Snoeien in het najaar

Het najaar is een geschikte tijd om uw haag nog een laatste keer te snoeien, voor de winter komt. September en oktober zijn de beste maanden voor najaarssnoei, in november is de kans op vorst immers groter. Houd de weersvoorspellingen in het oog. Ook in het najaar zijn er vaak nog zonnige dagen, waarop u beter niet kunt snoeien! We leggen graag uit welke omstandigheden in het najaar ideaal zijn om heggen te snoeien. Ook geven we graag enkele handige snoeitips van onze professionals.

Waarom najaarssnoei?

Veel haagplanten worden in het najaar nogmaals gesnoeid, zodat ze in een mooie, verzorgde vorm kunnen overwinteren. De meeste haagplanten worden gemiddeld 1 à 2 keer per jaar gesnoeid. De eerste snoeibeurt valt meestal in het voorjaar. De heg wordt dan meestal een flink stuk teruggesnoeid om de gewenste vorm en hoogte te creëren. In de nazomer of de herfst worden de nieuwe, uitstekende scheuten vervolgens weggeknipt om die mooie vorm te behouden. Sommige haagplanten groeien zeer snel en worden in de tussentijd ook nog een keer gesnoeid. Je kunt dan denken aan snelgroeiende haagconiferen zoals de leylandcipres. Daarnaast nemen sommige soorten laurierkers ook snel in hoogte toe.

Niet elke haagplant kan in de herfst worden gesnoeid. De eerdergenoemde laurierkers kan zijn laatste snoeibeurt bijvoorbeeld beter ’s zomers krijgen, aangezien hij kan beschadigen door hem vlak voor de winter te snoeien. Ook haagplanten die in het voorjaar of in de vroege zomer bloeien kunnen beter even met rust worden gelaten. Sterke haagplanten die wel varen bij herfstsnoei zijn de haagbeuk, de klimop (Hedera), de veldesdoorn en enkele haagconiferen zoals de leylandii conifeer, de levensboom (Thuja) en de taxus. Ook heesters die in rust zijn kunnen in deze periode prima worden gesnoeid.

Herfstsnoei: hoe ga je te werk?

De belangrijkste tip die we je kunnen geven is om altijd schoon en scherp snoeigereedschap te gebruiken. Zeker wanneer het aankomt op de herfstsnoei is een scherpe heggenschaar geen overbodige luxe. Wanneer je snoeischaar bot is, ontstaan er namelijk rafelige randen rondom de snoeiwonden. Hierdoor wordt je haagplant extra vatbaar voor vervelende schimmelziekten. Ook herstelt je haag minder snel van een snoeibeurt met een botte heggenschaar. Tijdens perioden van vorst loop je daardoor het risico dat de takken van je haag invriezen en zullen afsterven. Het is dus niet voor niets dat wij erop blijven hameren dat het gebruik van een scherpe snoeischaar essentieel is.

De ideale omstandigheden om je haag te snoeien zijn bewolkt en ietwat vochtig weer. Wanneer er wat vocht in de lucht zit zal je heg sneller herstellen na een snoeibeurt. Daarnaast zijn er ook in de herfst vaak nog best wat dagen waarop de zon schijnt. Kijk hiermee uit: door je heg te snoeien bij zonnig weer kan het blad van je planten lelijk verbranden. Kijk vooral uit bij felle zon. Ook wanneer de temperatuur niet extreem hoog is kan dit gebeuren. Laat je dus vooral niet misleiden door zonnig weer en een milde, enigszins frisse temperatuur.

Daarnaast is de najaarssnoei eigenlijk nooit heel rigoureus. Ga dus voorzichtig te werk en knip de haag niet te diep terug. Richt je vooral op uitstekende of dode takken, zodat je de nette haagvorm snel weer terugziet. Op deze manier gaat je haag netjes de winter in. Denk er ook aan om je haag te bemesten na het snoeien. In het voorjaar heeft de heg als het goed is zijn basisbemesting gehad. Daarvan heeft hij tijdens het groeiseizoen flink geprofiteerd. Nu is het de tijd om nog wat mineralen en voedingsstoffen aan de grond toe te voegen, zodat de haagplanten beter de winter doorkomen.

Gebruik bij voorkeur organische tuinmest. Je kunt kiezen voor hagenmest of een meststof die speciaal is ontwikkeld voor de haagplanten die in jouw tuin staan. Breng de mest aan rondom je haag. Gebruik je mestkorrels? Strooi deze dan ook in je haag, zodat de mest alle planten goed bereikt. Na het aanbrengen van de mest kun je deze lichtjes in de grond harken. Pas wel op dat de wortels van je haag niet beschadigen. Vooral bij haagplanten die veel oppervlaktewortels hebben moet hier goed op worden gelet. Naast het bemesten van de haag kun je het gazon in de vroege winter voorzien van een fijn laagje compost.

Bescherm je haag ’s winters

Het is goed om nu alvast na te denken over hoe je de haag gedurende de winter gaat beschermen. Ook kun je vast wat voorbereidingen treffen. We gaven net al de tip om in de vroege winter met compost in de weer te gaan. Door compost aan te brengen op de grond in je tuin stimuleer je een gezond bodemleven. Daarnaast wordt je beplanting beschermd tegen vorst. De meeste haagplanten zijn goed winterhard en kunnen de winterse temperaturen in ons land prima aan. Toch kan wat extra bescherming nooit kwaad.

Je kunt er ook voor kiezen om de grond rond je haag of andere beplanting te mulchen. Je dekt de grond als het ware af, zodat de heg wordt beschermd tegen droogte, winterse temperaturen en andere slechte invloeden van buitenaf. Ook worden vocht en voeding beter vastgehouden in de grond wanneer je deze mulcht. Daarnaast krijgt onkruid minder kans, al zul je daar in de winter niet veel last van hebben. Als mulchmateriaal kun je compost gebruiken, maar houtsnippers, stro, boomschors of zelfs bladeren kunnen prima worden gebruikt. Kijk zelf welk materiaal jou het best bevalt.

Wanneer je rekening houdt met de juiste omstandigheden, kun je jouw heg nog prima een snoeibeurt geven in de herfst. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van welke haag er in je tuin staat. Voor overige snoeiadviezen kun je altijd op onze website terecht. Je vindt hier een schat aan informatie over de verschillende haagplanten en de verzorging die deze heesters en bomen vereisen.