Nu snoeien: taxus

Nu snoeien: taxus

De taxus is een haagplant die zich heel makkelijk laat snoeien. Bijpunten kan haast altijd, alleen niet bij vorst. De beste snoeiperiode is echter het late voorjaar en de vroege zomer, dus mei tot juli. U kunt de taxus dan flink terugsnoeien. Tijdens de zomer kunt de taxushaag dan nog meerdere keren bijwerken, om zo het beste resultaat te verkrijgen. Snoei of knip met handschoenen aan, de taxus is een giftige plant. Maar waar let je op als je de taxus ’s zomers snoeit? En hoe houd je jouw taxushaag in topconditie? We delen graag enkele tips van onze professionals.

Wanneer taxus snoeien?

Zoals we al schreven kun je de taxus in principe het hele jaar rond wat bijknippen. Wil je de haag echter een stevig stuk terugsnoeien? Dan doe je dit het best in het late voorjaar. Rond deze periode is het echter ook geen enkel probleem om je taxushaag een klein stukje terug te snoeien. Ook het wegknippen van uitstekende takken kun je nu prima doen: zo houdt je taxushaag een verzorgde en formele uitstraling. Taxushagen worden immers vaak symmetrisch en strak gesnoeid: dit geeft een schitterend en ietwat statig resultaat. Maar ook een wat wildere taxushaag heeft zo z’n charme.

Wil je jouw taxushaag in deze periode wat bijknippen? Doe dit dan op een bewolkte dag waarop de temperatuur niet te hoog ligt. Door fel zonlicht tijdens het snoeien kan het blad van de taxus schade oplopen. Is er regen voorspeld? Dan is het een uitstekende dag om je taxushaag wat bij te knippen. Het vocht in de lucht zorgt ervoor dat je taxushaag zich sneller herstelt. Zo blijft je taxushaag in topconditie. Snoei niet teveel van je taxushaag weg, maar kort hem hooguit een klein stukje in. De zomersnoei is immers niet de belangrijkste snoei, maar een tussentijdse gelegenheid om je taxushaag mooi strak te houden.

Hoe taxus snoeien?

Hoe vaker je een taxushaag snoeit, hoe meer er nieuwe vertakkingen worden gestimuleerd. Dat wil zeggen dat je taxushaag na elke snoeibeurt voller en compacter zal worden. En dat is natuurlijk precies wat je wilt: een taxushaag met gaten erin is immers allesbehalve mooi. De taxus is een geschikte haagplant voor elke tuinier die een groene, strakke muur van planten wil creëren. Een blikdichte, formele tuinafscheiding begint met het op de juiste manier snoeien van je haag. Dit geldt overigens voor nagenoeg alle wintergroene haagplanten.

Een taxushaag snoeien is een bezigheid waar je even wat handigheid in moet zien te vinden. Vooral beginnende tuiniers zijn nog wel eens bang om fouten te maken. Is dit je eerste taxushaag? Maak dan zeker van de gelegenheid gebruik en kort je heg in deze periode een stukje in. Zo heb je in het najaar minder werk. Hoe vaker je snoeit, hoe meer handigheid je erin krijgt. In principe is een taxushaag snoeien voor elke tuinier weggelegd, mits je over het juiste snoeigereedschap beschikt en bereid bent er wat tijd in te steken.

Gebruik voor het snoeien van je taxushaag altijd scherp gereedschap. Hiermee snoei je de takken makkelijker weg en krijg je uiteindelijk een beter en egaler resultaat. Als hulpmiddel vinden sommige tuiniers het handig om een touw of draad langs de heg te spannen. Zo kun je de bovenkant van de haag makkelijk afknippen langs het draad en maak je minder snel een snoeifoutje. Bekijk het resultaat tussen het snoeien door zo nu en dan op afstand: zo kun je eenvoudiger zien of het allemaal nog goed gaat. Naarmate je de taxushaag vaker hebt gesnoeid zal het steeds beter gaan.

Je kunt zowel elektrisch snoeigereedschap als een handheggenschaar gebruiken bij het snoeien van een taxushaag. Wat langere, lage hagen kun je heel goed met een elektrische snoeischaar onder handen nemen. We raden echter aan om bij de zomersnoei een handheggenschaar te gebruiken. In deze periode knip je namelijk nog vooral uitstekende takken weg. Dat maakt een elektrische heggenschaar overbodig. Daarnaast maak je minder snel fouten met een handheggenschaar: je kunt immers preciezer werken. Na het snoeien kun je de taxushaag wat coniferenmest geven. Dit helpt hem weer sneller op kracht te komen.

Goed voor je taxushaag zorgen

Sommige tuiniers vinden het fijn om de taxushaag iets nat te sproeien voor ze gaan snoeien. Gebruik in dat geval geen elektrische heggenschaar: elektriciteit en vocht gaan immers niet goed samen. Wanneer je een handheggenschaar gebruikt kun je dit echter wel doen. Zorg ervoor dat je taxushaag niet doorweekt, maar juist licht vochtig is. Dit vergemakkelijkt het snoeien en zorgt er daarnaast voor dat je haag zich sneller herstelt na de snoei. Knip je de taxus per ongeluk toch wat te diep weg? Geen zorgen! De taxus is de enige conifeer die uitloopt op het kale hout.

Wel is het zo dat de taxus een vrij langzame groeier is, waardoor snoeifouten sneller opvallen en een langere tijd zichtbaar blijven. Daarom raden we altijd aan om voorzichtig te zijn wanneer je jouw taxushaag gaat snoeien. Draag daarnaast altijd handschoenen: de taxus is immers een giftige haagplant. De bessen zijn voor vogels overigens niet giftig. Die zien de kenmerkende rode besjes juist als een voedzame snack. De taxus is dan ook een zeer geschikte haagplant wanneer je een vogelvriendelijke tuin ambieert.

Taxus online kopen

Wil jij ook zo’n mooie taxushaag in de tuin? Dat kan! In onze webwinkel koop je de taxus in verschillende soorten en maten. Ook kun je kiezen voor een kant-en-klaarhaag. Zo heb je direct een volgroeide, wintergroene tuinafscheiding in je tuin staan. Je kunt kiezen voor de klassieke taxushaag, maar ook voor de mannelijke Taxus media 'Hillii' en de vrouwelijke Taxus media 'Hicksii'. Wil je een taxushaag zonder bessen? Kies er dan voor om een haag aan te planten met enkel mannelijke taxusplanten. Heb je nog vragen of wil je meer informatie over de taxus? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze!