Snoeien in de zomer

De zomer is een goede tijd om uw haag wat bij te knippen. Blijft u zich er wel van bewust dat zonlicht de net gesnoeide takken kan beschadigen, snoei dan ook alleen op bewolkte dagen. De ervaring leert dat die er ook in de zomer genoeg zijn… Vooral coniferen hebben baat bij wat bijknippen in de zomer. We vertellen je graag welke haagplanten je allemaal kunt snoeien in de zomer. Veel planten hebben in de lente namelijk een fikse groeispurt gemaakt. Door in de zomer je haag te snoeien ligt je tuin er snel weer netjes en verzorgd bij.

Welke haagplanten kunnen ’s zomers worden gesnoeid?

We lieten al even vallen dat vooral coniferen graag wat bijgeknipt worden in de zomerperiode. Veel conifeersoorten groeien namelijk vrij rap, waardoor ze recentelijk misschien aardig wat in hoogte zijn toegenomen. Ook kunnen er takken uitsteken, waardoor je coniferenhaag rommelig oogt. Vooral leylandii coniferen laten een snelle groei zien. Ook de levensboom (Thuja) kan aardig wat groeien, waardoor hij nu al weer wat rommelig oogt. Dit geldt voornamelijk voor de Thuja 'Brabant' en de diverse soorten reuzenlevensboom. Naast coniferen zijn er ook andere haagplanten die je in deze periode kunt snoeien. We nemen met je door welke dit zijn.

De laurierkers staat ook bekend als rasechte groeikampioen. Ook deze kan tussentijdens in de maand juli worden gesnoeid. Hetzelfde geldt voor de liguster. Ook deze haagplant groeit aardig rap. Het is overigens niet de bedoeling dat haagplanten in de zomer een flink stuk worden teruggesnoeid. Dit doe je doorgaans in het voorjaar, en in het najaar vervolgens nogmaals zodat de haag netjes en verzorgd de winter in gaat. De zomerse snoeibeurt moet je echt zien als een tussentijdse opknapbeurt: de uitgegroeide scheuten kunnen worden weggesnoeid zodat de haag er weer toonbaar uitziet. Ook een klein stukje terugsnoeien om de haag mooi strak te maken is geen probleem.

In vorm gesnoeide struiken kun je in deze periode ook prima onder handen nemen. Denk bijvoorbeeld aan een buxusbol of een andere in vorm geknipte heester. Andere wintergroene haagplanten kunnen ook in deze tijd worden gesnoeid – houd hiervoor maximaal eind juli aan. De zomersnoei zorgt er overigens ook voor dat nieuwe vertakkingen worden gestimuleerd. Wil je een strakke, formele, wintergroene haag? Dan kun je jouw haag het beste drie keer per jaar snoeien. Wees hierbij niet te rigoureus: doordat je de heg regelmatig snoeit is het nauwelijks nodig om je heesters diep terug te snoeien.

Snoeiregels in de zomer

Wil je jouw haag een stukje knippen in deze periode? Dan dien je met enkele zaken rekening te houden. Zo raden we af om te snoeien bij zonlicht. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het blad van de haagplant lelijk verbrandt. Door de hitte herstelt de haag zich ook minder snel van de snoeibeurt. Snoei dus echt alleen op bewolkte dagen. Zijn er dagen op komt dat er veel vocht in de lucht zit? Doe daar dan je voordeel mee. Vochtig weer is de ideale omstandigheid om je haag te snoeien, in welk seizoen we ons ook bevinden!

Vochtig weer zorgt er namelijk voor dat het snoeien gemakkelijker gaat. Daarnaast zorgt het vocht ervoor dat je haagplanten sneller herstellen na de snoei. Krijg je de indruk dat je haagplanten wel iets extra’s kunnen gebruiken? Dan kan het geen kwaad om de heesters te voorzien van wat tuinmest. Een stevige bemesting zoals in het voorjaar is meestal niet nodig, maar je kunt de grond altijd van wat extra mineralen en voedingsstoffen voorzien. Ook kun je in de maand juli prima je borders bemesten. Zeker wanneer er sprake is van droog weer kunnen je planten en bloemen dit prima gebruiken.

Tips voor een succesvolle zomersnoei

Hoewel de zomersnoei misschien niet de belangrijkste snoeibeurt is, is het wel essentieel dat dit goed gebeurt. Daarom geven we je graag enkele snoeitips om de zomersnoei tot een succes te maken. Zorg er ten eerste voor dat je altijd schoon, scherp snoeigereedschap gebruikt. Wanneer je snoeischaar scherp is, boek je een mooi en egaal resultaat. Heb je een wintergroene haag die je in een strakke vorm wilt scheren? Span dan eventueel een draad langs de heg waarlangs je de planten afknipt. Zo weet je zeker dat je zo recht mogelijk snoeit.

Voor de zomersnoei kun je het beste een handheggenschaar gebruiken. Omdat je geen flink stuk van de haag wegsnoeit, is het meestal overbodig om gebruik te maken van een elektrische heggenschaar. Dit kan wel handig zijn wanneer je een heg hebt die enkele tientallen meters lang is. Kijk zelf wat jouw voorkeur geniet en hoe jij het beste werkt. Tuinieren is immers een ontspannende bezigheid die ook leuk moet blijven. Al is het natuurlijk al een beloning op zich als je ziet hoe mooi en strak jouw tuin er straks weer bij ligt!

Andere tuinklusjes om in juli aan te pakken

Naast de zomersnoei zijn er ook nog andere tuinklusjes om in de maand juli aan te pakken. Heb je bijvoorbeeld lentebloeiende haagplanten of struiken in de tuin staan? Dan kun je de uitgebloeide bloemen prima verwijderen in deze periode. Ook kun je in juli prima het gras maaien en je gazon bewateren. Dit laatste is vooral belangrijk wanneer er sprake is van aanhoudende droogte. Doorgaans zal dit in juli nog meevallen, maar in augustus en september kunnen er droge perioden heersen. Wekelijks het gazon bewateren is echter geen overbodige luxe in de maand juli.

Ook kun je in deze periode prima onkruid wieden. Doe dit regelmatig, waardoor je nooit te veel in een keer hoeft weg te halen. Gebruik eventueel een middel om onkruid te bestrijden wanneer je hier veel last van hebt. Maar het beste advies dat we je kunnen geven in deze maand is: geniet van het mooie weer en alle tijd die je door kunt brengen in je tuin!