Nu snoeien: beukenhaag

In de regel raden wij aan, de beukenhaag in het vroege voorjaar te snoeien, maar ook de winter kan een geschikt moment zijn. Het nadeel hiervan is echter dat u ook veel gebladerte zult meenemen, en die bladeren komen pas in het voorjaar weer terug. Vaak kiezen mensen juist voor een beukenhaag omdat ze haar bladeren bijhoudt in de winter, waardoor de haag blikdicht is. We leggen je graag de voor- en nadelen uit van het ’s winters snoeien van je beukenhaag. Zo kun je zelf kiezen of je deze maand nog begint met snoeien, of toch liever wacht tot de lente zich heeft aangediend.

De beukenhaag: een sterke haagplant

De beukenhaag (Fagus sylvatica) is een sterke haagplant die wel tegen een stootje kan. Zo heeft de beukenhaag een goede winterhardheid en accepteert hij diverse grondsoorten. Hij gedijt eigenlijk bijna overal wel goed en stelt geen bijzondere eisen aan zijn standplaats. Doorgaans raden wij aan om de beukenhaag in de lente te snoeien, voor de langste dag. Eind mei tot half juni is de ideale snoeitijd voor de beukenhaag. Maar dat wil niet zeggen dat deze haagplant ’s winters helemaal niet gesnoeid kan worden. Doordat de beukenhaag zo sterk is, verdraagt hij een snoeibeurt in de koude maanden ook prima.

Wist je dat hoveniers hagen vaak in de winter snoeien? Dan hebben ze immers voldoende tijd en worden regelmatig snoeiwerkzaamheden in plantsoenen uitgevoerd. Zowel de beukenhaag als de haagbeuk zien we nog wel eens terug in plantsoenen. Deze worden dan ook niet zelden tijdens de koudere maanden geknipt. Wil je jouw beukenhaag ’s winters snoeien? Dan dien je wel met een aantal zaken rekening te houden. We vertellen je graag precies waar je op moet letten als je in het winterseizoen je beukenhaag wilt snoeien. Zo boek je ook in deze periode een mooi resultaat!

Beukenhaag snoeien in de winter: hier let je op

Jonge, uitstekende takjes kun je het hele jaar door wegsnoeien. Hiervan herstelt je beukenhaag erg snel. Deze zogeheten schoonheidssnoei beschadigt je beukenhaag niet, tenzij het vriest. Ben je van plan om binnenkort de heggenschaar ter hand te nemen en je beukenhaag eens een flinke snoeibeurt te geven? Dat is prima, maar kies daarvoor dan wel de juiste dag uit. Wanneer er sprake is van vorst kun je de beukenhaag niet snoeien. De snoeiwonden kunnen dan invriezen, waardoor de takken beschadigen. Het beste kies je voor snoeiwerkzaamheden een zachte dag uit waarop de temperatuur mild is.

Dagen waarop er wat vocht in de lucht zit zijn ideaal om je beukenhaag te snoeien. Dit heeft een gunstig effect op het herstel van de haag. Tegen het einde van februari is de sapstroom van de beukenhaag nog niet op gang gekomen. Dat is ook precies de reden waarom de winter eigenlijk het ideale seizoen is om je beukenhaag eens aan een fikse snoeibeurt te onderwerpen. Je kunt dan namelijk prima dikke takken inkorten. Ook een wat meer drastische snoei levert geen problemen op. Doe er je voordeel mee!

Hoe beukenhaag snoeien?

Een beukenhaag snoeien is een eenvoudige klus, maar je moet wel even weten wat je doet. Gebruik ten eerste altijd schoon en scherp gereedschap. Is je heggenschaar bot? Dan kun je schade aan de takken van je beukenhaag aanrichten. Bovendien zal je beukenhaag dan gevoeliger voor schimmels en ziekten worden, omdat de takken gekarteld worden afgeknipt. Verder worden beukenhagen aan de onderkant van de planten vaak wat breder gelaten dan bovenaan. Op deze manier kan het licht zich verdelen door de hele haag, ook de onderkant. Staat je haag in het volle licht? Dan kun je hem gewoon recht snoeien.

Uitstekende takken kun je makkelijk met een snoeischaar wegknippen. Je kunt je beukenhaag met een elektrische heggenschaar snoeien, maar je kunt er ook voor kiezen om een handheggenschaar te gebruiken. Kijk zelf wat je handiger vindt. Voor de gezondheid van je haag maakt het niet uit, ook niet in het winterseizoen. Vind je het lastig om je beukenhaag recht te knippen? Dan kun je bijvoorbeeld een touw of draad langs de heg spannen. Knip de bovenkant van je haag langs dit touw af, en het resultaat is een strakke haag met een formeel tintje.

Beukenhaag verzorgen na snoeien in de winter

Natuurlijk kun je jouw beukenhaag het beste snoeien in het voorjaar. We willen echter wel laten zien dat het ook anders kan, en dat snoeien in de winter geen probleem hoeft te zijn. Sterker nog: dat de sapstroom van de beuk nog niet op gang is gekomen biedt ook zijn voordelen. Wat we wel willen benadrukken is dat je de beukenhaag na de winterse snoeibeurt best wat extra mag verwennen. Een bemesting heeft in deze periode nog niet zoveel zin, maar wel kun je de grond rondom je heg bijvoorbeeld voorzien van een laagje compost.

Compost verrijkt de grond in je tuin met essentiële voedingsstoffen en mineralen. Daarnaast is compost heel goed voor het bodemleven in je tuin. Strooi wat compost (of eventueel tuinaarde) op de grond rondom je haag en hark dit er vervolgens lichtjes in. Pas op dat je hiermee niet te diep gaat, zo zou je de oppervlaktewortels van met name jonge hagen namelijk kunnen beschadigen. Zorg in het voorjaar vervolgens voor een goede bemesting van je beukenhaag en je zult zien dat hij niet te lijden heeft gehad onder de winterse snoeibeurt.

Wist je trouwens dat de winterperiode de tijd bij uitstek is om een beukenhaag te planten met blote wortel? De beukenhaag met blote wortel is op dit moment verkrijgbaar in ons webshop gedeelte. Haagplanten met blote wortel kunnen enkel in de winter worden aangeplant en zijn een stuk voordeliger dan haagplanten in pot of met kluit. Naast de beukenhaag zijn er in deze periode natuurlijk ook andere haagplanten met blote wortel verkrijgbaar. Denk aan de haagbeuk en de liguster, maar ook wintergroene haagplanten zoals de laurierkers en de thuja!