, over de gehele lengte. Vervolgens hark je de meststof in de grond. Enige voorzichtigheid is hierbij geboden: je wilt immers niet dat de wortels beschadigen.

De beuk ook in jouw tuin?

Zoals je hebt kunnen lezen is de beuk een vrij eenvoudig te onderhouden haagplant. Daarnaast biedt een beukenhaag uiteraard veel meer voordelen. Officieel is de beuk een bladverliezende haagplant, maar zoals we al kenbaar maakten houdt hij ’s winters zijn dorre loof vast. Dat is niet alleen een mooie gewaarwording, maar zorgt er ook nog eens voor dat je tijdens de koude maanden ook de nodige privacy geniet. Beukenhagen passen daarnaast bij diverse tuinontwerpen. Ze creëren een warme sfeer in je tuin en passen goed bij veel andere planten en struiken. Daarnaast groeit de beukenhaag op verschillende grondsoorten prima.

Denk je dat de beuk de ideale haagplant is voor in jouw tuin? In ons webshop gedeelte koop je de beukenhaag in de grootte naar jouw keuze eenvoudig online. Je kunt kiezen tussen de rode beuk of de groene beuk. Ook een gemengde haag behoort tot de mogelijkheden. Wil je het liefst dat er zo snel mogelijk een prachtige, volgroeide beukenhaag in je tuin prijkt? Kies dan voor een kant-en-klare beukenhaag. Deze bestaat uit een aantal volgroeide haagelementen die samen een zichtdichte, volle en goed vertakte haag vormen. Heb je nog vragen? Neem dan zeker even contact met ons op!

Wil je eerst nog wat andere planten bekijken? Kijk eens naar onze haagbeuk, meidoornhaag of amberboom.