Snoeien in de winter

Snoeien in de winter

Veel tuinbezitters kiezen ervoor om hun haagplanten te snoeien in de winter. Zonder risico is dat niet. Vorst is ongewenst, de haag kan er gevaarlijk door beschadigd worden. Toch kan snoeien in de winter in bepaalde gevallen handig zijn, bijvoorbeeld om lelijke of ongezonde takken weg te nemen die anders nauwelijks zichtbaar zijn door het gebladerte, of om te hoge hagen iets af te toppen. Wintersnoei is een goede aanvulling op het snoeien in het voorjaar.

Hoe wel rekening met de gevoeligheden van sommige haagplanten. Met name de haagbeuk en de veldesdoorn produceren in de tweede helft van de winter al veel sappen, door ze te snoeien gaan ze bloeden en verliezen ze zoveel sap dat ze afsterven. Het beste snoeit u dit soort planten dus voor oud en nieuw., het zijn dan dus eerder haagplanten die in het najaar gesnoeid worden.

Wintersnoei – voordelen

Vanouds is de winter een rustige periode in de tuin. Dat betekent dat het goed te doen moet zijn, om tijd te maken voor een snoeibeurt. Het is natuurlijk goed te weten dat u met het snoeien geen vogelnesten verstoort en geen bloesems kapot knipt. Wintersnoei richt weinig extra schade aan, behalve natuurlijk als het al vriest, en bij de bovengenoemde struiken die in januari en februari al te veel sapstroom hebben.

Haagplanten om in de winter te snoeien

Coniferenhaag Beukenhaag

In de regel raden wij aan, de beukenhaag in het vroege voorjaar te snoeien, maar ook de winter kan een geschikt moment zijn. Het nadeel hiervan is echter dat u ook veel gebladerte zult meenemen, en die bladeren komen pas in het voorjaar weer terug. Vaak kiezen mensen juist voor een beukenhaag omdat ze haar bladeren bijhoudt in de winter, waardoor de haag blikdicht is.