Nu snoeien: vlinderstruik

Nu snoeien: vlinderstruik

De vlinderstruik is net als de hortensia een zomerbloeier. Om de bloemen de kans te geven mooi op te komen, is het wijs de vlinderstruik al vroeg in het voorjaar te snoeien, dus in maart na de laatste langere vorstperiode. De snoei zorgt ervoor dat de haag veel nieuwe scheuten ontwikkelt, en dus ook veel nieuwe bloemen. Niet snoeien zal er voor zorgen dat de haag veroudert en dus minder bloemen maakt. Maar hoe kun je de vlinderstruik het beste snoeien? We delen graag onze professionele tips en trucs met je!

De vlinderstruik als haagplant

De vlinderstruik (wetenschappelijke naam: Buddleja) is een prachtige heester die zijn naam dankt aan het feit dat zijn gekleurde bloemen een grote aantrekkingskracht op vlinders uitoefenen. Door deze zomerbloeier aan te planten kun je de zomer in je tuin verlengen: je kunt immers tot in oktober genieten van de kleurrijke pracht die de vlinderstruik voortbrengt. Ook verspreidt de vlinderstruik een heerlijke geur in zijn omgeving. Niet heel vreemd dus, dat deze heester zo populair is als sierstruik. Maar wist je dat de vlinderstruik ook heel goed dienst kan doen als haagplant? Een vlinderstruikhaag creëert een fijne, serene sfeer in de tuin.

Het leuke van een vlinderstruikhaag is dat deze niet veel onderhoud vereist. Elk jaar kun je de vlinderstruik snoeien, bij voorkeur in de maand maart. Hierdoor stimuleer je de aanmaak van nieuwe scheuten en blijft zijn zomerbloei gegarandeerd. De vlinderstruik is geschikt om een haag met een informele uitstraling mee te creëren. De mooie bloemtrossen die aan de licht gebogen takken hangen geven de haag een weelderig en fantasierijk uiterlijk. Er zijn diverse soorten vlinderstruik verkrijgbaar. De bloemtrossen verschillen nogal eens van kleur. De bloemen van de vlinderstruik trekken naast vlinders overigens ook honingbijen aan.

Wil je de vlinderstruik niet als haagplant inzetten? Kies er dan voor om een of twee exemplaren als solitaire sierstruik neer te zetten in je tuin. De vlinderstruik past goed bij veel verschillende tuinstijlen en schept een heerlijk, zomers decor in je tuin. Daarnaast is deze heester uiterst geschikt als je wat leven in de vorm van vlinders en insecten naar je tuin wilt trekken. De vlinderstruik kan niet worden aangeplant op een droge bodemsoort: hij prefereert licht vochtige, goed doorlatende bodem. Verder mag zijn standplaats niet te schaduwrijk zijn: plekken in de volle zon en halfschaduw zijn wel geschikt.

Het snoeien van de vlinderstruik

Zoals we al eerder lieten vallen is het snoeien en verzorgen van de vlinderstruikhaag geen heel tijdrovende klus. Toch is het essentieel om de vlinderstruik jaarlijks te snoeien. Niet iedereen kiest hier overigens voor: wanneer de vlinderstruik solitair wordt aangeplant laat men de heester ook nog wel eens groeien. Het is goed om je te realiseren dat snoei de struik juist gezond en mooi houdt. Als men de vlinderstruik ongesnoeid laat zal de bloei elk jaar afnemen. Ook wordt de heester vatbaarder voor ziekten en plagen. Vandaar dat wij aanraden de vlinderstruik gewoon jaarlijks van een flinke snoeibeurt te voorzien!

Maar hoe ga je precies te werk bij het snoeien van de vlinderstruik? Allereerst is het goed om te weten welke snoeischaar je gebruikt. Voor het snoeien van de dunnere takken is een kleine snoeischaar met aambeeld (platte onderkant) het meest geschikt. De dikke takken knip je weg met een grotere takkenschaar. Vervolgens snoei je de takken van de vlinderstruik op de door jou gewenste hoogte. Je kunt de vlinderstruik flink diep terugsnoeien tot ongeveer 20 centimeter van de grond. Een groot voordeel van de vlinderstruik is dat deze eigenlijk altijd weer uitloopt. Rigoureuze verjongingssnoei wordt dus ook prima verdragen.

Zoals je hebt gelezen is maart dus een heel geschikte maand om de vlinderstruik eens flink onder handen te nemen. Zorg er wel voor dat je de vlinderstruik pas snoeit op een moment dat er geen vorst meer is voorspeld. De gesnoeide takken van de heester kunnen namelijk invriezen. Dit kan de vlinderstruik schade toebrengen. Verder is het van belang dat het snoeigereedschap dat je gebruikt altijd schoon en scherp is. Dit geldt overigens niet alleen voor de vlinderstruik, maar ook voor alle andere haagplanten die je snoeit. Na het snoeien kun je ervoor kiezen om de vlinderstruik te bemesten.

De vlinderstruik verzorgen na het snoeien

Hoewel de vlinderstruik van nature een sterke en veerkrachtige haagplant is, kan het geen kwaad om de heester te verwennen met een flinke bemesting na het snoeien. Door de vlinderstruik te verzorgen houd je hem mooi en stimuleer je zijn groei en bloei. In tegenstelling tot veel andere haagplanten hoeft de vlinderstruik maar eens per jaar bemest te worden. Je kunt hiervoor gewone siertuinmest gebruiken. Daarnaast is het goed om de vlinderstruik eens per jaar te voorzien van wat kalk. De struik houdt namelijk niet van een te zure grond.

De vlinderstruik kan daarnaast last krijgen van bladluis. Hoewel de plant hier zelf niet heel veel last van heeft, kan er door dit probleem wel bladval optreden. De struik zal hierdoor minder vol en compact ogen. Bij tuincentra en in online winkels zijn tal van middeltjes tegen bladluis verkrijgbaar. De meeste middelen werken erg effectief. Raak dus niet in paniek als je bladluis ontdekt bij je vlinderstruik, want dit is een relatief eenvoudig op te lossen probleem. Door de vlinderstruik jaarlijks te bemesten en het bodemleven in je tuin gezond te houden verklein je de kans op ziekten en plagen.

In ons webshop gedeelte vind je 6 verschillende soorten vlinderstruik. Ook is er de optie om een gemengde vlinderstruikhaag te bestellen. Zo kun je van juli tot oktober genieten van verschillende kleuren bloemtrossen. De vlinderstruik is te koop met witte, paarse, roze, blauwpaarse en rood-paarse bloemen. Je kiest dus zelf eenvoudig de kleur die je ’s zomers vaker zou willen terugzien in je tuin. Vervolgens kun je het gewenste aantal vlinderstruiken eenvoudig en snel online bij ons bestellen. Onze vlinderstruiken zijn altijd gezond en verkeren in goede conditie.

Ben je overtuigd en wil je een vlinderstruik kopen? Dat kan op onze webshop. Toch liever een andere plant? Kijk eens naar onze bruidsbloem, sneeuwbal of spierstruik.