Nu snoeien: laurierkers

Nu snoeien: laurierkers

De laurierkers groeit graag in de breedte en neemt dan veel ruimte in beslag. Het is dus verstandig deze haagplant flink terug te snoeien in het voorjaar. Voorkom wel dat vorst de plant beschadigt. De tweede helft van maart is een goede periode. Een tweede snoeibeurt in de zomer is mogelijk, maar in het najaar kunt u de laurierkers beter niet snoeien, dat zal de plant zwakker maken in de winter. We vertellen je graag hoe je de laurierhaag het beste kunt terugsnoeien. Ook leggen we uit wat je na de snoei kunt doen om de laurierkers mooi en gezond te houden.

Maart: de ideale snoeimaand voor de laurierkers

Maart is de ideale maand om de laurierkers een mooi stukje terug te snoeien. Dit is de periode waarin de takken bijna gaan uitlopen, dus weldra zul je niets meer zien van de snoeibeurt. De snoeiwonden worden immers rap bedekt door het nieuwe blad. Doordat de laurierhaag een snelle groeier is, heeft dit niet veel tijd nodig. Met deze eerste snoeibeurt in maart bepaal je alvast de vorm en hoogte die je graag zou zien bij de laurierhaag. Met de tweede snoeibeurt in de zomer bevestig je deze vorm nogmaals en zorg je ervoor dat de laurierkers strak de winterperiode in gaat.

Tijdens de eerste snoeibeurt in maart knip je ook dode of zieke takken weg. Ook takken waaraan bruin geworden blad prijkt hoef je niet te sparen. De wat dikkere takken kun je eventueel wegzagen. De laurierkers kan snoei bijzonder goed verdragen. Toch is enige voorzichtigheid geboden: soms kunnen er zich nog flink koude dagen aandienen in de maand maart. Wanneer het vriest of net gevroren heeft kun je de laurierhaag dan ook niet snoeien. Dagen waarop er wat regen in de lucht zit zijn ideaal om de laurierkers van de eerste snoeibeurt te voorzien. Vocht in de lucht helpt de plant sneller herstellen.

Hoe kan de laurierkers het beste worden gesnoeid?

Bij het snoeien van hagen dien je altijd scherp gereedschap te gebruiken. Als je de takken van de laurierkers snoeit met een botte heggenschaar, kun je de takken beschadigen. De laurierhaag wordt dan vatbaarder voor bepaalde ziekten en schimmels. Verder kun je ervoor kiezen om je laurierhaag te snoeien met een handheggenschaar of een elektrische heggenschaar. Ook een motorheggenschaar behoort tot de opties. Lage en kleine haagjes kunnen vaak wel met een gewone snoeischaar worden geknipt. Hele dikke takken kunnen met een zaagje worden verwijderd. Hogere, grotere hagen kunnen het beste gesnoeid worden met een elektrische heggenschaar.

Een nadeel van het snoeien met een elektrische heggenschaar of een motorheggenschaar is wel dat je het blad van de laurierkers sneller kunt beschadigen. Laurierhagen worden namelijk gekenmerkt door een vrij groot blad, dat op deze manier makkelijk kan worden doorgesneden. Om deze reden wordt meestal aangeraden een snoeischaar te gebruiken in combinatie met een snoeizaag. Bij hele lange of hoge hagen is dit echter niet altijd haalbaar. Kijk zelf een beetje wat het beste gaat. Iedere tuinier werkt immers weer anders met verschillend snoeigereedschap. Er is geen verkeerde manier om het te doen, zolang je de snoeiregels in acht neemt.

In het snoeien van de haag moet je even wat handigheid krijgen. We raden vaak aan om, als je een strakke en formele haag ambieert, een touw of draag langs de heg te spannen. Vervolgens knip je de haag langs dit touw af, zodat je een strak en symmetrisch resultaat boekt. Meestal worden hagen zo gesnoeid dat ze aan de bovenkant wat smaller zijn dan onderin. De haagplanten lopen dus wat taps toe. De reden hiervan is dat de onderkant van de haag dan ook voldoende zonlicht krijgt. Wanneer jouw laurierhaag al in de volle zon staat, kun je hem echter gewoon recht snoeien.

De laurierhaag verzorgen na het snoeien

Het is belangrijk om de laurierhaag goed te verzorgen nadat je hem gesnoeid hebt. Hoewel de laurierhaag een heester is die uitstekend tegen snoei kan, vergt een snoeibeurt toch altijd veel van een struik. Je kunt hem verwennen met een laag meststof na de eerste snoeibeurt in maart. Hark de meststof vervolgens lichtjes de bodem in. Pas op dat je de wortels van de laurierkers niet beschadigt. Door de meststof zal de laurierkers niet alleen beter groeien, maar ook gezonder blijven. Zo wordt je haag minder vatbaar voor ziektes en plagen.

In de meststof zitten namelijk behoorlijk wat voedingsstoffen en mineralen die goed zijn voor je laurierhaag. Je kunt organische meststof gebruiken om je laurierhaag te bemesten, deze werkt namelijk wat langer dan kunstmest. Zo krijgt de laurierkers gedurende een aantal weken langzaamaan alle benodigde mineralen en stoffen toegediend. Er zijn speciale meststoffen voor de laurierkers verkrijgbaar. Deze bevatten alles wat je laurierhaag nodig heeft. Je kunt natuurlijk ook hagenmest of siertuinmest gebruiken: net wat je voorkeur heeft. Tussen de bemestingen door kun je de grond in je tuin en rondom je laurierhaag ook nog een keer verwennen met wat compost.

Welke laurierhaag past goed bij mijn tuinstijl?

De laurierkers heeft als voordeel dat hij in veel verschillende tuinontwerpen kan worden aangeplant. Zowel in klassieke, wat formelere tuinstijlen als in een natuurlijke tuininrichting komt de laurierkers prima tot zijn recht. Als je al eens hebt rondgekeken in ons webshop gedeelte, is je wellicht opgevallen dat er verschillende soorten laurierkers zijn. Welke soort goed bij jouw tuin past hangt onder meer af van de grootte van je tuin. Veel laurierhagen zijn krachtige groeiers en groeien nogal breeduit. Hierdoor zijn ze voornamelijk geschikt voor de middelgrote tot wat grotere tuinen.

Er zijn echter ook lauriersoorten die prima aangeplant kunnen worden in de wat kleinere tuinen. Dit zijn voornamelijk soorten laurierhaag die laag blijven en niet al te snel groeien, bijvoorbeeld de laurier 'Otto Luyken' en 'Zabeliana'. Kijk eens rond in onze webshop en laat je inspireren door de prachtige en wintergroene laurierkers. Je komt zeker een soort tegen die heel goed bij jouw tuinstijl en wensen past!

Lees ook meer over laurier kopen of laurier planten.