Nu snoeien: taxushaag

Nu snoeien: taxushaag

De taxus laat zich heel gemakkelijk snoeien, ook een radicale snoei levert geen problemen op voor deze extreem veerkrachtige haagplant. Meestal wordt de taxus in een puntige vorm geknipt, dus breed van onderen en smal van boven. Dit kunt u heel strak doen, dat heeft 'n bijzonder effect. Tegelijk is de taxus ook erg mooi als u 'm iets laat verwilderen, het is een plant die prachtig past in een natuurlijke tuin. Met een taxus kunt u alle kanten op. De beste snoeitijd is het voorjaar, maar bijsnoeien kan eigenlijk altijd. Onze professionals geven je graag enkele snoeitips voor je taxushaag.

Taxushaag snoeien: voor iedereen weggelegd

De taxus is een eenvoudig te snoeien haagplant. Het werkt natuurlijk ook mee dat de taxus snoei uitstekend tolereert. Daardoor zou je bijna vergeten dat de taxus tot de coniferenfamilie behoort. Een taxushaag snoeien is dan ook niet moeilijk. Eigenlijk kan iedereen dit klusje klaren, ook tuiniers met twee linkerhanden. We leggen je graag uit hoe je te werk gaat en waar je op let. Ook is het belangrijk om je taxushaag na het snoeien goed te verzorgen. Zo herstelt de haagplant sneller van al het snoeigeweld. Gelukkig is de taxus daarnaast een oersterke en veerkrachtige haagplant die zeker wat kan hebben!

Mei en (begin) juni zijn de maanden bij uitstek om de taxus zijn eerste snoeibeurt van het jaar te geven. De tweede snoeibeurt valt meestal rond het einde van augustus. Bij het snoeien van een taxushaag is het van belang om eerst te kijken wel snoeigereedschap je wilt gebruiken. Je hebt de keuze tussen een handheggenschaar en een elektrische heggenschaar. Ook een motorheggenschaar wordt nog wel eens gebruikt. Met een automatische haagschaar kun je mooie, formele resultaten boeken. Taxushagen worden meestal in een symmetrische, strakke vorm gesnoeid. Maar ook wanneer je geen elektrische haagschaar gebruikt kun je dit resultaat bereiken.

Je kunt eventueel een touw of draad langs je taxushaag spannen. Op deze manier kun je de bovenkant van de haag kaarsrecht langs dit touw afknippen met een handheggenschaar. Je zult merken dat hoe vaker je de heg snoeit, hoe meer handigheid je erin krijgt. Ook met een automatische haagschaar zal het steeds beter gaan. Een nadeel van taxushagen is dat ze vrij traag groeien. Het duurt dus wel even voor eventuele snoeifoutjes zijn uitgegroeid. Snoei daarom niet teveel in een keer, en neem zo nu en dan wat afstand van de taxushaag om te zien of je hem nog goed recht knipt.

Verder is het belangrijk dat de weersomstandigheden optimaal zijn wanneer je jouw taxushaag gaat snoeien. Bewolkt weer geniet te allen tijde de voorkeur. Bij zonneschijn bestaat het risico namelijk dat het loof van de taxus verbrandt. Dagen dat er een regenbuitje in de lucht hangt zijn ideaal om een taxushaag te snoeien. Door het vochtige weer herstelt de haagplant zich sneller na de snoei. Ook gaat het snoeien zelf gemakkelijker: de snoeischaar glijdt er immers zo doorheen. En hoewel we nu middenin de lente zitten en getrakteerd worden op flink wat zonnige dagen, zijn er gelukkig ook nog genoeg bewolkte middagen voor de snoeiwerkzaamheden.

Taxushaag verzorgen na het snoeien

De taxus is een sterke haagplant die geen bijzondere eisen aan zijn omgeving stelt. Veel verschillende grondsoorten worden geaccepteerd. Daarnaast kan een taxushaag prima in de zon staan, maar ook in de halfschaduw en zelfs in de volle schaduw gedijen de planten bijzonder goed. Dat betekent echter niet dat de taxus geen behoefte heeft aan wat extra aandacht na het snoeien. Sterker nog: als je jouw haag na de snoei goed verzorgt, zal hij sneller herstellen. Ook blijft je haag door een goede verzorging gezond en weerbaarder tegen ziekten en plagen. Het loof blijft mooi groen en de haag zal voller ogen.

Een taxushaag verzorgen doe je door hem te bemesten. Ook kun je rond de haag jaarlijks een laagje compost aanbrengen en lichtjes in de bodem harken. Dit is bijzonder gunstig voor het bodemleven in je tuin. Het bemesten van de taxushaag kun je het beste met speciale coniferenmest doen. Deze meststof is verrijkt met alle mineralen en voedingsstoffen waar de taxus behoefte aan heeft. Je kunt voor organische mest of kunstmest kiezen. Organische mest biedt als voordeel dat het een duurzame optie is en bovendien langer werkzaam: je taxushaag krijgt dus gedurende enkele weken voeding aangeboden.

Het bemesten na de voorjaarssnoei kan het best rond het einde van juni gebeuren. Als het nodig is kun je de taxushaag overigens ook een keer extra bemesten in maart. Het is belangrijk om de taxus altijd voor de groeiperiode van mest te voorzien. Zo profiteren de haagplanten optimaal van de gezonde voeding die ze toegediend krijgen. Dit komt hun groei ten goede: taxushagen die twee maal per jaar worden bemest groeien doorgaans sneller dan hagen die geen mest krijgen. Je kunt gebruikmaken van vloeibare meststof, mestkorrels of mestaarde. Alle soorten mest dienen rondom de haag en zijn wortels te worden aangebracht.

Kant-en-klare taxushaag snoeien

Ben je erg gecharmeerd van de veelzijdigheid die een taxushaag te bieden heeft, maar wil je niet al te lang wachten tot jonge taxussen zijn uitgegroeid tot een volle haag op de door jou gewenste hoogte? Dan biedt een kant-en-klare taxushaag een uitkomst. In ons webshop gedeelte kun je ook de taxus in een kant-en-klare variant kopen. Een kant-en-klaarhaag bestaat uit volgroeide haagelementen die samen een zichtdichte en goed vertakte haag vormen. Op deze manier staat er dus meteen een volwassen taxushaag in je tuin. Een dergelijke haag hoeft direct na de aanplant niet te worden gesnoeid.

Vanzelfsprekend groeit een kant-en-klare taxushaag wel gewoon. Wanneer hij zijn eerste groeiseizoen heeft doorstaan kun je hem dan ook gewoon snoeien. Doe dit wel in de hiervoor geschikte perioden, dus de eerste keer in mei of begin juni en de tweede keer rond het einde van augustus. Naast kant-en-klaarhagen kun je in onze webshop ook taxus in pot of met kluit kopen. Je hebt de keuze uit diverse grootten. Kom je er niet uit? Bel ons dan gerust even op. We informeren je graag over de verschillende mogelijkheden voor een mooie taxushaag in jouw tuin!

Wil je graag meer lezen over andere coniferen? Kijk dan eens op onze pagina's over leylandcipres, thuja of Californische cipres.