Prachtige kleuren in de herfst

Prachtige kleuren in de herfst

Het is een waar genot tussen de kleurende bomen. Ons advies, trek er een dag op uit en geniet van alle prachtige kleuren! Maak bijvoorbeeld een mooie boswandeling of zoek een stadspark op om te genieten van de schitterende herfstkleuren. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon in je eigen tuin genieten van dit mooie tafereel. We vertellen je graag welke haagplanten die typische herfstsfeer in je tuin brengen. Vergeet daarnaast ook niet om je tuin in deze periode voor te bereiden op de wintermaanden die in aantocht zijn.

Deze haagplanten creëren een echte herfstsfeer

Wintergroene haagplanten zien er het hele jaar rond vrijwel hetzelfde uit. Hun blad is groen en verkleurt niet. Of het nu zomer is of herfst: een mooie taxushaag of laurierhaag creëert altijd dezelfde sfeer in je tuin. Dat is voor veel tuiniers uiterst prettig: een dergelijke haag beschermt namelijk het hele jaar door tegen inkijk. Ook zijn bladhoudende heggen prima in een formele haagvorm te snoeien, waardoor ze je tuin een chique en statig tintje geven. Toch zijn er ook tuinliefhebbers die het mooi vinden om de seizoenen terug te zien in hun haag.

Een haag die in het najaar schitterende herfstkleuren laat zien en ’s winters zijn blad verliest heeft namelijk ook zijn charme. Maar welke haagplanten zijn nu echt geschikt om die fijne herfstsfeer te creëren? Met stip op een staat wat ons betreft de beukenhaag (Fagus sylvatica). Deze verkleurt in het najaar op adembenemende wijze. Een groot voordeel van de beukenhaag is dat zijn blad weliswaar bruin kleurt, maar wel aan zijn takken blijft hangen gedurende de wintermaanden. Zo biedt de beukenhaag ook ’s winters nog de nodige privacy in je tuin.

De haagbeuk (Carpinus betulus) lijkt erg op de beukenhaag, maar verliest wel een groot deel van zijn blad tijdens de winter. Wanneer je een tuin met erg natte bodem hebt, geniet de haagbeuk echter de voorkeur. Deze kan prima tegen natte omstandigheden, terwijl de beukenhaag natte voeten niet erg op prijs stelt. Andere haagplanten die in het najaar mooi verkleuren zijn de veldesdoorn, de berberis, de glansmispel 'Red Robin' en de amberboom. Al deze haagplanten zijn vanzelfsprekend verkrijgbaar in onze webshop.

Je tuin voorbereiden op de winter

De herfst is daarnaast een prima periode om je tuin goed voor te bereiden op de winter die in aantocht is. Sommige haagplanten krijgen gedurende de herfst hun laatste snoeibeurt van het jaar: uitstekende of dode takken worden weggeknipt waardoor de haag met een nette uitstraling de winter in gaat. Ook krijgen veel heesters in de herfst nog een bemesting. Gebruik hiervoor het liefst organische tuinmest. Deze meststof werkt langer dan kunstmest. Daarnaast is kunstmest voornamelijk bedoeld om je haag een flinke groeispurt te laten maken. Geef kunstmest dus bij voorkeur in het voorjaar.

Een gezond bodemleven zorgt ervoor dat je heesters, bomen en andere beplanting de winter fier doorkomen. Stimuleer dus altijd een vitaal bodemleven. Dit kun je doen door de bodem te verwennen met een laagje compost. Ook kun je ervoor kiezen om de grond rondom planten en struiken te mulchen. Je dekt de grond dan af met natuurlijk materiaal. Hierdoor worden vocht en voeding beter in de bodem vastgehouden en blijven je planten bovendien beschermd tegen de vrieskou in de winter. Je kunt de grond mulchen met bladeren, compost, houtsnippers, boomschors of ander natuurlijk materiaal.

Door de grond te mulchen houd je de bodem daarnaast luchtig. Ook krijgt onkruid minder kans. Slimme tuiniers zijn ooit op het idee gekomen om de grond op deze manier af te dekken omdat dit in de natuur ook voorkomt. Veel bomen laten in het najaar en de winter hun blad vallen, waardoor de grond door de bladeren wordt afgedekt. Dit biedt vele voordelen. Door te mulchen doen we eigenlijk de natuur na en profiteren we van alle fijne pluspunten die de grond afdekken biedt.

Genieten van de herfst

Daarnaast raden we je aan om zoveel mogelijk van de herfst te genieten. Dit seizoen biedt zoveel mooist, dat het zonde zou zijn om dat aan je voorbij te laten gaan. Niet alleen vanwege de mooie herfstkleuren, maar ook omdat het najaar vaak nog vrij zacht is qua temperatuur. De ergste hitte is voorbij, maar het is ook nog niet ijskoud. Daarnaast laat ook de zon zich gedurende de herfst regelmatig zien. Veel mensen vinden het daarom heerlijk om in de herfst nog flink wat tijd buiten door te brengen, voordat de winter zich aandient en de temperatuur een stuk minder aangenaam wordt.

Je kunt bijvoorbeeld een wandeling of fietstocht maken door het bos, stadspark of recreatiegebied. Plaatsen waar veel bomen staan zijn tijdens de herfst vaak betoverend mooi. Ook is het gezond om te bewegen in de buitenlucht: je slaat dus twee vliegen in een klap. Je kunt natuurlijk ook gewoon tijd doorbrengen in je tuin en daar te genieten van al het moois dat de herfst laat zien. Zeker wanneer je bladverliezende bomen en heesters in de tuin hebt staan is de sfeer tijdens deze periode nauwelijks te evenaren door andere seizoenen.

Wil jij ook een schitterende tuin in het najaar? Plant dan een beukenhaag, haagbeuk, amberboom of veldesdoorn aan. Deze haagplanten koop je snel en eenvoudig in onze webwinkel. Wanneer je jouw nieuwe haag bij ons aanschaft, ben je ervan verzekerd dat je gezonde, sterke en goed vertakte haagplanten koopt. Heb je nog vragen over onze wintergroene en bladverliezende hagen, of wil je meer weten over onze service? Neem dan gerust contact met ons op. Ons enthousiaste en vakkundige team helpt je met alle genoegen verder!