Nu snoeien: coniferen

Nu snoeien: coniferen

De coniferenhaag (taxus, levensboom, cipres, enz.) wordt in de regel in het voorjaar al flink teruggesnoeid. Het najaar is de goede tijd om ze nog bij te werken. Zo zijn uw coniferen goed voorbereid op de winter. Voorkom wel blootstelling aan nachtvorst, dat zal de takken beschadigen. Houd dus altijd de weersverwachting in het oog. Je wilt je coniferenhaag immers wel gezond en mooi houden. We vertellen je daarom graag hoe je de najaarssnoei van je coniferenhaag het beste aan kunt pakken. Zo blijven je planten in goede conditie en gaan ze met een verzorgd en stijlvol voorkomen de winter in.

Haagconiferen snoeien in het najaar

Er zijn verschillende soorten haagconiferen. De meeste soorten, waaronder de taxus, de levensboom (Thuja) en de cipressen, kunnen in het najaar voor de tweede keer worden gesnoeid. De eerste, rigoureuze snoeibeurt hebben ze als het goed is in het voorjaar gehad. De najaarssnoei is dan ook niet bedoeld om je coniferenhaag al te drastisch terug te knippen. Het wegknippen van ontsierende, uitstekende scheuten is doorgaans al voldoende. Eventueel kun je de haag een klein stukje terugsnoeien om het geheel mooi strak te trekken. Houd wel altijd te temperatuur in de gaten. Is er op korte termijn vorst voorspeld? Sla de najaarssnoei dan liever over.

De beste tijd om je coniferenhaag zijn tweede snoeibeurt te geven is rond september. In het begin van oktober kun je een coniferenhaag bij zacht weer echter ook gewoon snoeien. Kies een bewolkte dag waarop de luchtvochtigheid vrij hoog ligt: dit heeft een gunstig effect op het herstel van je coniferenhaag. Gebruik bij de najaarssnoei altijd scherp snoeigereedschap. Anders krijgt de snoeiwonde rafelige randen, wat de conifeer vatbaarder maakt voor schimmelziekten en vorst. Daarnaast boek je met een scherpe snoeischaar een egaler resultaat.

Wees daarnaast altijd voorzichtig met het snoeien van haagconiferen. Pas op dat je de heg niet te diep terugsnoeit: coniferen lopen namelijk niet uit op het kale hout. Op deze manier kunnen er lelijke kale plekken ontstaan. Dit geldt overigens niet voor de taxus: deze oersterke haagconifeer is de enige in zijn soort die radicale verjongingssnoei verdraagt en gewoon weer uitloopt op het oude hout. Dat wil overigens niet zeggen dat je jouw taxushaag in deze periode rigoureus moet gaan snoeien: de kans op vorstschade bestaat echter nog steeds.

Coniferen verzorgen na de najaarssnoei

Onderwerp je jouw coniferenhaag aan een snoeibeurt in het najaar? Vergeet dan vooral ook niet om je coniferen hierna goed te verzorgen. Zo gaan ze gezond de winter in. Ook gedurende de koude wintermaanden zal je coniferenhaag dan mooi groen blijven en de lage temperaturen fier doorstaan. Met gezonde haagconiferen geniet je het jaar rond van het fraaie uitzicht dat je haag biedt. Hoewel coniferen sterke haagplanten zijn die in bijna elke omstandigheid prima gedijen, is het toch nodig ze af en toe wat extra’s te geven. Dit kun je doen door je coniferenhaag te bemesten. Gebruik hiervoor altijd speciale coniferenmest.

Coniferenmest is namelijk verrijkt met voedingsstoffen waar deze haagplanten behoefte aan hebben. Denk daarbij onder meer aan magnesium en bitterzout. Deze mineralen en voedingsstoffen zorgen ervoor dat je coniferenhaag schitterend groen van kleur blijft. Is er sprake van een magnesiumtekort? Dan kan het zijn dat je haag geel verkleurt. Dit geldt natuurlijk niet voor haagconiferen die van zichzelf al een gele gloed hebben, zoals de gele Leylandii conifeer en de gele Californische cipres. Deze zullen onder deze omstandigheden eerder bruinachtig verkleuren of er ietwat vaal uitzien. Coniferen zijn redelijk gevoelig voor een magnesiumtekort, dus bemesting is echt essentieel.

Breng de meststof aan rond je coniferenhaag. Maak je gebruik van mestkorrels? Strooi deze dan ook in je haag. Vervolgens hark je de mest lichtjes de grond in. Zo kan de mest zich goed vermengen met de grond. Gebruik bij voorkeur organische mest: deze geeft de mineralen en voedingsstoffen langzaam en gedurende een langere periode vrij aan de coniferen. Met kunstmest krijgen de haagplanten alle voeding in een keer toegediend. Niet alles kan dan worden opgenomen, en dat zou zonde zijn. Je wilt immers wel dat je coniferen optimaal kunnen profiteren van de toegediende voeding.

Bij het goed verzorgen van je coniferenhaag hoort ook het gezond houden van de bodem in je tuin. Zeker in deze periode kan de bodem wel wat extra’s gebruiken. Zo kun je eind oktober wat compost over de bodem verdelen. Vergeet ook niet andere heesters, bomen en tuinplanten te bemesten. Een gezonde en verzorgde tuin is immers het allermooist!

Coniferenhaag planten in oktober

Heb je nog geen coniferenhaag in je tuin staan, maar is je interesse wel gewekt? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Een coniferenhaag is namelijk veel meer dan alleen een praktische en veelzijdige haag. Coniferen zijn in veel verschillende tuinontwerpen toepasbaar en gaan prima samen met veel andere beplanting. Daarnaast zijn haagconiferen in de meeste gevallen wintergroen. Je bent dus in alle seizoenen beschermd tegen inkijk van buitenaf. Ook kun je met coniferen alle kanten op: snoei ze in een strakke haagvorm als je een formele haag ambieert, en laat ze wat vrijer groenen in een natuurlijk tuinontwerp.

Wil je een coniferenhaag planten in oktober? Dat is heel goed mogelijk! Coniferen kunnen het hele jaar door worden aangeplant. Als het vriest is het echter niet mogelijk om coniferen te planten. Hetzelfde geldt voor natte periodes waarin veel regen gevallen is: in een te natte grond kun je beter geen haagconiferen aanplanten. Wacht in deze gevallen even tot de weersomstandigheden wat beter zijn. Wil je direct een mooie, volle en hoge haag in je tuin hebben staan? Kies dan voor het planten van een kant-en-klare coniferenhaag. Deze bestaat uit volwassen haagelementen van 1 meter breed. Je kunt uit verschillende hoogten kiezen. Samen vormen deze haagelementen een blikdichte en robuuste coniferenhaag.

Wanneer je goed voor je coniferenhaag zorgt, kun je er nog een zeer lange tijd van genieten. Met deze oersterke bomen creëer je een fraaie, wintergroene haag waar je niet snel genoeg van krijgt.