Planttijd = kooptijd

Het najaar is de echte planttijd. Hagen die u nu plant hebben tijd om te wortelen voor het volgende voorjaar begint. Daarom is het najaar ook de beste tijd om nieuwe haagplanten te kopen. Haagplanten kopen gebeurt steeds vaker online, dat is goedkoop en u kunt toch op een hoge kwaliteit rekenen. Informeer u over haagplanten op onze site, zo weet u precies welke plant u moet kopen!

Waarom een haag planten in het najaar?

Het najaar is een populaire periode om een nieuwe haag aan te planten. De omstandigheden in de bodem zijn optimaal voor haagplanten om te wortelen. Zo is de temperatuur van de grond nog relatief hoog. Ook is de grond vaak vrij vochtig, wat de haagplanten beslist ten goede komt. Daarnaast krijgen de haagplanten ’s winters alle tijd om zich voor te bereiden op het groeiseizoen. Hoewel een haag planten in het najaar dus een aantal voordelen biedt, is het wel zo dat de planten niet direct gaan groeien. In het voorjaar zullen ze echter snel uitgroeien tot een mooie, volle haag.

Eventueel kun je na de aanplant van jouw haag de grond verwennen met een fijn laagje compost. Dit is niet alleen goed voor het bodemleven in je tuin, maar helpt de haagplanten ook om gezond de winter door te komen. Het bemesten van de haagplanten heeft in dit seizoen nog niet zo heel veel zin: wacht daar dus mee tot het voorjaar. Dan kunnen ze die extra voedingsstoffen en mineralen heel goed gebruiken om sneller te groeien! Kies voor het aanplanten van je haag een mooie herfstdag uit. De ideale omstandigheden zijn een zachte temperatuur en licht vochtig weer. Vermijd het aanplanten van een haag direct na zware regenval.

Welke haag planten in het najaar?

Augustus en september zijn ideale maanden voor het planten van wintergroene haagplanten. Denk hierbij aan haagconiferen zoals de taxus en levensboom (Thuja), maar ook aan andere bladhoudende planten als de laurierkers, hulst, Japanse hulst of buxus. Haagplanten in pot kunnen het hele jaar worden aangeplant, behalve wanneer het vriest. Hier is in september meestal nog lang geen sprake van, dus heb je de keuze uit veel verschillende haagplanten. Bedenk eerst goed welke haag mooi bij jouw tuinontwerp zal staan en aan welke overige eisen de tuinafscheiding moet voldoen. Misschien wil je geen wintergroene, maar juist een bladverliezende haag aanplanten.

Voor het planten van een bladverliezende haag kun je beter nog even wachten. De ideale tijd om een dergelijke tuinafscheiding aan te planten ligt rond oktober en november. Je kunt een bladverliezende haag ook ’s winters of in het vroege voorjaar aanplanten. De haagplanten zijn dan in winterrust en bovendien ook nog eens stukken goedkoper in aanschaf. Veel verschillende soorten haagplanten zijn dan namelijk verkrijgbaar met blote wortel, wat een stuk voordeliger is.

Neem je tuinontwerp onder de loep

Voordat je een nieuwe haag aanplant, is het raadzaam om eerst je tuinstijl onder de loep te nemen. Ga je alleen voor een nieuwe haag, of voor een algehele metamorfose van je tuin? Een haag dient meestal als schitterende omlijsting van je tuin, dus is het wel belangrijk dat je een haagplant kiest die past bij de rest van het ontwerp. Over het algemeen is het zo dat wintergroene hagen het populairst zijn. Ze passen goed bij een formeel tuinontwerp, maar ook in landelijke tuinen en andere soorten tuin zien we bladhoudende heggen veel terug.

Een wintergroene haag biedt het hele jaar rond privacy. Daarnaast laten dergelijke hagen zich goed in diverse haagvormen snoeien. Toch zijn er ook tuinstijlen te bedenken waar een bladverliezende haag beter tot zijn recht komt. Een wat meer informele tuinstijl zoals de cottage garden is hiervan een goed voorbeeld. Er zijn diverse bladverliezende hagen die zo mooi zijn, dat je ze zeker in je overweging mee kunt nemen. Denk daarbij aan de beukenhaag en de haagbeuk, maar ook aan de minder conventionele meidoornhaag, Japanse bottelroos, heesterganzerik of kornoelje.

Bepaal ook hoeveel haagplanten je nodig hebt voor het creëren van een haag. Dit kun je op onze website eenvoudig uitrekenen. Vul in hoeveel meter de haag wordt, en je krijgt automatisch te zien hoeveel haagplanten je moet bestellen. Je kunt er ook voor kiezen om een dubbele rij haagplanten neer te zetten. Zo leg je een vollere haag aan die bovendien sneller zichtdicht is. Daarnaast is het handig om na te denken over het formaat haagplanten dat je gaat bestellen. Grote haagplanten zorgen snel voor privacy, maar jonge haagplanten zijn voordeliger in aanschaf.

Haagplanten kopen in de herfst: doe het online!

Wanneer je haagplanten in de herfst wilt kopen, kun je dit het beste online doen. Het aanbod in online winkels is vaak erg groot. Tuincentra hebben vaak niet elke haagplant op voorraad. Bestel je haagplanten in onze webwinkel? Dan worden die speciaal voor jou gerooid in onze kwekerij. Dat is het grote voordeel van het online kopen van een nieuwe haag. Daarnaast profiteer je in online winkels van lagere prijzen. De haagplanten komen immers direct vanuit de kwekerij naar je toe. Ook ben je verzekerd van gezonde en sterke haagplanten die goed vertakt zijn vanaf onderaan. Onze wintergroene en bladverliezende haagplanten krijgen in de kwekerij de allerbeste zorg van onze doorgewinterde professionals.

Een haag planten in het najaar kent dus diverse voordelen. Toch kun je ook in andere seizoenen ook heel goed een haag aanplanten. Zoals we al even lieten vallen kun je dan het beste voor haagplanten in pot kiezen. Hoewel de omstandigheden in de herfst ideaal zijn voor het kopen en planten van een nieuwe haag, kun je ook voor een andere periode kiezen. Licht vochtig weer en een milde temperatuur zijn omstandigheden die altijd worden gewaardeerd. Vriest het of is er sprake van een zeer natte periode met veel regenval? Stel het planten van een haag dan altijd nog even uit. We wensen je alvast veel plezier met het uitkiezen van een nieuwe haag!