Snoeien in februari

In de winter wordt vaak gesnoeid, uiteraard wel buiten de vorstperiodes, want vorst beschadigt de plant. Of u in de late winter wil snoeien is vooral een persoonlijke keuze: u zult hierdoor de voorjaarsbloei onmogelijk maken, maar als u uw haag toch niet voor de bloei heeft staan, is dat geen probleem. Februari is de maand bij uitstek om uw tuin klaar voor de lente te maken. Weldra zullen bladverliezende bomen en planten ontwaken uit hun winterrust en zal de winter langzaamaan plaatsmaken voor het voorjaar. We vertellen u graag welke haagplanten u kunt snoeien in de maand februari.

Dode takken wegknippen

Januari en februari zijn zeer geschikte maanden om dode of zieke takken uit wintergroene hagen te verwijderen. Bijvoorbeeld uit de laurierhaag, haagbeuk of ligusterhaag. Knip dergelijke takken voorzichtig weg uit de haag. Door het wegknippen van dode takken krijgt uw haag direct een andere uitstraling. Laat gezonde takken vooral met rust. Is er sprake van vorst? Wacht dan nog even met dergelijke tuinwerkzaamheden. U vergroot in dat geval de kans op vorstschade bij uw haag. Laat ook bladverliezende hagen nog even met rust: deze zijn in deze periode immers nog in winterrust.

Door het wegknippen van dode takken komt er meer daglicht in uw haag. Ook krijgen de planten meer lucht. Nieuwe scheuten worden op deze manier gestimuleerd om te gaan groeien. Het verwijderen van zieke en dode takken zal de gezondheid van uw haag dus ten goede komen. Hierdoor kan hij het komende groeiseizoen een gezonde en frisse start maken. Gebruik voor het knippen van dode takken een scherpe, handzame snoeischaar. Vergeet ook niet de snoeischaar na afloop goed te reinigen. Dit houdt je gereedschap in goede conditie en voorkomt dat eventuele ziekten worden overgedragen bij de volgende snoeibeurt.

Welke hagen mag ik snoeien in februari?

Niet alle hagen kunnen ’s winters worden gesnoeid. Er zijn echter wel haagplanten die in deze periode aan hun eerste snoeibeurt onderworpen kunnen worden. De klimop (hedera) is hiervan een goed voorbeeld. Deze klimplant kan het hele jaar rond gesnoeid worden, behalve bij vorst. Ook jonge hagen kunnen heel goed een stukje worden teruggesnoeid in februari. Dit stimuleert een goede, gezonde uitloop in het voorjaar. Jonge hagen die in februari teruggesnoeid kunnen worden zijn de liguster en de haagbeuk. Ook de meidoorn kan eind februari gesnoeid worden. Bij bloeiende haagplanten kunt u beter wachten met snoeien tot na de bloei.

Februari is een rustige maand op tuingebied. Toch kunt u alvast een paar tuinklusjes doen om uw erf lenteklaar te maken. Verwijder bijvoorbeeld uitgevallen bladeren van uw gazon, of voorzie de bodem in uw tuin van een heerlijk laagje compost. Des te mooier zal alles de komende lente weer gaan groeien!