Nu snoeien: hortensia

Nu snoeien: hortensia

De hortensia is een zomerbloeier en omdat die bloei zo mooi is, aarzelen mensen vaak om deze haag in het voorjaar te snoeien. Als u in het late voorjaar snoeit loopt u inderdaad het risico de bloesems te beschadigen, wat betekent dat de plant minder bloemen vormt in de zomer. Het vroege voorjaar, medio maart, is daarom de aangewezen periode om de hortensiahaag te snoeien. Zorg wel dat het op dat moment niet vriest.Door te snoeien in een periode van vorst kun je deze mooie haagplant namelijk lelijk beschadigen. We leggen je graag uit hoe je de hortensia het beste kunt snoeien.

Hortensia als haagplant: bijzonder mooi

De hortensia is een schitterende struik die meestal als sierstruik wordt aangeplant. Maar wist je dat de hortensia ook uitstekend als haagplant kan worden ingezet? Dit geeft een bijzonder mooi effect. De hortensia is als haagplant gedurende elk seizoen interessant. ’s Zomers bloeit de struik, terwijl je in het najaar kunt genieten van de prachtige herfstkleuren die de hortensia te bieden heeft. Maar ook in de winter is deze haagplant allesbehalve saai: de verdroogde bloemen blijven dan immers aan de takken hangen. Al met al is het niet lastig te begrijpen waarom de hortensia als haagplant steeds meer aan populariteit wint.

De hortensia komt als haagplant het best tot zijn recht in informele, natuurlijke tuinontwerpen zoals de landelijke tuin. Hoewel een hortensiahaag mooi vol kan worden, is hij nooit helemaal blikdicht. Wanneer je op zoek bent naar een privacyhaag is de hortensia wellicht niet helemaal de juiste keuze. ’s Winters verliest de hortensia zijn blad en biedt hij dus weinig beschutting. Daarnaast zal een hortensiahaag niet kunnen uitgroeien tot een hoge tuinafscheiding: de struik is dan ook vooral geschikt voor lagere hagen. Als je hier doorheen kunt kijken en vooral op zoek bent naar een bijzonder mooie haagplant is de hortensia een goede keus.

De hortensia: snoeien of niet?

Sommige mensen kiezen ervoor om de hortensia niet te snoeien. Hoewel dat goed mogelijk is, raden wij toch aan om deze haagplant jaarlijks te snoeien in de winter. De hortensia kan elk jaar namelijk best een aardig stuk groeien. Om de struik gezond en mooi te houden is snoei beslist geen overbodige luxe. Momenteel bevinden we ons in de periode net voordat de hortensia weer gaat uitlopen. Het begin van maart is dan ook een zeer geschikte tijd om deze haagplant een mooi stukje terug te snoeien. We vertellen je graag hoe je daarbij precies te werk gaat.

Allereerst is het belangrijk om de uitgebloeide, verdroogde bloemen weg te snoeien. Dit kun je het beste doen met een kleine snoeischaar. Op deze manier maak je plaats voor de nieuwe scheuten. Daarna kun je de hortensia nog een stuk terugsnoeien, al is dit niet in alle gevallen nodig. Het hangt er ook een beetje van af wat je zelf mooi vindt. Zo kun je ervoor kiezen om de helft van de twijgen weg te knippen. Verwijder altijd de oude, zieke of overhangende takken. Zo verjong je de hortensia elk jaar opnieuw. Dit wordt vooral bij solitair geplante hortensia gedaan.

Ook kun je de hortensia in zijn geheel terugsnoeien. Je verwijdert dan niet de helft van de takken, maar kort alle takken in tot de gewenste hoogte. Let wel op dat je de struik niet te diep terugsnoeit. Hoewel de hortensia snoei uitstekend kan verdragen, is het beter om maximaal een derde tot de helft van de takken terug te snoeien. Hoe je de hortensia ook besluit te snoeien, het brengt altijd grote voordelen met zich mee. Door het snoeien stimuleer je namelijk de aanmaak van nieuwe scheuten, die vervolgens prachtig zullen bloeien tussen juli en oktober!

Hortensia verzorgen na de snoei

Na de snoeibeurt kan je hortensiahaag wel wat extra aandacht en liefde gebruiken. Door de hortensia te bemesten na het snoeien stimuleer je een gezonde groei en een uitbundige bloei. Ook help je de struik op een vitale wijze te herstellen van het snoeigeweld. De beste periode om je hortensiahaag te bemesten is in de maand maart, bij voorkeur niet al te lang na de snoeibeurt. Gebruik organische meststof of kunstmest. Bij tuincentra en in online winkels is ook speciale hortensiamest te koop. Deze meststof bevat alle mineralen en voedingsstoffen die de hortensia nodig heeft om gezond te blijven.

De hortensia is gevoelig voor een tekort aan ijzer en magnesium. Hortensiamest is dan ook verrijkt met deze mineralen. Je kunt een wat minder fit ogende hortensia vaak ook nog wel wat opknappen door hem met een dergelijke meststof te bemesten. Je kunt een hortensiahaag bemesten door wat meststof aan te brengen rondom de haag en bij de wortels van de struiken. Vervolgens kun je de mest lichtjes in de bodem harken. Ga hierbij altijd voorzichtig te werk: je kunt de wortels van de hortensia namelijk lelijk beschadigen als je te diep gaat.

Hortensiahaag in jouw tuin?

Wil je graag hortensia in jouw tuin aanplanten? In ons webshop gedeelte koop je snel en makkelijk de mooiste hortensia’s voor een vriendelijke prijs online. Onze hortensia heeft een uitstekende kwaliteit en is altijd in goede conditie. Je kunt van deze struik een mooie hortensiahaag aanleggen. Ook is de hortensia geschikt als borderbeplanting of als solitair geplante sierstruik. Er zijn verschillende manieren waarop deze elegante plant je tuin kan verrijken. Wil je een tuinafscheiding aanleggen met de hortensia? Bereken op onze website dan eenvoudig hoeveel planten je per meter haag nodig hebt.

De hortensia kan nagenoeg overal goed groeien, al heeft de plant een voorkeur voor een licht vochtige en goed doorlatende bodem. Een plekje in de zon of halfschaduw is het meest geschikt voor deze haagplant: dan zal de hortensia een mooie bloei laten zien. Heb je nog vragen over de aanschaf van de hortensia of over de verzorging van deze bijzondere struik? Neem dan gerust contact met ons op. Ons enthousiaste team helpt je graag verder bij het vinden van de haagplant die het best bij je past.

Is hortensia toch niet de plant voor jou? Bekijk dan eens onze andere bloeiende hagen zoals kornoelje, rhododendron, bruidsbloem of sneeuwbal.